Η Δούρου άνοιξε «παράθυρο» για τη διάθεση αποθεματικών των ΟΤΑ στο κράτος

Η Δούρου άνοιξε «παράθυρο» για τη διάθεση αποθεματικών των ΟΤΑ στο κράτος

Τα πρώτα 80 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα της Περιφέρειας κατατέθηκαν εσπευσμένα στην ΤτΕ - Μεθόδευση κατήγγειλε η αντιπολίτευση

Η Δούρου άνοιξε «παράθυρο» για τη διάθεση αποθεματικών των ΟΤΑ στο κράτος
Το θέμα των αποθεματικών των ταμείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου, τίθεται ξανά μετά την χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να ανοίξει εσπευσμένα λογαριασμό στης Τράπεζα της Ελλάδος καταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε ειδικό λογαριασμό.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε προκειμένου να ληφθεί η απόφαση προκάλεσε απορίες σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού στελέχη της σημείωναν πως η απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το γεγονός ότι στεγνώνουν μέρα με τη μέρα τα κρατικά ταμεία και τον σχετικό συναγερμό που έχει χτυπήσει η κυβέρνηση προς πολλές κατευθύνσεις.  

Μόλις εχθές η Περιφέρεια Αττικής πρόσθεσε στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου ένα ακόμα θέμα:  «Έγκριση για άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος», ενώ είχε προηγηθεί, δύο ημέρες πριν, την Τρίτη, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Ποια είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της Περιφέρειας

Όλα έγιναν σχεδόν μέσα σε δύο ημέρες. Την Τρίτη αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή και την Πέμπτη ενέκρινε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Συγκεκριμένα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας αποφάσισαν τα παρακάτω:
Κλείσιμο
α) την έγκριση της εισήγησης για άνοιγμα του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος

β) το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικών αναπληρούμενος από τον Προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας της Δ/νσης Οικονομικών, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γεώργιος Καραμέρος αναπληρούμενος από την κα Αιμιλία Τζίβα και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Χρήστος Καραμάνος.

γ) την εξουσιοδότηση του Αντιπεριφερειάρχη κ Καραμάνου σε συνεργασία με τους Διευθυντές Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατόν ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στον εν λόγω λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα αδιάθετα κονδύλια της Περιφέρειας είναι 340 εκατ. ευρώ περίπου και 110 εκατ. από αυτά είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Αν και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό, στελέχη της Περιφέρειας σημειώνουν ότι στόχος θα είναι τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εχθές ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον της Περιφέρειας μια τέτοια κίνηση, καθώς το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο, 2,4% σε σχέση με το επιτόκιο των εμπορικών τραπεζών που δεν ξεπερνάει το 2%.

Ωστόσο, σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία είδε πίσω από αυτήν την ενέργεια την επιθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα αποθεματικά Ταμείων και ΟΤΑ, με στόχο την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν έντονη η φημολογία να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε προσυνέδριο της Ένωσης στην Ξάνθη είχε γνωστοποιήσει την διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών πως «δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των Δήμων και να αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων». Ο κ. Πατούλης είχε υπογραμμίσει τότε πως η διαβεβαίωση αυτή είναι καταρχήν καθησυχαστική, εντούτοις πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ δεν εφησυχάζει, καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών επιχορηγήσεων.
 
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Πάντως εχθές σφοδρή ήταν η αντίδραση της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και την Δέσποινα Κουτσούμπα να πρωταγωνιστούν.

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε στην τοποθέτησή του ότι δεν μπορεί η παράταξή του να συμφωνήσει στο κατεπείγον της διαδικασίας και προέβαλε αμφιβολίες για το αν θα είναι ασφαλή τα αποθεματικά. Υπογράμμισε επίσης την σύμπτωση στη διαδικασία αυτή που χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα και άλλοι φορείς του δημοσίου, ενώ υπονόησε πως δεν αποκλείεται να ανοίξει και ζήτημα απιστίας.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα προέβλεψε ότι η πλειοψηφία της Περιφέρειας θέλει να πάρει τα χρήματα για να τα δώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου η κα Κουτσούμπα έγραψε τα παρακάτω στο προσωπικό λογαριασμό της στο facebook:

