Η Δούρου άνοιξε «παράθυρο» για τη διάθεση αποθεματικών των ΟΤΑ στο κράτος

Η Δούρου άνοιξε «παράθυρο» για τη διάθεση αποθεματικών των ΟΤΑ στο κράτος

Τα πρώτα 80 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα της Περιφέρειας κατατέθηκαν εσπευσμένα στην ΤτΕ - Μεθόδευση κατήγγειλε η αντιπολίτευση

Το θέμα των αποθεματικών των ταμείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου, τίθεται ξανά μετά την χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να ανοίξει εσπευσμένα λογαριασμό στης Τράπεζα της Ελλάδος καταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε ειδικό λογαριασμό.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε προκειμένου να ληφθεί η απόφαση προκάλεσε απορίες σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού στελέχη της σημείωναν πως η απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το γεγονός ότι στεγνώνουν μέρα με τη μέρα τα κρατικά ταμεία και τον σχετικό συναγερμό που έχει χτυπήσει η κυβέρνηση προς πολλές κατευθύνσεις.  

Μόλις εχθές η Περιφέρεια Αττικής πρόσθεσε στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου ένα ακόμα θέμα:  «Έγκριση για άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος», ενώ είχε προηγηθεί, δύο ημέρες πριν, την Τρίτη, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Ποια είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της Περιφέρειας

Όλα έγιναν σχεδόν μέσα σε δύο ημέρες. Την Τρίτη αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή και την Πέμπτη ενέκρινε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Συγκεκριμένα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας αποφάσισαν τα παρακάτω:
α) την έγκριση της εισήγησης για άνοιγμα του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος

β) το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών αναπληρούμενος από τον Προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας της Δ/νσης Οικονομικών, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γεώργιος Καραμέρος αναπληρούμενος από την κα Αιμιλία Τζίβα και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Χρήστος Καραμάνος.

γ) την εξουσιοδότηση του Αντιπεριφερειάρχη κ Καραμάνου σε συνεργασία με τους Διευθυντές Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατόν ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στον εν λόγω λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα αδιάθετα κονδύλια της Περιφέρειας είναι 340 εκατ. ευρώ περίπου και 110 εκατ. από αυτά είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Αν και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό, στελέχη της Περιφέρειας σημειώνουν ότι στόχος θα είναι τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εχθές ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον της Περιφέρειας μια τέτοια κίνηση, καθώς το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο, 2,4% σε σχέση με το επιτόκιο των εμπορικών τραπεζών που δεν ξεπερνάει το 2%.

Ωστόσο, σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία είδε πίσω από αυτήν την ενέργεια την επιθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα αποθεματικά Ταμείων και ΟΤΑ, με στόχο την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν έντονη η φημολογία να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε προσυνέδριο της Ένωσης στην Ξάνθη είχε γνωστοποιήσει την διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών πως «δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των Δήμων και να αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων». Ο κ. Πατούλης είχε υπογραμμίσει τότε πως η διαβεβαίωση αυτή είναι καταρχήν καθησυχαστική, εντούτοις πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ δεν εφησυχάζει, καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών επιχορηγήσεων.
 
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Πάντως εχθές σφοδρή ήταν η αντίδραση της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και την Δέσποινα Κουτσούμπα να πρωταγωνιστούν.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε στην τοποθέτησή του ότι δεν μπορεί η παράταξή του να συμφωνήσει στο κατεπείγον της διαδικασίας και προέβαλε αμφιβολίες για το αν θα είναι ασφαλή τα αποθεματικά. Υπογράμμισε επίσης την σύμπτωση στη διαδικασία αυτή που χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα και άλλοι φορείς του δημοσίου, ενώ υπονόησε πως δεν αποκλείεται να ανοίξει και ζήτημα απιστίας.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα προέβλεψε ότι η πλειοψηφία της Περιφέρειας θέλει να πάρει τα χρήματα για να τα δώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου η κα Κουτσούμπα έγραψε τα παρακάτω στο προσωπικό λογαριασμό της στο facebook:

«Αντί να γίνουν σχολεία, δρόμοι, ξενώνες αστέγων και μεταναστών, δηλαδή να δοθούν σε κοινωνικές ανάγκες και να γίνουν δουλειά για ανέργους στην Αττική του 1 εκ. ανέργων, θα πάνε σταδιακά στην ΤτΕ να γίνουν ρέπος και να κάθονται με τον κίνδυνο να δούμε άλλο ένα κούρεμα σαν αυτό του PSI (άλλωστε και τότε τη Lazard είχαμε για σύμβουλο, πιθανώς και την Παναρίτη -δεν θυμάμαι καλά). Είναι προφανές ότι θα πάνε για να εξυπηρετηθεί το "χρέος", όπως τα λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν δόση στο ΔΝΤ... ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρόκειται για 80 εκ. ευρώ, που λένε διάφοροι δεξιά κι αριστερά. Αυτό το νούμερο δεν ακούστηκε καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δείτε τι γράφει η απόφαση: δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο ποσό ή έστω ποσοστό. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποθεματικό 343 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 110 εκ. ευρώ θα πάνε σίγουρα (για την ακρίβεια πήγαν ήδη, πριν παρθεί η απόφαση!! -η δημοκρατία τους μάρανε!) στην ΤτΕ, και τα 233 εκ. ευρώ που σήμερα είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες με περίπου 2% επιτόκιο, κάθε που λήγει ένας προθεσμιακός θα πηγαίνουν στην ΤτΕ.

Επιτόκιο; Μέχρι να γίνουν ρέπος ΜΗΔΕΝΙΚΟ (το είπε ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών). Θα τα γράψω αναλυτικά, γιατί είναι αδιανόητο το να ξαναζούμε το 2012!»
Επίσης μίνι κόντρα είχαν στο twitter ο Άδωνης Γεωργιάδης και η Ρένα Δούρου. Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην περιφερειάρχη λέγοντας:
«Η @renadourou τώρα προσπαθεί να αρπάξει όλο το Αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350.000.000€) για να πληρώσουν μισθούς/συντάξεις..ντροπή».

Η απάντηση της κυρίας Δούρου ήταν εξίσου αιχμηρή:
 «Αυτοί που δεν είχαν ιδέα για τα χρήματα της Περιφέρειας, τώρα καταγγέλουν ότι θέλουμε να πληρώσουμε μνημονιακούς λογαριασμούς. Είναι αστείοι». Και λίγο αργότερα επανήλθε: «Λειτουργούμε με διαφάνεια. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από την οικονομική επιτροπή, φέραμε το θέμα για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατέθεσε εχθές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε την ερώτηση, σε συνέχεια της προτροπής, όπως σημειώνει,  προς τις διοικήσεις των  δημοσίων οργανισμών που εποπτεύει, ώστε  να επενδύσουν με τη σύναψη πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (repos) τα αποθεματικά τους,  με στόχο να επιτευχθεί ένας άτυπος εσωτερικός δανεισμός λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το δημόσιο.

Kαι ο ΟΑΕΔΤα διαθέσιμα κεφάλαιά του, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να μεταφέρει ο ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ,  κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης σήμερα, αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, το άνοιγμα Λογαριασμών Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ΟΑΕΔ και τον κλάδο Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής.

Σκοπός της απόφασης είναι η μεταφορά εκείνων των κεφαλαίων, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση, καθώς και κεφαλαίων όσων λογαριασμών του ΕΣΠΑ δεν είναι -επίσης- προς άμεση διάθεση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος 120 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς εμπορικής τράπεζας, επιδιώκοντας απόδοση που υπερβαίνει το 2% ετησίως. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού.

Οι σχετικές διατάξεις του  ν. 4320/2015 επιτρέπουν τη μεταφορά των κατατεθειμένων κεφαλαίων σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν άμεσες, τρέχουσες πληρωμές, σε αντίστοιχους Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ, προκειμένου για την αξιοποίησή τους, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα 16 από τα 17 μέλη του ΔΣ υπερψήφισαν την εισήγηση της προέδρου, κυρίας Μαρίας Καραμεσίνη, ενώ μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: «Η απόφαση για τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί την αποδοτικότερη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού, δεδομένων των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του Οργανισμού Απασχόλησης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους τους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015».

ΣΧΟΛΙΑ (40)

δημητρης

αληλεγγεια δουρου δωσε λεφτα στους τσιπροκαμενους κ τα χρυσα αυγα απ του πατερα σου το πορτοφολι του μπατσου

Μαρια

Λεζάντα: "πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια... για να φαν' τα Βαρουφάκια" Το καλάμι το έχει παρκάρει απόκκκκκτσω...

Κωστας

Μετα εχουν σειρα οι καταθεσεις στις τραπεζες, και δεν μιλαμε για τα μαυρα (αυτα καλα θα κανουν να τα παρουν), αλλα μιλαμε για τα ΑΣΠΡΑ λεφτα που εχει ο κοσμακης, τις αποπταμιευσεις όσων δεν τα τρωγαν στα νησια και σε διακοποδανεια αλλά εκαναν το σκ@το παξιμαδι για να σπουδασουν κανα παιδι... Θα τα φανε κι αυτα, για να πληρωσουν το 1.000.000 πελατών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που πήγαν τωρα ΌΛΟΙ στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην "αξιολογηθούν"... Και μετά, με φαγωμενα τα λεφτα των συνταξιοδοτικων ταμειων και των καταθεσεων στις τραπεζες, θα κηρυξουν πρωχευση (στην οποια ταχα μας εξαναγκασε η Ευρωπη) και θα φερουν παλι τις δραχμες, για να γινει η χώρα μια απεραντη αγροτοκτηνοτροφικη μοναδα στα προτυπα του Enver Hoxha, που ειναι άλλωστε και το μεγα ινδαλμα τους...

παιδια εγω λεω

να πληρωσουμε διπλασιο ενφια για να αποκατασταθει η αδικια σε βαρος των δημοσιων και να παρουν καμια αυξησουλα τι λετε?

Πάνος Καμμένος...

...εμείς έχουμε 200 δις από Ρωσία μεριά, 300 δις από Κίνα και πάνω από 1 τρις από τους "υδατάνθρακες" του Αιγαίου. Αν θέλει ο Σόιμπλε του δανείζουμε κανένα ψιλό.

Όπως είπε η Ραχήλ

που είναι άλλωστε προσωπική επιλογή του πεφωτισμένου αρχηγού Άλεξ Τσε Γκεβάρα, θα τυπώνουμε μόνοι μας το μισθό μας. Μια μίνι εκτυπωτική μηχανή σε κάθε σπίτι , σε κάθε νοικοκυριό ΤΩΡΑ. Ζήτω η Αριστερά , ζήτω η επανάσταση.

Έτσι μπράβο...

...στηθείτε όλα τα γατάκια ( ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, έμποροι, βιοτέχνες, άνεργοι κλπ ) στην ουρά για να ψηφίσετε ΤΣΥΡΙΖΑ . Θα μας πληρώνετε εμάς τους Δ. Υ. μέχρι να ψοφήσετε όλοι. Σαν μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΔΕΗ , ο πατερούλης μας κος Φωτόπουλος και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για την ψήφο σας. Εγώ πρόλαβα και τρούπωσα, οι υπόλοιποι ΚΑΛΗ ΨΥΧΗ. H ζωή θα είναι ωραία τώρα με το Ρενάκι και τον Άλεξ. Όχι όμως για όλους.

Πρόσεχε γάτε,..

..γιατί υπάρχουν εξωλκείς ,μόνο που αυτά τα παλιό εργαλεία κάνουν επώδυνο ξετρούπωμα

ΑΓΑΜΗ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΜΕ ΕΞΩΓΑΜΟ ΑΠΟ ΜΑΙΜΟΥ ΤΥΦΛΟ.

ΓΙΑ ΤΙΣ 37.500 ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑΚΙ ΤΩΝ 910 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ???

πνοη

ΦΤΑΝΕΙ! Οχι αλλα λεφτα ταμειων, ημαρτον!

Λεφτα Υπαρχουν

Ο κυριος τιτλος της Αυγης σημερα! Ξερει τι λεει η Αυγη! Ας προσεχατε! Γιατι ακομα ελπιζετε οτι οι κυβερνησεις που εκλεγετε μπορουν να λυσουν ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ οικονομικα προβληματα?? Οι μερες της "κρατικοδιαιτας" που ζησατε για τριαντα ολοκληρα χρονια δεν ξαναγυρνουν. Και ενας μπακαλης ( πολυ στενος μου συγγενης!) που ελεγε οτι αυτος δεν πηρε ουτε 1 ευρω απο το δημοσιο, παραδεχεται τωρα οτι και αυτον τα δανεικα απο τους ευρωπαιους τον εκαναν πλουσιο. Παραδεχθηκε οτι (1) "τσιμπαγε" τις τιμες αλλα οι πελατες του με παχουλους μισθους απο το κρατος δεν ανησυχουσαν (2) η καταναλωση ανεβηκε για τον ιδιο λογο. "εχω ωραια φετα, να βαλω κανενα κιλο?" , "βαλε", και εβαζε δυο!! Ενω ο βοριο-Ευρωπαιος την εβγαζε με 300 γραμαρια! (3). "Δηλωνες ολο το εισοδημα σου στην εφορια?" ρωταω, "χι βεβαια, κανεις δεν το εκανε, για ...μαμακα με περασες?" (4) "Εκοβες αποδειξεις?" , "Εκοβα! οταν ...επεμενε ο πελατης! , εξλλου ουτε και εγω οταν πηγαινα σε αλλα μαγαζια, στην ταβερνα και στα μπουζουκια ποτε δεν ζητουσα αποδειξη!! Και καθε μαστορα που εφερνα στο μαγαζι και σπιτι , με αποδειξη θα πληρωνα 20% παραπανω. Κοροιδο ημουνα?" Για τα υπολοιπα παρομοια που σηζητησαμε, τα ξερετε και τα... πραξατε καλυτερα απο μενα! Τα ξεχασατε ολα αυτα? Λενε "ολα εδω πληρωνονται" Ε λοιπον τι να γινει, ετσι ειναι η ζωη!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4796751

Το δικόγραφο που όπως λένε από τη ΛΑΕ «φέρει την υπογραφή Τσίπρα», εκδόθηκε στις 26/6/17, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και για ευνόητους λόγους αποφυγής πολιτικών παρενεργειών μπροστά στις εκλογές, επεδόθη στα γραφεία της ΛΑ.Ε μετεκλογικά

2
fatih_ar__1_

Προκλητική η Άγκυρα μετά τις κυρώσεις - «Δεν έχουν καμία επίπτωση στην Τουρκία» λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ – Ο Τσαβούσογλου μιλά για εντατικοποίηση της παράνομης δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

cav-1

Την πρόθεση να σταλεί το πλοίο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε γνωστή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας-  Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι «Δεν υπάρχει ανάγκη να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο» 

22
μιτσο09

Αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο του Tσίπρα σε κάθε σημείο: από το βιογραφικό του μέχρι το ρεφορμιστικό του πρόγραμμα, γράφει  στην «Washington Post», ο  καθηγητής Νομικής, Φιλοσοφίας και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Χατζής

6
salmas_marios

Κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν προέκυψε επιβαρυντικό στοιχείο για τον Μάριο Σαλμά – Εκκρεμεί η εισαγγελική αποτίμηση για τέσσερις ακόμη πολιτικούς, τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο

6