Αντώνης Σαμαράς στο ΘΕΜΑ: «Οχι πάλι την ίδια περιπέτεια»

Αντώνης Σαμαράς στο ΘΕΜΑ: «Οχι πάλι την ίδια περιπέτεια»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: «Οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, τελείωσε. Μόνο σταδιακές και νοικοκυρεμένες αυξήσεις από δω και μπρος» - «Η αδυναμία Τσίπρα να βρει συμμάχους ονομάστηκε αυτοδυναμία»

Αντώνης Σαμαράς στο ΘΕΜΑ: «Οχι πάλι την ίδια περιπέτεια»
Πρόσκληση σε όλο το εκλογικό σώμα να ψηφίσει απευθύνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ», υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος και επιτίθεται στον κ. Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «βυθίζεται κάθε μέρα στον βούρκο της αλαζονείας, του μικρομεγαλισμού και του πολιτικού χουλιγκανισμού». Εκτιμά ότι ακόμη κι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μακροημερεύσει στην εξουσία. Δηλώνει ότι, εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, θα σχηματίσει κυβέρνηση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αποδίδει την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης στους δανειστές και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές θα ζητήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

- Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει τις εκλογές;  Οπως κάθε φορά, όταν η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι μέσα στα όρια του «στατιστικού λάθους», θα κριθεί από το πώς θα ψηφίσουν τελικά οι αναποφάσιστοι. Οι οποίοι αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα πολλοί σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ολο το εκλογικό σώμα πρέπει να ψηφίσει! Κι αυτοί που τα τελευταία χρόνια απέχουν. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Γιατί η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τον κρατισμό που την κράταγε πίσω ως οικονομία και από τον λαϊκισμό που την έφθειρε συνεχώς ως κοινωνία.

«Το μόνο που μένει να γίνει για το χρέος από δω και μπρος είναι να πάρουμε ακόμα περισσότερα χρόνια χαμηλών επιτοκίων και ακόμα περισσότερη διάρκεια μέχρι την εξόφλησή τους»

Κλείσιμο
- Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, εσείς εμφανίζεστε αισιόδοξος. Πού στηρίζετε την αισιοδοξία αυτή μόλις μία εβδομάδα πριν τις κάλπες; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την ελπίδα, αλλά φέρνει την απελπισία. Η ελπίδα, ξέρετε, δεν προσφέρεται στο πιάτο από κάποιο κόμμα με ψεύτικες υποσχέσεις και κίβδηλες παροχές. Η ελπίδα κατακτάται από τον ίδιο τον λαό! Ο ελληνικός λαός κατέκτησε το δικαίωμα στην ελπίδα με σκληρές θυσίες, που τώρα αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Και δεν θα τις θυσιάσει για το «λεφτά υπάρχουν»! Ο κ. Τσίπρας του προσφέρει ψεύτικες υποσχέσεις τύπου «λεφτά υπάρχουν νούμερο 2». Και όλοι θυμούνται ότι αυτά τον οδήγησαν στην απελπισία τα επόμενα χρόνια. Τώρα βγαίνουμε από αυτή την περιπέτεια. Δεν θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός να ξανακυλήσει στα ίδια. Είδε, κατάλαβε και θα αποφασίσει σωστά.

«Δεν κάνω διάλογο με υβριστές»

- Γιατί αρνηθήκατε την πρόσκληση-πρόκληση του κ. Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ;  Με υβριστές διάλογο δεν κάνω. Πολύ θα ήθελα, πιστέψτε με, να μην είχα απέναντί μου έναν υβριστή, και για μένα και για ολόκληρη την παράταξή μας, αλλά και για όσους διαφωνούν μαζί του. Πολύ περισσότερο δεν θα ήθελα να είχα απέναντί μου κάποιον  που ανέχεται τα στελέχη του να μας καθυβρίζουν ακόμα χειρότερα. Εχετε ακούσει τι μας έλεγαν επί τόσα χρόνια στη Βουλή; Εχετε ακούσει τι ξεστομίζουν κάθε μέρα μόνο τις τελευταίες ημέρες; Αυτά που είπε μόλις προχθές στη Ρόδο τα ακούσατε; Ετσι τον καταλαβαίνουν τον διάλογο; Εδώ έχουμε έναν νέο άνθρωπο να βυθίζεται κάθε μέρα στον βούρκο της αλαζονείας, του μικρομεγαλισμού και του πολιτικού χουλιγκανισμού. Εγώ σε τέτοιο βούρκο δεν μπαίνω… Δεν νομιμοποιώ την πολιτική αθλιότητα! Πολύ θα ήθελα, πιστέψτε με, να είναι αλλιώς τα πράγματα. Πολύ εύκολο θα μου ήταν να αντιμετωπίσω έναν άνθρωπο που θέλει να κυβερνήσει, υποτίθεται, και δεν ξέρει καν πόσο είναι το χρέος της χώρας. Δεν ξέρει καν πόσα είναι τα μέλη της Ευρωζώνης. Δεν ξέρει καν πόσα είναι τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Αλλωστε στη Βουλή, όποτε χρειάστηκε, τον αντιμετώπισα. Και το πήρε το μάθημά του. Αλλά στον βούρκο με υβριστές δεν μπαίνω.  Ας το καταλάβει, ώστε την επόμενη φορά να αποκτήσει κοινοβουλευτικό ήθος. Γιατί ως τώρα του έλειψε απελπιστικά…

- Συμμερίζεστε την άποψη ότι , ακόμη κι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μακροημερεύσει στην εξουσία; Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε εμείς. Αλλά στην περίπτωση που κάποιος υποθέσει αυτό που ρωτάτε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα αντίθετα από αυτά που λέει, δεν θα μπορούσε να σταθεί. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα θα πλήρωνε πολύ ακριβά μια περίοδο ακυβερνησίας και αστάθειας. Κι αυτό θα ήταν πολύ οδυνηρό. Και πολύ άδικο. Γιατί είμαστε πολύ κοντά στο να απογειωθούμε. Δεν μας αξίζει τέτοια νέα ταλαιπωρία. Κι αυτό οι Ελληνες το καταλαβαίνουν…

- Αν δεν βγει αυτοδυναμία από τις κάλπες την επόμενη Κυριακή, τι πιθανότητες δίνετε να υπάρξει συνεννόηση των δύο μεγάλων κομμάτων για μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας;  Εφόσον κερδίσουμε εμείς, κυβέρνηση θα δημιουργηθεί εύκολα και αμέσως. Αλλωστε και με το ΠΑΣΟΚ συνεργαστήκαμε δυόμισι χρόνια τώρα και με το Ποτάμι συνεργαστήκαμε για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί. Ακόμα και με τον Κουβέλη που συνεργάστηκαν για να μην εκλεγεί Πρόεδρος δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μετά. Ούτε και με τον Κουβέλη, φανταστείτε… Είπαν ότι θα συνεργαστούν με το ΚΚΕ. Τους απέρριψε αμέσως. Είπαν μετά ότι θα συνεργαστούν με την… ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είναι εκτός Βουλής! Και τους απέρριψε επίσης. Με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν μπορούν, έτσι κι αλλιώς, γιατί και τα δύο αυτά κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά. Κι ύστερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ίδιος απέρριψε ή τον απέρριψαν όλοι οι δυνητικοί «σύμμαχοί» του, ανακάλυψε την… αυτοδυναμία! Η αυτοδυναμία που ξαφνικά θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας είναι η αδυναμία του να βρει συμμάχους.  Να σας πω και κάτι τελευταίο: θα επιδιώξω κυβέρνηση συνεργασίας και ευρύτερες συγκλίσεις ακόμα κι αν έχω αυτοδυναμία. Γιατί το να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα από τα θεμέλια είναι κάτι που μας ενώνει όλους και μας χρειάζεται όλους.

«Κάποιοι μπαίνουν, δυστυχώς, στον πειρασμό να σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ για να τιμωρήσουν την Ελλάδα, ώστε να στείλουν το μήνυμα σε άλλες χώρες-μέλη»


Οι αγορές θεωρούν βιώσιμο το χρέος

- Χαρακτηρίσατε προχθές «ανοησίες» τα περί διαπραγμάτευσης του χρέους που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι με το να λέτε ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» αποδυναμώνετε τα επιχειρήματα της χώρας έναντι των δανειστών. Εσείς δεν θα ζητήσετε περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού χρέους;
 Προσέξτε. Οι αγορές μόνο κρίνουν αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Και οι αγορές, ήδη από πέρσι των Απρίλιο, όταν βγήκαμε για πρώτη φορά, απάντησαν στο ερώτημά σας. Θεωρούν και τη χώρα μας βιώσιμη και το χρέος της βιώσιμο. Γι’ αυτό και τα spreads υποχωρούσαν συνεχώς ως τον Αύγουστο… Πρόβλημα δημιουργήθηκε το φθινόπωρο επειδή επικράτησε πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Δηλαδή για λόγους άσχετους με την οικονομία μας και το χρέος…Αλλά μόλις η πολιτική αβεβαιότητα φύγει από τη μέση, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή στήριξης, θα πέσουν απότομα τα spreads, χαμηλότερα από εκεί που είχαν φτάσει τον περασμένο Αύγουστο. Και η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί φυσιολογικά. Ενώ όποιος λέει και φωνάζει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, λέει ουσιαστικά στις αγορές να μη μας δανείζουν. Και οδηγεί τη χώρα στον αναγκαστικό δανεισμό από τους εταίρους μας. Δηλαδή σε νέα μνημόνια. Εκεί οδηγούν!

Ξέρετε λοιπόν γιατί οι αγορές θεωρούν το χρέος μας βιώσιμο; Διότι έχουμε ήδη κουρέψει ονομαστικά το 40% του χρέους, έχουμε ρίξει τα επιτόκια από το 5% και πάνω που ήταν κάτω από 2%, και έχουμε μετακινήσει στο μέλλον τις αποπληρωμές τους: από 6,5 χρόνια που είναι η μέση διάρκεια των ομολόγων στην Ευρωζώνη, εμείς έχουμε φτάσει στα 16,5 χρόνια. Ολα αυτά μαζί είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει στην Ιστορία! Κι επειδή με τέτοια πολύ χαμηλά επιτόκια και με τέτοιες μακροχρόνιες διάρκειες το χρέος μας μοιάζει πολύ πιο βιώσιμο κι από εκείνο άλλων χωρών.  Και επιπλέον η Ελλάδα μηδένισε το έλλειμμά της και πέρασε πολλές μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας. Για όλα αυτά οι αγορές θεωρούν το χρέος μας βιώσιμο. Φτάνει να παραμεριστεί η πολιτική αβεβαιότητα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνοντας τη χώρα σε εκλογές… Και μάλιστα κόντρα στις θέσεις του ελληνικού λαού!

-Σκοπεύετε να ζητήσετε επαναπροσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων; Το μόνο που μένει να γίνει για το χρέος από δω και μπρος είναι να πάρουμε ακόμα περισσότερα χρόνια χαμηλών επιτοκίων και ακόμα περισσότερη διάρκεια μέχρι την εξόφλησή τους. Αυτή είναι η βοήθεια χρέους που έχουν ως στόχο από δω και μπρος. Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο: στηρίζεται στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.
Βλέπετε, λοιπόν, ότι όλη η αναδιάρθρωση χρέους έχει γίνει χωρίς σύγκρουση με τους εταίρους μας. Κι αυτό το μικρό που μένει να γίνει έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και καιρό. Φυσικά, όταν ολοκληρωθεί κι αυτό, θα ζητήσουμε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή ελλείμματα των επόμενων ετών. Κι έτσι θα διευκολύνουμε και φορολογικές μειώσεις που προετοιμάζουμε και μέτρα κοινωνικής στήριξης ασθενέστερων.

«Τώρα βγαίνουμε από αυτή την περιπέτεια. Δεν θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός να ξανακυλήσει στα ίδια. Είδε, κατάλαβε και θα αποφασίσει σωστά»

- Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση είχε περιθώριο να κινήσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Γιατί φέρατε τη διαδικασία σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα; Εναν μήνα νωρίτερα, γιατί ποτέ δεν το αφήνεις να πάει ως την τελευταία στιγμή. Και ήταν ήδη πολύ επιζήμια η πολιτική αβεβαιότητα που είχε εγκαθιδρυθεί: επιζήμια για τη χώρα, για την οικονομία, για τις επενδύσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και είχαν παγώσει, για τα πάντα. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάζει, τη στιγμή που η ανάκαμψη έχει αρχίσει και είμαστε έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο. Εξασφαλίσαμε, λοιπόν, τη δίμηνη επέκταση της προηγούμενης συμφωνίας για να είναι η Ελλάδα πλήρως καλυμμένη στο μεταξύ και επισπεύσαμε τον χρόνο για να τελειώσουμε με την εσωτερική αβεβαιότητα.

- Εμεινε έτσι στη μέση η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Παρίσι. Σε τι συνίσταται η καθυστέρηση; Οταν είδε η τρόικα ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πια πολύ αβέβαιες, έγινε πολύ πιο πιεστική. Και φάνηκε πως προτιμούσαν να κλείσουν το μνημόνιο, να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη μετά μνημόνιο εποχή, μόνο αφού θα είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέσα στη χώρα.
Και μάλιστα, ενώ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα, κυρίως την πιστωτική γραμμή στήριξης, η νέα συμφωνία έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Αλλά ήθελαν να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα μείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης.

- Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση, σε ένα τμήμα τουλάχιστον της κοινής γνώμης, ότι επισπεύσατε τις πολιτικές εξελίξεις ακριβώς γιατί η συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνει νέα μέτρα -έστω και υπό προϋποθέσεις-, τα οποία δεν θα μπορούσατε να περάσετε από το Κοινοβούλιο. Τι λέτε; Κάθε χρόνο επί τρία χρόνια πρόσθετα μέτρα λιτότητας ζητά η τρόικα «για να πιάσουμε τους στόχους μας». Κάθε χρόνο διαδίδονται αυτές οι ανοησίες. Κάθε χρόνο τους λέμε όχι, επιμένουμε στο όχι και πρόσθετη λιτότητα δεν υπάρχει. Και πιάνουμε, παρ’ όλα αυτά, τους στόχους μας - και τους ξεπερνάμε ακόμα!
Εγινε το 2012 όταν προωτοαναλάβαμε. Και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Εγινε κυρίως το 2013 που μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα για να κλείσουμε το «πρωτογενές έλλειμμα», ως την τελευταία στιγμή. Και τελικά αποδείχτηκε ότι, χωρίς πρόσθετα μέτρα, είχαμε πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα!
Εγινε και το 2014 που μας ζητούσαν ως την άνοιξη πρόσθετα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους της χρονιάς. Είπαμε όχι και πάλι, μέχρι τέλους, και τελικά τώρα δέχονται ότι θα πιάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε και τον φετινό στόχο! Παρά τις αναταράξεις των τελευταίων δύο μηνών. Επί τρία χρόνια σε τέτοιες προτάσεις λέγαμε όχι, επιμέναμε ως το τέλος και τελικά αποδεικνυόταν ότι είχαμε δίκιο. Και το παραδέχονταν κι εκείνοι στο τέλος. Αλλά την επόμενη χρονιά πάλι τα ίδια… Τώρα ήταν η τελευταία χρονιά. Και μου λέτε για φήμες που αφορούν μέτρα που φοβόμασταν τάχα να περάσουμε; Εδώ, τρία χρόνια τούς λέμε όχι, προχωράμε δίχως μέτρα, και μας βγαίνει. Εγώ σας μιλάω με στοιχεία. Τι να σας πω για φήμες;

- Από τα όσα διέρρευσαν από το περίφημο πια «email Χαρδούβελη» έχετε συμφωνήσει σε μέτρα όπως αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και στα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που στις προεκλογικές σας ομιλίες υπόσχεστε μείωση της φορολογίας - αν και χωρίς χρονοδιάγραμμα. Οχι. Κάνετε λάθος. Αντίθετα, διατηρούμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Τους είπαμε όχι μέχρι τέλους. Τον μειωμένο ΦΠΑ στα φάρμακα επίσης τον διατηρούμε και τους είπαμε όχι μέχρι τέλους. Σε μειώσεις συντάξεων κ.λπ. τους είπαμε όχι, όπως τους λέμε κάθε χρόνο! Το μόνο δυσάρεστο που δεχτήκαμε ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά κι αυτό θα παραμείνει μειωμένο κατά 30% στο Αιγαίο. Και επιστρέφει εκεί που ήταν ως το 2012, και το δεχτήκαμε μόνο προσωρινά. Και στο μεταξύ ο τουρισμός μας έχει κάνει άλματα: καταργήσαμε το καμποτάζ, έχουμε δώσει στις ξενοδοχειακές μονάδες φορολογική στήριξη, τώρα με την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα έχουν και πρόσθετη ώθηση.  Είχαμε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 17 εκατομμυρίων τουριστών έως το 2012 και κάθε χρόνο από τότε δημιουργείται νέο ρεκόρ! Φέτος οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 23 εκατομμύρια! Οπότε αυτό το προσωρινό μέτρο είναι μεν δυσάρεστο, αλλά δεν είχε πρόβλημα να περάσει. Πολύ περισσότερο που είναι προσωρινό και που, από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να επαναφέρει το καμποτάζ, να καταργήσει τις αποκρατικοποιήσεις, να δημιουργήσει αβεβαιότητα που σκοτώνει τον τουρισμό.  Και το χειρότερο, ανακοινώνει φορολόγηση με 60% των μη φτωχών εισοδημάτων! Είναι ο απόλυτος αφανισμός της μεσαίας τάξης. Και κάθε επιχειρηματία! Τόσο απλά.


«Πολύ εύκολο θα μου ήταν να αντιμετωπίσω έναν άνθρωπο που θέλει να κυβερνήσει, υποτίθεται, και δεν ξέρει καν πόσο είναι το χρέος της χώρας. Δεν ξέρει καν πόσα είναι τα μέλη της Ευρωζώνης. Δεν ξέρει καν πόσα είναι τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου»

- Από τη στιγμή που έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές ότι το ύψος τον συντάξεων θα καθορίζεται σε σχέση με τις αναλογιστικές μελέτες και τις δυνατότητες των ασφαλιστικών ταμείων, εσείς πώς εγγυάστε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μειωθούν οι συντάξεις; Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις γιατί μπαίνουμε πια στην ανάπτυξη, μπαίνουμε σε άνοδο, σε περίοδο αύξησης των εσόδων των Ταμείων, τα οποία τα εξυγιάναμε. Και οι αναλογιστικές μελέτες που ενσωματώνουν και τις ανοδικές χρονιές, όχι μόνο τις πτωτικές όπως έως τώρα, βγάζουν πολύ καλύτερες προβλέψεις. Ο,τι αποφύγαμε έως τώρα που ήμασταν σε ελλείμματα και μνημόνια και ύφεση δεν πρόκειται να συμβεί τώρα που εξαλείψαμε τα ελλείμματα, βγαίνουμε από τα μνημόνια και βγήκαμε από την ύφεση… Οχι, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν! Τελείωσε! Αυξήσεις από δω και μπρος. Σταδιακές, νοικοκυρεμένες αυξήσεις…

- Προβλέπετε στις ομιλίες σας διακοπή των αγροτικών επιδοτήσεων όπως και του ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασίζετε σε ρήξη ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Ε.Ε. Γιατί αποκλείετε έναν συμβιβασμό που θα αποτρέψει αυτούς τους κινδύνους; Ο,τι ζητάει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονομερείς ενέργειες. Ολα τα βασικά είναι μονομερείς ενέργειες. Δεν υπάρχουν κάποια που μπορούν να γίνουν και άλλα όχι. Σημαίνουν σύγκρουση με όλη την Ευρώπη. Κι όπως είπαν και δικά του στελέχη, δεν μπορείς να συγκρούεσαι με την Ευρώπη και να περιμένεις λεφτά από την Ευρώπη. Είναι «αλλαγή κανόνων» που δεν μπορούν να δεχτούν οι εταίροι μας! Διότι αν το έκαναν για την Ελλάδα, θα έπρεπε να το κάνουν μετά και για άλλες χώρες, όπου το χρέος είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο. Αντίθετα, κάποιοι μπαίνουν, δυστυχώς, στον «πειρασμό», να σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ, για να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα, ώστε να στείλουν μήνυμα σε άλλες χώρες-μέλη.  Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να θυσιαστεί σαν Ιφιγένεια, όπως ίσως σκέφτονται κάποιοι. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να κουρευτεί το διμερές χρέος μας σε χώρες-μέλη. Προσέξτε: οι περισσότερες χώρες-μέλη που μας έχουν δανείσει μας έδωσαν χαμηλότερα επιτόκια απ’ ό,τι δανείζονται οι ίδιες! Μας έχουν δανείσει και κάποιες χώρες που ήταν και παραμένουν πιο φτωχές από μας. Τι θα πάμε να τους πούμε; Οτι δεν πληρώνουμε ούτε και τους χαμηλούς τόκους που μας δώσατε, κόψτε μας και το χρέος που σας οφείλουμε και δανείστε μας και κάτι ακόμα για να πληρώσουμε τον νέο γύρο των παροχών και των ελλειμμάτων που δημιουργούμε; Θα μας ακούσει κανείς ή θα μας δείξουν την πόρτα; «Συμβιβασμός», όπως τον εννοούν κάποιοι, δεν θα υπάρξει. Κι άντε να δούμε πώς θα σταθούν αν γυρίσουν πίσω με άδεια χέρια. Γιατί, ακόμα κι αν τα μαζέψουν και έρθουν πίσω άρον άρον, χωρίς άλλες αναταράξεις στο εξωτερικό, η χώρα θα έχει ήδη χάσει αρκετό χρόνο και θα μπει στη συνέχεια σε μακρά περίοδο ακυβερνησίας. Καθώς δεν θα μπορούν να σταθούν πουθενά, και όσο παραμένουν, τόσο θα πλησιάζει η κοινωνία τα όρια της έκρηξης. Δεν τα χρειάζεται η Ελλάδα όλα αυτά. Πρέπει να τα αφήσει πίσω για πάντα. 

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάζει, τη στιγμή που η ανάκαμψη έχει αρχίσει και είμαστε έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο»


- Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και μέρος του διεθνούς Τύπου αποκλείουν το Grexit. Ωστόσο εσείς στις ομιλίες σας λέτε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Πού το βασίζετε;  Δεν καταλάβατε! Λένε ότι δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα και δεν πρέπει να φύγει η Ελλάδα, εφόσον τηρεί τους κανόνες. Και επαναλαμβάνουν όλοι, συνεχώς, ότι δεν υπάρχει ευρώ χωρίς κοινούς κανόνες. Και υπάρχουν άλλοι που λένε «μην ανησυχείτε, είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει γνώμη». Μ’ άλλα λόγια, «μην τους παίρνετε και στα σοβαρά». Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει όλον αυτόν τον θόρυβο για να γυρίσει πίσω και να κάνει τα αντίθετα, δεν θα μπορούσε να σταθεί. Οπότε τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα Grexit, αλλά πρόβλημα ακυβερνησίας μέσα στην Ελλάδα. Και αν επέμενε σε μέρος μόνον από αυτά που λέει, τότε θα είχαμε και πρόβλημα με όλους τους εταίρους μας. Διαλέξτε τι κατά τη γνώμη σας είναι χειρότερο…

- Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα πρέπει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση να αλλάξει πολιτική, να εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλει στα μέλη της. Πού διαφωνείτε; Ολη η Ευρώπη συμφωνεί σήμερα ότι η μονομερής λιτότητα δεν πάει μακριά. Εγώ το υποστήριζα από τον καιρό που ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο το 2006. Το υποστήριζα και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα το 2009-2012. Το υποστήριζα και τα δυόμισι τελευταία χρόνια… Το υποστηρίζει και ο Γιούνκερ. Το υποστηρίζουν και οι αποφάσεις πολλών συμβουλίων κορυφής πλέον. Μέχρι εκεί συμφωνούμε όλοι… Αλλά κανείς δεν λέει αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα έπρεπε να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Ή, πολύ περισσότερο, να καταργηθούν κι εκείνες που έγιναν! Αυτό θα ήταν αφορμή σύγκρουσης με όλους! Ακόμα και με σοσιαλιστές ή σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη. Κανείς δεν λέει να ξαναρχίσουμε τις σπατάλες και να επιστρέψουμε στα ελλείμματα.  Κανείς δεν λέει να χαριστεί το χρέος της Ελλάδας, για το οποίο της έχουν ήδη δοθεί χαριστικοί τόκοι και «περίοδοι χάριτος». Ολα αυτά, αν τα έλεγε κάποιος, θα συσπείρωνε όλους τους άλλους απέναντί του. Κανείς δεν μιλάει για «Ευρώπη δίχως σύνορα». Για το πώς θα φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα της Ευρώπης μιλάνε. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούνται καν στην Ευρώπη. Ακούγονται ως παραδοξολογίες ή κακόγουστα αστεία. 

- Πότε προβλέπετε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση; Δηλαδή, πότε θα επανέλθει το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα και οπότε αυτό θα επιδράσει θετικά στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών; Με το που κερδίζει η Νέα Δημοκρατία και σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, η συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, η τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων θα εκταμιευτεί και θα υπογραφεί η συμφωνία για την επόμενη μέρα και την πιστωτική γραμμή. Η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμεριστεί τελείως, οι αγορές θα ησυχάσουν πλήρως, τα spreads θα αποκλιμακωθούν και πολύ σύντομα η χώρα θα επανέλθει στην τροχιά ανόδου όπου ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Από  κει και ύστερα, διεθνείς οργανισμοί προεξοφλούν για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,5%-2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016. Αυτά ήδη από μόνα τους σημαίνουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο αμέσως προσεχές μέλλον. Χωρίς τις πρόσθετες επενδύσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περιμένουν να φύγει η αβεβαιότητα για να ξεκινήσουν και χωρίς τις νέες επενδύσεις που είναι υπό έγκριση. Συνολικά, βάσει υπολογισμών που έκαναν ανεξάρτητοι οργανισμοί και τους οποίους παρουσιάσαμε το περασμένο Σάββατο, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα έχει ξεπεράσει το ΑΕΠ που έχασε μέσα στην κρίση και θα βρίσκεται σε υψηλότερο και πολύ πιο υγιές επίπεδο ευημερίας. Με πραγματική ανάπτυξη, όχι με δανεικά αυτή τη φορά. Και στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν, μόνο από επτά ηγετικούς κλάδους, πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας. Και πολύ περισσότερες ασφαλώς στην υπόλοιπη οικονομία. Αρα από πλευράς απασχόλησης θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι από εκείνο που βρισκόμασταν πριν από την κρίση.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης