Μοσκοβισί στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ! Θα σταθούμε δίπλα σας, αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις

Μοσκοβισί στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ! Θα σταθούμε δίπλα σας, αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις

Φτάνει στην Αθήνα το μεσημέρι, για διήμερη επίσκεψη, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος της ΕΕ, από την ανάληψη των καθηκόντων του

Μοσκοβισί στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ! Θα σταθούμε δίπλα σας, αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις
Κάθετος και αποφασισμένος παρουσιάζεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ε.Ε. επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ», ο άνθρωπος που έχει περισσότερο από κάθε άλλον επιφορτιστεί στην Ευρώπη με τον έλεγχο της προόδου της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο του εκμοντερνισμού της οικονομίας της και των μεταρρυθμίσεων αν θέλει να προσδοκά βοήθεια από τους εταίρους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα δείχνουν να περιπλέκονται επικίνδυνα.

Κλείσιμο
«Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη-ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας», τονίζει ο κ. Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά το τοπίο ως προς το ποιες είναι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η Ευρώπη με τον πλέον επίσημο τρόπο διαμηνύει πως όσο εμείς θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, άλλο τόσο θα είναι κι αυτή. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι τι θα γίνει εάν πολιτική αστάθεια και ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές συμπαρασύρουν τη χώρα και αφήσουν πίσω τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ή -ακόμα χειρότερα- τι θα προκύψει ως προς τις διαθέσεις των εταίρων εάν η Ελλάδα προβεί σε μονομερείς ενέργειες εκτός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών πλαισίων. Κι αυτό διότι ξεκάθαρα ο κ. Μοσκοβίσι ναι μεν τείνει χείρα βοηθείας, όμως δεν διαπραγματεύεται την πιστή τήρηση των όσων έχουμε δεσμευτεί.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει την προηγούμενη εβδομάδα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γάλλος επίτροπος δείχνει να επικροτεί την επιλογή αυτή και ξεκαθαρίζει: «Αποτελεί μια δημοκρατική επιλογή των ελληνικών αρχών και ειδικότερα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η απόφαση για την ακρίβεια αποτρέπει την Ελλάδα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, η οποία κάνει τις αγορές ανήσυχες». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μοσκοβισί δεν διαβλέπει άλλη -πέραν της δίμηνης- επιμήκυνση των μνημονίων. Απαντώντας στο ερώτημά μας για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ως προς τη συνέχιση του προγράμματος για την Ελλάδα, υποστηρίζει: «Η τεχνική επέκταση του παρόντος προγράμματος για μέχρι και δύο μήνες δεν αποτελεί έναν δρόμο παράτασης της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ευκαιρία ολοκλήρωσης της συνολικής δουλειάς μας σε μεγαλύτερο διάστημα. Δεν θα πρέπει να ιδωθεί αυτή η επέκταση ως πρόβλημα».

Είμαστε αποφασισμένοι!

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει εντατικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Προσωπικά έχω μιλήσει πολλές φορές με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Η προσέγγιση της Επιτροπής ήταν σταθερή, αλλά εποικοδομητική. Ανοιχτή, αλλά αποφασιστική! Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση το συντομότερο δυνατό, με μια αξιόπιστη, ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μέτρων για να συμβάλουμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα και να εντείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναγνωρίζει στη χώρα μια σταθερότητα η οποία προηγουμένως δεν υπήρχε, ενώ ξεκόβει κάθε συζήτηση αναφορικά με την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ: «Η Ελλάδα έχει περάσει από μια άνευ προηγουμένου προσαρμογή και προσπάθεια δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Η χώρα έχει ξεκάθαρα στρίψει από αυτή τη γωνία. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ε.Ε. το επόμενο έτος, με 2,9% αύξηση του ΑΕΠ. Το έλλειμμα έχει μειωθεί και από 15% που ήταν το ΑΕΠ της το 2009, έφτασε στο 1,6% το 2014, ενώ αναμένεται να φτάσει σε ισορροπία το επόμενο έτος. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ερώτημα όπως ήταν -για κάποιους- στο βάθος της κρίσης το 2011 και το 2012. Για μένα δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εξάλλου γι’ αυτό αγωνίστηκα όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Τα πράγματα, λοιπόν, έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη για την ανοικοδόμηση και την εμπιστοσύνη όσον αφορά στα οικονομικά της χώρας. Θέλω να είμαι σαφής: θα σταθούμε δίπλα στον ελληνικό λαό σε αυτό το επόμενο βήμα. Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε μια ισχυρή Ευρωζώνη».

Με τρόπο απόλυτο επίσης ο κ. Μοσκοβισί αναφέρεται και στην ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε από πολιτικές, όχι όμως της Ε.Ε. -όπως αναφέρει-, αλλά άλλων παραγόντων: «Ξέρω ότι η κρίση είχε σημαντικό κόστος για τον ελληνικό λαό. Βέβαια δεν προκλήθηκε από την Ευρώπη -χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η Ελλάδα θα ήταν ακόμη πολύ χειρότερη κατάσταση-, αλλά αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με τις ελληνικές αρχές σε όλο το πρόγραμμα προκειμένου να βρει τρόπους να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που θα παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους και μεταξύ άλλων εγγυημένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί».

Αναλυτικά το πρόγραμμα Μοσκοβισί

Ο κ. Μοσκοβισί φτάνει στην Αθήνα το μεσημέρι, για διήμερη επίσκεψη, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη σε κράτος της ΕΕ, από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Μοσκοβισί θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Επιτρόπου σε υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό.

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη.

Αύριο Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας Κ. Σκρέκα και Ιω. Βρούτση, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ιω. Στουρνάρα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα.

"Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό" αναφέρει η ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."Στόχος, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είναι να δείξει τη στήριξή του, ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και των πολιτών της στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, γιατί τώρα είναι η ώρα να γίνει οριστικά η στροφή προς ένα πολυπόθητο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης".


Ολη η Ευρώπη μάς προειδοποιεί για την καταστροφή
Μιλούν και πάλι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Γιούνκερ προειδοποιεί τους Ελληνες να μην εκλέξουν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία

του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα φοβούνται οι ξένοι - γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην πορεία της αγοράς, όπου το Χρηματιστήριο έχασε μέσα σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πάνω από 13 δισ. ευρώ, όσο και στα πρωτοσέλιδα των μίντια και τις εκθέσεις των διεθνών οίκων.
Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε υψηλά 14 μηνών, προσεγγίζοντας, ενίοτε και ξεπερνώντας τις 900 μονάδες βάσης.

Η εκ νέου διολίσθηση της Ελλάδας σε καθεστώς ακραίας κρίσης, της χώρας που υπερέβη εαυτόν περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα εύσημα των ίδιων των εταίρων μας, της χώρας που μόλις προ εβδομάδος αναδείχτηκε πρωταθλήτρια σε ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, αναπόφευκτα έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναζωπύρωσε τον προβληματισμό για την πορεία όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακόμα και της ίδιας της Ευρωζώνης. Εν τέλει -το χειρότερο απ’ όλα-, επανέφερε στην επιχειρηματολογία των αναλυτών τον όρο «Grexit», την πιθανότητα δηλαδή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η αιφνίδια αύξηση του πολιτικού ρίσκου στη χώρα, τώρα και... χρονολογημένη, με ορίζοντα την 29η Δεκεμβρίου σε πρώτη φάση και από κει και μετά αναλόγως των αποτελεσμάτων της προεδρικής εκλογής, ωθεί αναλυτές και αρθρογράφους να προειδοποιήσουν -σε όλους τους τόνους και με ύφος ανάλογο των πρώτων ημερών της εισαγωγής της χώρας μας στο μνημόνιο- ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ελλάδας είναι και πάλι τόσο ορατός όσο στην αρχή της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και εξίσου επικίνδυνος για την «υγεία» της Ευρωζώνης. Μάλιστα είναι τέτοια η αγωνία των Ευρωπαίων για την επαύριον στην Ελλάδα ώστε ορισμένες παρεμβάσεις τους ξεπερνούν ακόμη και τα όρια του διπλωματικού λόγου. Τρανό παράδειγμα η δημόσια τοποθέτηση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απηύθυνε προειδοποίηση (!) προς την Ελλάδα και τους Ελληνες να μην εκλέξουν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία. Ο κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση, δήλωσε ότι «οι Ελληνες -οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή- ξέρουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε «να έρθουν ακραίες δυνάμεις στην εξουσία».

Ανάλογη, αν και εντός των διπλωματικών ορίων, ήταν και η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την περασμένη Τρίτη, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των προεδρικών εκλογών, σχολιάζοντας την απόφαση Σαμαρά δήλωσε: «Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις. Γι’ αυτό ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά χωρίς να προκαλέσει έκπληξη σε όλους μας. Είναι καλή απόφαση. Στο τέλος, όμως, την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός»...

Οι διεθνείς οίκοι

Η πλειονότητα των αναλυτών, μέσω αλλεπάλληλων εκθέσεων των ξένων επενδυτικών οίκων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα και ευθέως ή εμμέσως κάνει λόγο για Grexit.
Goldman Sachs - Μοντέλο Κύπρου: Πιο αιχμηρή όλων ήταν η Goldman Sachs, η οποία σε σχετικό της report την Παρασκευή τονίζει ότι «οι επενδυτές ανησυχούν για το ρίσκο διακοπής της τρέχουσας πολιτικής και μίας δριμείας ρήξης μεταξύ της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές». Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος από τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ», ενώ συμπληρώνουν ότι «εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο μοντέλο της Κύπρου και τότε είναι που θα κορυφωθούν οι φόβοι για έξοδο από την Ευρωζώνη». Στην εκτενή της ανάλυση για τα τρέχοντα στη χώρα μας και τις προοπτικές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι η μεγάλη ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας δεν είναι ότι θα γίνουν εκλογές ή ότι μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ρίσκο διακοπής της τρέχουσας πολιτικής. Και το report της Goldman καταλήγει: «Το 2015 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να αρχίσει να κερδίζει momentum. Αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι ακόμα υπάρχουν και μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία ρίχνοντάς την πάλι στην ύφεση».