«Αντί να γίνουν σχολεία, δρόμοι, ξενώνες αστέγων και μεταναστών, δηλαδή να δοθούν σε κοινωνικές ανάγκες και να γίνουν δουλειά για ανέργους στην Αττική του 1 εκ. ανέργων, θα πάνε σταδιακά στην ΤτΕ να γίνουν ρέπος και να κάθονται με τον κίνδυνο να δούμε άλλο ένα κούρεμα σαν αυτό του PSI (άλλωστε και τότε τη Lazard είχαμε για σύμβουλο, πιθανώς και την Παναρίτη -δεν θυμάμαι καλά). Είναι προφανές ότι θα πάνε για να εξυπηρετηθεί το "χρέος", όπως τα λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν δόση στο ΔΝΤ... ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρόκειται για 80 εκ. ευρώ, που λένε διάφοροι δεξιά κι αριστερά. Αυτό το νούμερο δεν ακούστηκε καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δείτε τι γράφει η απόφαση: δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο ποσό ή έστω ποσοστό. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποθεματικό 343 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 110 εκ. ευρώ θα πάνε σίγουρα (για την ακρίβεια πήγαν ήδη, πριν παρθεί η απόφαση!! -η δημοκρατία τους μάρανε!) στην ΤτΕ, και τα 233 εκ. ευρώ που σήμερα είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες με περίπου 2% επιτόκιο, κάθε που λήγει ένας προθεσμιακός θα πηγαίνουν στην ΤτΕ.

Επιτόκιο; Μέχρι να γίνουν ρέπος ΜΗΔΕΝΙΚΟ (το είπε ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών). Θα τα γράψω αναλυτικά, γιατί είναι αδιανόητο το να ξαναζούμε το 2012!»
Επίσης μίνι κόντρα είχαν στο twitter ο Άδωνης Γεωργιάδης και η Ρένα Δούρου. Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην περιφερειάρχη λέγοντας:
«Η @renadourou τώρα προσπαθεί να αρπάξει όλο το Αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350.000.000€) για να πληρώσουν μισθούς/συντάξεις..ντροπή».

Η απάντηση της κυρίας Δούρου ήταν εξίσου αιχμηρή:
 «Αυτοί που δεν είχαν ιδέα για τα χρήματα της Περιφέρειας, τώρα καταγγέλουν ότι θέλουμε να πληρώσουμε μνημονιακούς λογαριασμούς. Είναι αστείοι». Και λίγο αργότερα επανήλθε: «Λειτουργούμε με διαφάνεια. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από την οικονομική επιτροπή, φέραμε το θέμα για άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατέθεσε εχθές και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε την ερώτηση, σε συνέχεια της προτροπής, όπως σημειώνει,  προς τις διοικήσεις των  δημοσίων οργανισμών που εποπτεύει, ώστε  να επενδύσουν με τη σύναψη πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (repos) τα αποθεματικά τους,  με στόχο να επιτευχθεί ένας άτυπος εσωτερικός δανεισμός λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το δημόσιο.

Kαι ο ΟΑΕΔ



Τα διαθέσιμα κεφάλαιά του, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να μεταφέρει ο ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ,  κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης σήμερα, αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, το άνοιγμα Λογαριασμών Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ΟΑΕΔ και τον κλάδο Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής.

Σκοπός της απόφασης είναι η μεταφορά εκείνων των κεφαλαίων, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση, καθώς και κεφαλαίων όσων λογαριασμών του ΕΣΠΑ δεν είναι -επίσης- προς άμεση διάθεση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος 120 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς εμπορικής τράπεζας, επιδιώκοντας απόδοση που υπερβαίνει το 2% ετησίως. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού.

Οι σχετικές διατάξεις του  ν. 4320/2015 επιτρέπουν τη μεταφορά των κατατεθειμένων κεφαλαίων σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν άμεσες, τρέχουσες πληρωμές, σε αντίστοιχους Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ, προκειμένου για την αξιοποίησή τους, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα 16 από τα 17 μέλη του ΔΣ υπερψήφισαν την εισήγηση της προέδρου, κυρίας Μαρίας Καραμεσίνη, ενώ μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: «Η απόφαση για τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί την αποδοτικότερη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού, δεδομένων των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του Οργανισμού Απασχόλησης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους τους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης