Πανούσης: Δεν έδωσα διαταγή να βγουν τα κάγκελα, δεν ξέρω καν ποιος το έκανε

Πανούσης: Δεν έδωσα διαταγή να βγουν τα κάγκελα, δεν ξέρω καν ποιος το έκανε

Εγώ είπα μία ιδέα, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο αρμόδιος, που δεν γνωρίζω καν ποιός ήταν, ευαισθητοποιήθηκε και το έκανε, είπε ο αναπλ. υπουργός για την πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης - Το σχέδιό του για την ενίσχυση της ασφάλειας ων πολιτών - Η αστυνομία είναι θεσμός της Δημοκρατίας και προέχει η συμφιλίωση με τον πολίτη, τόνισε  

Την ανάγκη «συμφιλίωσης» της αστυνομίας με τον πολίτη και του πολίτη με την αστυνομία, θεωρεί «πρώτιστο καθήκον του» ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Γιάννης Πανούσης.

«Το πρώτιστο καθήκον για έναν αρμόδιο σε ζητήματα προστασίας του πολίτη είναι να καταλάβει και ο πολίτης ότι προστατεύεται από τον θεσμό της Δημοκρατίας που λέγεται αστυνομία και να καταλάβει επίσης και η αστυνομία ότι δεν στρέφεται κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, γιατί τότε είναι θεσμός κατά της Δημοκρατίας. Άρα να συμφιλιωθούμε, να συμφιλιωθεί η αστυνομία με τον πολίτη και ο πολίτης με την αστυνομία. Αυτό είναι το βασικό. Τα άλλα έπονται» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση για το πώς θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και μάλιστα σε «δύσκολες» γειτονιές, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνει: «Η πρότασή μου θα είναι πεζές περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς, προφανώς εκεί που χρειάζεται κάτι παραπάνω να υπάρξει ενίσχυση με μοτοσυκλέτες κ.λπ., αλλά και τοπικά συμβούλια πρόληψης, δηλαδή συμμετοχή στην αντι- εγκληματική πολιτική. Δεν πρέπει σε κάθε γωνιά του δρόμου να έχουμε μια κλούβα και έναν αστυνόμο. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να λειτουργήσει μία αυτορυθμιζόμενη κοινωνία. Ξέρω πού πονάει η αστυνομία, ξέρω πού πονάει η Δημοκρατία, πού πονάει η κοινωνία, πού πονάνε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, που πονάει ο Έλληνας σε αυτήν τη φάση. Το θέμα είναι πώς θα τα φέρουμε όλα αυτά σε μία αρμονία και όχι σε σύγκρουση».

Αναφορικά με το μέλλον μονάδων, όπως η ΔΕΛΤΑ, ο Γ. Πανούσης υποστηρίζει: «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Εγώ θεωρώ, όμως, ότι δεν καταργείς μία μονάδα αν δεν ξέρεις πώς να την αντικαταστήσεις. Πρέπει να καθορίσεις πλήρως τα καθήκοντά τους: Τον τρόπο, τον χρόνο, τον σκοπό με βάση το Σύνταγμα, τον νόμο, την κοινωνική ειρήνη, την κοινωνική συναίνεση. Κατά τη γνώμη μου οι αστυνομικοί δεν πρέπει να είναι άοπλοι. Το ερώτημα είναι ξέρουν πότε βγάζουν το όπλο; Ξέρουν πού το στρέφουν; Ξέρουν πότε πυροβολούν; Ή θεωρούν ότι το όπλο δίνει μια μαγκιά και μια εξουσία απέναντι στον άοπλο και διαμαρτυρόμενο πολίτη, τον συνταξιούχο, τον εκπαιδευτικό κ.λπ. Άρα υπάρχουν οριοθετήσεις. Δεν μιλάμε φυσικά για το κοινό έγκλημα, δεν μιλάμε για την τρομοκρατία- υπάρχει ειδική υπηρεσία».

Στο ερώτημα πώς θα λειτουργεί τώρα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Με τον τρόπο που λειτουργούσε, φαντάζομαι. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει στην αντιτρομοκρατική λειτουργία του υπουργείου ή γενικά του κράτους είναι να εμπλέκεται σε πολιτικά παιγνίδια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο υπουργός να προσπαθεί να οικιοποιηθεί με κάποιον τρόπο μία επιτυχία της αστυνομίας».

Αναφορικά με την συμβολική κίνηση της απομάκρυνσης των κιγκλιδωμάτων από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ο Γ. Πανούσης σχολιάζει: 

«Το ενδιαφέρον είναι ότι εγώ είπα μία ιδέα. Μέχρι να δοθούν επακριβώς οι αρμοδιότητες δεν έχω ακόμη ούτε δικαίωμα υπογραφής ούτε διέταξα κανέναν, ούτε πήρα κάποια απόφαση. Είπα μία ιδέα. Και είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο αρμόδιος, που δεν γνωρίζω καν ποιός ήταν, ευαισθητοποιήθηκε και το έκανε. Δεν πήρα κάποιον και του είπα να φύγουν τα κάγκελα. Αυτό δείχνει ότι όλοι μέσα μας ξέρουμε ότι ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι. Όπως είπατε, λειτούργησε σε συμβολικό επίπεδο αυτή η κίνηση. Αλλά η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων. Να νιώσει ο κάθε πολίτης ότι τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουν οι βάσεις της οικονομίας, της παραγωγής, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τουλάχιστον πέντε- δέκα πράγματα στην καθημερινότητα αλλάζουν.

Τέλος, σχετικά με τις επικείμενες ετήσιες κρίσεις στην αστυνομία, ο Γ. Πανούσης υπογραμμίζει: «Είδα τους δύο αρχηγούς, δύο εξαιρετικούς ανθρώπους και μου έδωσαν όλα τα στοιχεία ότι θα γίνουν αυτές οι κρίσεις. Τελεία. Από εκεί και πέρα εγώ θα εισηγηθώ, υπάρχει, όμως, ο συντονιστής υπουργός, υπάρχει ο Πρωθυπουργός, που θα δώσουν την τελική κατεύθυνση και θα πάρουν την τελική απόφαση».

ΣΧΟΛΙΑ (39)

εεεεεπ

ότι να'ναι

tragik

μια χαρά τα λέει ο άνθρωπος και συμπαθείς φυσιογνωμία μου φαίνεται..ακόμα δεν ανέλαβε πέσατε να τον φάτε λιγούρια

Κατανοητικος

Που να ξερει ο άνθρωπος, βολευτης του Σύριζα δεν είναι;Λογικό να μην ξέρει την τυφλά του ο άνθρωπος

m

Μιζεροι δεξιοι ανθελληνες. Μόνο κάγκελα μνημόνιο και Σαμαρας σας αξιζει.

@

Ανθελληνες είναι οι απατρηδες λαθρολαγνοι συριζομπαχαλ που ψηφιζεις ανόητο παρταλι

μινα

4 κουταλιές λάδι μονο

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.αλλαξε ο Μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως.

ΤΖΟΤΖΟ

ΑΝ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΝΟΜΙΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ . ΑΝΤΕ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΜΠΑΧΑΛ ΚΑΙ ΣΥ !! ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΣΥ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ?? ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ !!!

ΔΓ/ΔΑ

Στην Αγγλία πάντως οι αστυνομικοί που περιπολούν στους δρόμους (bobbies) δεν οπλοφορούν σε αντίθεση βέβαια με όσους φυλάνε "ευαίσθητους" στόχους που ειναι αρματωμένοι σαν αστακοί ....

κλακαδορος συριζα

Δεν μπορει μονο μεσα σε 48 ωρες να λενε τοσες βλακειες.και αυτος ο τυχαιος το προχωρησε ενα βημα παραπερα ακομαΔεν ξερω λεει ποιος εδωσε την εντολη.Δεν τα βαζεις πισω για καλο και για κακο μηπως και σας χρειαστουν σε 2-3 μηνες?

Anna

Ελπίζω να μην είσαι Σαββα/μενος :))

Βαγ

επομενως οι ληστες θα το συζητανε πριν κανουν μια ληστεια με τα συμβουλια προληψης ωστε νΑ υπαρχει κοινωνικη συμμετοχη . ΥΓ κριμα που θα διαλυσουν τη ΔΙΑΣ τουλαχιστον ετσι καταλαβα . Εδινε ενα αισθημα ασφαλειας

Παναγιωτης

Ακουστε κατι που το ξερω πολυ καλα και θελω καλοπροαιρετα να με πιστεψετε ολοι. Ο συγκεκριμενος αριστερος στα λογια μονο ανεφερε στο βιογραφικο της υπουργοποιησης του. 1) Το παιδι του απο την πρωτη του γυναικα ειναι.....αθλητικογραφος. Η πραγματικοτητα που κρυβει ομως ο περουκακιας μπαμπας ειναι οτι ειναι ιδιοκτητης μεγαλων ξενοδοχειων στο Λουτρακι και ο μπαμπας αριστερος στα λογια το απεκρυψε. 2) Ειπε οτι ζει με την δευτερη του γυναικα χωρις να πει το επωνυμο της (Καλαματιανου) και κυρια χωρις να πει οτι ειναι σε τεραστια θεση στον ΟΠΑΠ απο τοτε (εποχη ΝΔ) που εκει δεν εμπαινε εκει χωρις υπουργο ουτε κλητηρας. Περιμενε τις εκλογες,πουλησε μετα τη ΔΗΜΑΡ και πηδηξε στην κουταλα. ΑΠΛΑ ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓH.

jo eleutheriou

αγαπητε φιλε...πριν αρχισεις τις ανατροπες και τις αλλαγες...θα πρεπει να αναγνωρισεις οτι η αστυνομια ειναι απο τα ελαχιστα παραδειγματα...που η εικονα της εμεινε αλωβητη...δεν χρειαζεται να την φερετε στα μετρα σας...αξιολογηθηκε και σταθηκε στο υψος των εξαιρετικα δυσκολων περιστασεων...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

filakes_koridallos_art

Οι φυλακές που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία θα φύγουν από τη Δυτική Αθήνα  - Πέντε εμβληματικά έργα ανάπλασης για Αττική και Θεσσαλονίκη εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

134