Οι Έλληνες φοιτητές βγάζουν πρωθυπουργό τον «Κανένα»

Οι Έλληνες φοιτητές βγάζουν πρωθυπουργό τον «Κανένα»

Δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση τα κόμματα -1 στους οκτώ θεωρεί κατάλληλο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις 1στους 12 τη ΝΔ

Αν και παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, δεν δραστηριοποιούνται στις πολιτικές παρατάξεις οι Έλληνες φοιτητές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Τεχνολογικού Ίδρυματος της Αθήνας, ενώ δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι με την παρούσα κατάσταση στη χώρα. Θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ ψηφίζουν διαφορετικά από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εμφανίζονται στα Λευκά και Άκυρα ψηφοδέλτια και στην αποχή.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των φοιτητών (57,5%) θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση και ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ένας -μόνον- φοιτητής στους οκτώ θεωρεί κατάλληλο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις ένας στους 12 θεωρεί κατάλληλη τη ΝΔ.
Αναλυτικά, θεωρούν ως καταλληλότερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,7% από τη ΝΔ και δηλώνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα, αν τους ικανοποιούν οι θέσεις του και από αντίδραση στα άλλα κόμματα.

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνει μια διαφορά 9,2% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στις εκλογές του 2012 ήταν 11,2%. Οι αναποφάσιστοι φοιτητές είναι 35,8%. Μέτρια συσπείρωση (54% έως 68%) εμφανίζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Χρυσή Αυγή. Σημαντικές διαρροές προς άλλα κόμματα εμφανίζουν όλα τα κόμματα. Ειδικότερα, η διαφορά μεταξύ των προθέσεων για τα δυο κόμματα ανέρχεται σε 9,2% όταν στις εκλογές του 2012, ήταν 11,2%. Μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι θα ψηφίσει και το ΚΚΕ (8,5%) που συνηγορεί στη θέση ότι το αριστερό τόξο έχει μεγαλύτερη επιρροή στους νέους απ’ότι τα συντηρητικά κόμματα. Το ποτάμι ξεπερνά τη Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ θα αντιπροσωπευτούν στη Βουλή αν και ο γενικός πληθυσμός ψηφίσει όπως οι φοιτητές. Τα ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ είναι κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ η ΔΗΜΑΡ είναι πολύ κάτω από το όριο.
Η εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρει το κόμμα που θα ψηφίσουν να ξεπεράσει την κρίση είναι μόλις 27% και θεωρούν ότι καταλληλότερος Πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (88,0%) δεν είναι μέλος σε καμιά φοιτητική παράταξη. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους φοιτητές που είναι μέλη φοιτητικών παρατάξεων, μόνο το 56,3% θα ψήφιζε το κόμμα που αντιπροσωπεύει η φοιτητική του παράταξη. Το 41,7% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το κόμμα στην παράταξη του οποίου είναι μέλος.
Παρόλον ότι το 43% των φοιτητών παρακολουθούν συστηματικά τις πολιτικές εξελίξεις, ένα επιπρόσθετο σημαντικό ποσοστό (42%) θεωρεί ότι τις παρακολουθεί, όχι όμως όσο θα έπρεπε αναλυτικά. Πάντως το 85% των φοιτητών προσλαμβάνει εικόνες από την πολιτική πραγματικότητα. Μόνον το 15% δηλώνει αδιαφορία για το πολιτικό γίγνεσθαι.
Προβλήματα- Δυσαρέσκεια
Το 40,5% των φοιτητών θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας έχει άμεση σχέση με τα εισοδήματα (Ανεργία και Μειώσεις μισθών και συντάξεων). 
Ακολουθούν με ανάλογη αίσθηση, η διαφθορά στον δημόσιο βίο (16,20%) , η πρόνοια του κράτους προς τους πολίτες (νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη) (14,20%), ο υποβιβασμός της ποιότητας εκπαίδευσης (13,90%) και η αναξιοκρατία (12,20%).
Σχεδόν το σύνολο των φοιτητών (90,6%) δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο με την παρούσα πολιτική κατάσταση. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό (4,9%) αδιάφορων και ένα επίσης μικρό ποσοστό (4,0%) ικανοποιημένων. Οι φοιτητές, με μικρή διαφορά, πιστεύουν τόσο πως θα ήταν καλύτερα να γίνουν αργότερα οι εκλογές (37,7%) όσο και ότι ήταν απαραίτητες (35,1%). Σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων, ένας στους τέσσερις, που δεν είναι πεπεισμένοι αν οι εκλογές ήταν αναγκαίες ή πρόωρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των φοιτητών που δεν τις θεωρεί αναγκαίες (37,7%) είναι σημαντικά μικρότερο του αντίστοιχου ποσοστού του γενικού πληθυσμού (περίπου 55%).


Σημειώνεται ότι η έρευνα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Μιχάλη Γλαμπεδάκη και ομάδα ερευνητών και φοιτητών, την εβδομάδα 12-16 Ιανουαρίου στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Αθήνας στα πλαίσια του μαθήματος της Στατιστικής του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών με τη συλλογή και αξιοποίηση πραγματικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω έρευνα δεν είναι παραγγελία από κανέναν και αποτελεί επιστημονική καταγραφή και αξιοποίηση των απόψεων των φοιτητών. Το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Αθήνας είναι το τρίτο μεγαλύτερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας σε πληθυσμό φοιτητών. Απαριθμεί 26.000 φοιτητές από όλη την Ελλάδα, με μεγάλο εύρος βαθμολογίας εισαγωγής και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, που καθιστά τους φοιτητές του αντιπροσωπευτικό δείγμα του φοιτητικού πληθυσμού της επικράτειας.


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

proanakritiki_ar

Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με γκεμπελίστικη τακτική μετέτρεψε τις περίφημες εκθέσεις του FBI σε θεσμικό προκάλυμμα της υπόθεσης - Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στον ρόλο του περίφημου «Ρασπούτιν» χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει

7
dendias-esep

Ενώ στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβυής που έχει χαρακτηρίσει άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Πάιατ: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Ρητή αναφορά ότι η συμφωνία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

10