HSBC - Κίνδυνος στάσης πληρωμών: Καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και κίνδυνο παγώματος της οικονομίας προβλέπει η HSBC στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Οπως σημειώνει, καθώς η κυβέρνηση θα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην προεδρική εκλογή και τις πρόωρες εκλογές που πιθανόν θα προκηρυχθούν, οι μεταρρυθμίσεις θα καθυστερήσουν και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία με ορατό τον κίνδυνο αντιστροφής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει ήδη στη χώρα. Σύμφωνα με την HSBC, η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και εφόσον η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή θα αυξηθεί οδηγώντας στην αναβίωση της κοινοβουλευτικής κατάστασης του 2012. Η επενδυτική ωστόσο δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος και του γεγονότος ότι η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων θα γίνει το καλοκαίρι. Ωστόσο προειδοποιεί ότι θα υπάρξει κίνδυνος στάσης πληρωμών σε περίπτωση παρατεταμένης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων είναι δίκοπο μαχαίρι και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Citi - Αβεβαιότητα με ΣΥΡΙΖΑ: Για τη Citigroup η κυβέρνηση επίσπευσε την εκλογική διαδικασία προκειμένου να μειώσει τον χρόνο πολιτικής αβεβαιότητας και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές της τόσο στην προεδρική εκλογή όσο και στο ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών εκλογών. Η Citi συμπληρώνει πως είναι αβέβαιο το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ επί σκηνής. Οπως σημειώνει, σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών πιθανά να αναγκαστεί το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει σαφή θέση σχετικά με το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος διάσωσης, πράγμα που μέχρι στιγμής απορρίπτει. Η ανάλυση της Citi καταλήγει στο ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην οικονομία της.
Barclays - Αναταράξεις λόγω ΣΥΡΙΖΑ: Η Barclays θεωρεί ότι είναι πιθανή μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο εκλογών, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις στις αγορές, δεδομένης της στάσης του σε διάφορα οικονομικά θέματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες.

Σενάρια τρόμου και στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν ανησυχούν μόνο οι αναλυτές των διεθνών οίκων. Τα εφιαλτικά σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ξαναζωντανεύουν και στα πρωτοσέλιδα των κυριότερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΜΜΕ.
«Wall Street Journal»: Αντιμέτωπη με το φάντασμα της κρίσης έρχεται και πάλι η Ευρωζώνη και αιτία γι’ αυτό είναι -για ακόμα μια φορά- η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ενισχύει το ρίσκο, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο για σφοδρή σύγκρουση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους εξαιτίας του τελεσίγραφου που έχει δώσει «διαγραφή χρεών ή έξοδος από το ευρώ», σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα. Και καταλήγει: «Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την πολιτική αστάθεια στη χώρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και άλλα κράτη της Ευρωζώνης βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, θυμίζοντας στους επενδυτές ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει».

«Financial Times»: «Η Ελλάδα τις επόμενες έξι εβδομάδες ίσως αποδειχτεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ’ όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014», σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από τους «Financial Times», οι οποίοι συμπληρώνουν ότι μια πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την Ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση μέσω διαγραφής του ελληνικού χρέους και στην πρώτη έξοδο από το ευρώ. Η «Τelegraph» γράφει ότι «η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ αν οι πολιτικές εξελίξεις την οδηγήσουν σε αδιέξοδο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα είναι «ακυβέρνητη» και ο Ελληνας πρωθυπουργός άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στη χώρα, προκαλώντας «τη μεγαλύτερη κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου».

Ο αρθρογράφος Πίτερ Ομπορν υποστηρίζει ότι σήμερα η Ευρωζώνη είναι «ένα βήμα πριν από την καταστροφή». Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι πλέον η πολιτική δομή στη Ε.Ε. πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να «χωρέσει» στην οικονομική πραγματικότητα ή το αντίστροφο και ότι η νέα κοινωνική κατάσταση θέλει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, έτοιμες να εγκαταλείψουν την «παραφροσύνη» του ευρώ! Το Bloomberg κάνει λόγο για μια περιθωριοποιημένη Ελλάδα, της οποίας όμως μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν θα κόστιζε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Economist»: Στην επιστροφή της κρίσης στην Ευρωζώνη, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις αιτίες γι’ αυτή την αρνητική στροφή, αναφέρεται άρθρο του «Economist». Το άρθρο επικεντρώνεται στην περιγραφή της κρίσης πριν από μία 5ετία, αλλά και στις αιτίες που φαίνεται ότι την αναζωπυρώνουν, με κυρίαρχο θέμα αυτή τη φορά όχι τις οικονομικές δυσχέρειες κάποιων χωρών, αλλά το πολιτικό ρίσκο που φέρνουν μαζί τους - είτε προγραμματισμένες, είτε πρόωρες εθνικές εκλογές. Το περιοδικό καταλήγει σημειώνοντας: «Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο μέλλον του ευρώ».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης