Το παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Αθήνα για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου

Το παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Αθήνα για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου

Κινούνται δραστήρια Δ. Παπαδημούλης και Γ. Μηλιός - Δυσφορία και στη Συγγρού για το «πάρε δώσε» του νυν Επιτρόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Αθήνα για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου
Ευρωπαϊκές διαστάσεις προσλαμβάνει ο υπόγειος πόλεμος που έχει ξεσπάσει γύρω από την σχεδιασμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από πολλές πλευρές, επιθυμεί διακαώς την αποδοχή από τον κ. Αβραμόπουλο της πρότασης να αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με διττό στόχο: 

Πρώτον, να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίζοντάς την να σέρνεται πίσω από την πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης να προωθήσει στην Προεδρία ένα προβεβλημένο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία, και
Δεύτερον, να εξασφαλίσει για λογαριασμό ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Κουμουνδούρου μια θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα το ιδιαιτέρως σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παπαδημούλης ή Μηλιός;
Κλείσιμο

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι για τη διεκδίκηση της θέσης του Επιτρόπου κινείται δραστήρια ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, ωστόσο, εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει δεκτός από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς είχε πρωταγωνιστεί στην προ ολίγων μηνών πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εναντίον του εξαιτίας των καταγγελιών για το ειδικό φορολογικό καθεστώς εγκατάστασης των εταιριών στο Λουξεμβούργο, του οποίου υπήρξε επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός.

Εναλλακτικά εξετάζεται από την Αθήνα και η υποψηφιότητα του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος, όπως πολλοί υποστηρίζουν, είναι επικρατέστερος. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει μεθοδεύσει από καιρό τη μετακόμισή του στις Βρυξέλλες και γι΄ αυτό δεν ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ενώ φρόντισε επιμελώς να μην εμπλακεί το όνομά του στη μετεκλογική διανομή των κυβερνητικών οφιτσίων.

Πηγές, ωστόσο, από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επιμένουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του κ. Γιούνκερ να δώσει σε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης το οποίο αναβαθμίστηκε επειδή θα το αναλάμβανε ένας πολιτικός από τον συνητρητικό κεντροδεξιό χώρο.

Εφόσον παραιτηθεί ο κ. Αβραμόπουλος για να εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, ανατρέπονται οι λεπτές ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά τον σχηματισμό της Κομισιόν και μια καίρια θέση Επιτρόπου, η οποία ανήκε στην κεντροδεξιά, περνά στην Αριστερά και δη τη ριζοσπαστική. 

Γι΄ αυτό και, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Γιούνκερ, ασκώντας τις εξουσίες που του δίνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, είναι πολύ πιθανό να ανακατανείμει τις αρμοδιότητες των Επιτρόπων, αναθέτοντας σε Επίτροπο από άλλη χώρα το ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, το οποίο, όπως λέγεται, διαμορφώθηκε με γνώμονα την κεντροδεξιά προσωπικότητα του κ. Αβραμόπουλου. Και εφόσον ο τελευταίος επιμείνει να επιστρέψει στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προτίθεται να δώσει άλλο, μάλλον υποδεέστερο, θώκο στον επόμενο Έλληνα Επίτροπο που θα προέρχεται από την πέραν της Σοσιαλδημοκρατίας Αριστερά.

Ο προβληματισμός της Συγγρού

Έντονος προβληματισμός, ωστόσο, από τη στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου υπάρχει και στη Συγγρού, στην οποία οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τη δυσκολία που θα τους δημιουργήσει η τυχόν υποψηφιότητά του. Διίστανται, ωστόσο, οι απόψεις για την επίσημη αντίδραση που πρέπει να εκδηλωθεί μόλις επιβεβαιωθούν τα σχετικά σενάρια και ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ «δεν έχει περιθώρια καταψήφισης του κ. Αβραμόπουλου και είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις βουλές του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου που προωθούν τον νυν Επίτροπο με κυρίαρχο γνώμονα να δημιουργήσουν εσωκομματικό ζήτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση». 

Άλλοι, ωστόσο, αντιτείνουν ότι πρέπει να καταγγελθεί ως «απρέπεια» το γεγονός ότι «ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας απολύτως προσωπικό παιχνίδι, είχε προσυνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το σχεδιασμένο ειδικά για εκείνον αξίωμα που του ανετέθη μόλις πριν από τρεις μήνες». Θεωρούν ότι η θέση του Επιτρόπου "ανήκει" στην ΝΔ μκαι κακώς εκχωρείται απο τον κ. Αβραμόπουλο στον ΣΥΡΙΖΑ ως να είναι "ιδιοκτησία" του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης