Επιμένει ο Τόλιος: Αυτά που λέω είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένει ο Τόλιος: Αυτά που λέω είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Στην προεκλογική διακήρυξη τονίζεται ότι η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί μια μικρή περίοδος η διακοπή αποπληρωμής των τόκων και χρεολυσίων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν στην περίπτωση εκβιασμού όλα τα όπλα»

Επιμένει ο Τόλιος: Αυτά που λέω είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τόλιος πως «αυτά που είπα και αυτά που λέω δημοσίως είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στην προεκλογική μας ευρωεκλογική διακήρυξη τονίζεται ότι η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί μια μικρή περίοδος  η διακοπή αποπληρωμής των τόκων και χρεολυσίων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν στην περίπτωση εκβιασμού όλα τα όπλα. Η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς σε βάρος της χώρας μας με στόχο τη διάσωση του ευρώ και τόσα άλλα άρα λοιπόν αυτά είναι γνωστά και τα είπαμε και στην περίοδο των ευρωεκλογών» είπε ο κύριος Τόλιος μιλώντας σήμερα στα «Παραπολιτικά 90.1 fm».

Κλείσιμο
Επίσης, ο κύριος Τόλιος ανέφερε πως «ο ίδιος ο Τσίπρας έχει πει "δεν θα προβούμε σε μονομερή ενέργεια εκτός και αν εκβιαστούμε"», τονίζοντας πως εσκεμμένα παραποιούνται τα όσα λέει. 

Όσον αφορά στις πληρωμές συντάξεων και μισθών, ο κ. Τόλιος στην ίδια στυνέντευξη τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία «κινδυνολογεί, οι συντάξεις και οι μισθοί είναι κατοχυρωμένοι. Έχουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό που προτεραιότητα έχουν να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί  σε συνέχεια να είναι  τα ασφαλιστικά δικαιώματα... Ρευστό το κράτος έχει, η ροή  χρημάτων στο δημόσιο ταμείο είναι συνεχής μες το χρόνο και εν πάση περιπτώσει πρόσφατα βγάλαμε και έντοκα γραμμάτια. Η χώρα ζήτησε 1 δις και προσφέρθηκαν 1,9 δις».

Ερωτώμενος πώς η Ελλάδα θα δανειστεί με έντοκα γραμμάτια εάν έχει προηγουμένως αρνηθεί την αποπληρωμή των παλαιότερων, δήλωσε: «Δεν είναι έτσι, κάθε τρίμηνο τα δημόσια οικονομικά της  χώρας βγάζουν αυτά τα έντοκα γραμμάτια και ανακυκλώνονται, λήγουν και ξανά-ανανεώνονται. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. (...) Όταν μιλάμε με τους πιστωτές τους μεγάλους αυτούς που έχουμε εκκρεμότητα και τους πιστωτές που μιλάμε και  κάνουμε διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους κλπ εκεί είναι πολιτική διαπραγμάτευση. Πρέπει να ζυγίσουν και αυτοί τι  θέλουνε , έχουνε ευθύνες που έβαλαν έναν λαό στο κόκκινο. Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουνε οι ξένοι και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν».

Στην ερώτηση εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει και υποχρεωτική μορφή, απάντησε: «Όχι δεν ισχύει αυτό, σας ανέφερα ένα μικρό παράδειγμα». 


Handelsblatt σε Τόλιο: Χρεοκοπία; Και τι έγινε;
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Τόλιου περί «διακοπής πληρωμών τόκων και χρεολυσίων» από την πλευρά της Ελλάδας έφτασαν μέχρι τη... Γερμανία. 

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο της για την Ελλάδα, με τίτλο: «Χρεοκοπία: και τι έγινε;», συνεχίζοντας να υποστηρίζει την άποψη της υποτίμησης των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγο, Γιάννη Τόλιο. Ξεκινώντας το άρθρο αναφέρει ότι ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε στην Ελλάδα και επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως φαβορί τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. 

Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη του κ. Τόλιου στο Action 24 την προηγούμενη εβδομάδα ο οποίος δήλωσε πως «χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά». Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες αντικρούονται με το επιχείρημα πως δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας. 



Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών εργαζομένων, κ. Κρίστιαν Μπέουμλερ δήλωσε στη Handelsblatt πως «μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και πως «μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν γύρω από αυτό το ζήτημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης