Προβληματισμός για την κυβερνητική «πατέντα» με τους εθελοντές σύμβουλους

Προβληματισμός για την κυβερνητική «πατέντα» με τους εθελοντές σύμβουλους

Δείτε το ύψος των οδοιπορικών ανα κατηγορία υπαλλήλου

Προβληματισμός για την κυβερνητική «πατέντα» με τους εθελοντές σύμβουλους
Ζήτημα με ηθικές και οικονομικές διαστάσεις εγείρει διάταξη που παρείσφρησε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δεν έχει ουδεμία σχέση με μέτρα για την ανακούφιση των μαστιζόμενων από την φτώχεια νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του δευτέρου κεφαλαίου του σχεδίου νόμου που αφορά στην δομή υπουργείων και γενικών γραμματειών, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν την δυνατότητα να τοποθετούν όσους ειδικούς συμβούλους - εθελοντές επιθυμούν, με την προϋπόθεση να τους πληρώνουν τα οδοιπορικά. Πρόκειται για έξτρα θέσεις, πέραν δηλαδή των έμμισθων, που πίσω από τον εθελοντικό τους χαρακτήρα υποκρύπτεται η προβληματική προϋπόθεση πληρωμής των οδοιπορικών εξόδων.

Την ίδια ώρα πάντως το υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό των οδοιπορικών των δημοσίων υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση όμως η νέα «πατέντα» που εισάγει η κυβέρνηση με το άρθρο 24 προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Πιο αναλυτικά το εν λόγω άρθρο αναφέρει: «Στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών. Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγουμένου εδαφίου προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της κυβέρνησης ή των αρμοδίων υπουργών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους». Αυτό στην πράξη δίνει την δυνατότητα να τοποθετούνται ακόμα και όλα τα κομματικά στελέχη -υψηλόβαθμα, χαμηλόβαθμα και αφισοκολλητές- και οι συγγενείς κ.α., μιας και δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός και το κράτος να τους πληρώνει τα όποια οδοιπορικά.

Ας σημειωθεί πως με το ισχύον καθεστώς τα οδοιπορικά ανά κατηγόρια υπαλλήλων και φορέα παρουσιάζουν υψηλές διακυμάνσεις. Ο μέσος υπάλληλος στο Δημόσιο λαμβάνει αποζημίωση για εκτός έδρας 29 ευρώ την ημέρα χωρίς διανυκτέρευση, οι μηχανικοί 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ, οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ 40 ευρώ και του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ. Υπο αυτά τα δεδομένα ο εθελοντής – σύμβουλος του υπουργού θα μπορούσε να λάβει εως και 100 ευρώ ημερησίως για οδοιπορικά στο εξωτερικό χωρίς στο ποσό να περιλαμβάνεται τα εισιτήρια.
Κλείσιμο
 
Πέραν αυτών, με το ίδιο νομοσχέδιο προκαλούνται ανακατατάξεις και στους αριθμούς των έμμισθων μετακλητών και ειδικών συμβούλων που δικαιούνται οι υπουργοί. Αναλυτικά προβλέπονται:
 
-  Σε κάθε γραφείο υπουργού τέσσερις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και τρεις (3) ενιαίες θέσεις για ειδικούς συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες αντί 5 μετακλητών και 4 ειδικών συμβούλων που ίσχυε.
-  Σε κάθε γραφείο αναπληρωτή υπουργού 4 θέσεις μετακλητών αντί 5 και 3 θέσεις ειδικών συμβούλων όσες προβλέπονταν και στο παρελθόν.
- Σε κάθε γραφείο υφυπουργού τρεις θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δύο ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών αντί 4 θέσεις και 2 αντίστοιχα.
 - Στα πολιτικά γραφεία αντιπροέδρων της Κυβέρνησης υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων και χωρίς χρονικό περιορισμό, με απόφαση του μέλους της Κυβέρνησης στο οποίο υπάγεται το γραφείο και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, η απόσπαση μέχρι δέκα υπαλλήλων του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα αντί 5 που ίσχυε.
 
ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση επιχειρεί την δημιουργία του κομματικού κράτους»
 
Για το θέμα υπάρχει οξύτατη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, που επιχειρούν να δημιουργήσουν «κομματικό κράτος».
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι «η ανάγκη που είχαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διατηρούν ημιεπαγγελματικά στελέχη καλύπτεται από το άρθρο 24 που λέει ότι κάθε υπουργός έχει δικαίωμα απεριόριστου αριθμού εθελοντών συμβούλων με πληρωμένα οδοιπορικά».
 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε μάλιστα και μια ακόμα διάσταση που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. «Η ρύθμιση δεν μας λέει αν οι εθελοντές που θα εργάζονται στο υπουργείο ως σύμβουλοι θα είναι παράλληλα και επιχειρηματίες, εργολήπτες, προμηθευτές του δημοσίου κ.α.» είπε χαρακτηριστικά.
 
Επιπροσθέτως, η κυρία Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει «κομματικό κράτος με στρατό συμβούλων». Εξήγησε πως οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν την απόσπαση «60 υπαλλήλων -δικών τους παιδιών» και τον διορισμό άλλων 30 μετακλητών ενώ  χαρακτήρισε την ρύθμιση με τους εθελοντές- συμβούλους ως «η αποκατάσταση του κομματάρχη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης