Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα

Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα

«Μήνυμα» σε ΣΥΡΙΖΑ για τις συζητήσεις με τους δανειστές: «Χρειάζεται αρραγές μέτωπο, η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» - «Η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα και αντιπαραγωγική» - «Τα αυτονόητα μπορούν να χαθούν σε πέντε ημέρες, ακόμα και σε πέντε λεπτά» απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο Grexit, το οποίο ωστόσο απέκλεισε

Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα
Σαφές μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να οξύνει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και να συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έστειλε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι «διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σύνθετη», καθώς, όπως είπε, «διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα».

Διαμήνυσε, ωστόσο, με το βλέμμα στις συνεχιζόμενες πιέσεις των δανειστών, «μοχλός» των οποίων είναι η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα».

Όπως ξεκαθάρισε, «εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση) πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής». «Οι εταίροι μας» παραδέχτηκε, «είναι δύσπιστοι, παρότι δέχονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος».

Σε αυτό το σημείο έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, «φωτογραφίζοντας» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν είπε πως «η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα, αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».
Κλείσιμο

«Οι εταίροι επιθυμούν η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση και το ΔΝΤ να επεκτείνει το ρόλο του στην ευρωζώνη» εξήγησε, για να υπογραμμίσει ότι «το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό, δύσκολο και πολύ συγκεκριμένο. Πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό συνθήκες αρραγούς μετώπου -η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας».

«Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία» εξήγησε, καθώς «τώρα είναι η τελική φάση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα».

Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο «κολλάει» η διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση. Δεν θα ζητήσουμε ξανά θυσίες από τον πολίτη, λέμε όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προβλέψεις της Τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η τριμερής «έχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά και αυτό θα αρχίσει σταδιακά να φαίνεται και στην ελληνική κοινωνία.

Ερωτηθείς για την κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο αρχηγός του Κινήματος ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σεβαστό από εχθρούς και φίλους. Κουβαλάει βάρος δυσανάλογο και εγγυάται την εθνική στρατηγική».

«Όσοι μπήκαν εκ των υστέρων (σ.σ. στην εθνική στρατηγική) να σκεφτούν γιατί άργησαν, αφού για χρόνια ύψωναν την αντιμνημοινική σημαία» είπε ακόμη.

Σε ερώτηση για τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είπε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει πλήρως, καθώς «δεν μπορεί να στοχοποιείται για λάθη που δεν έγιναν επί δικών του ημερών».

Αναφορικά με τις αξιώσεις της Τρόικας κατά της ρύθμισης των 100 δόσεων, ξεκαθάρισε ότι «οι 100 δόσεις υπάρχουν (σ.σ. είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους)» Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει θέμα με τον ΕΝΦΙΑ. «Προσπαθούμε να βρούμε λύση» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι είχαν "λυσσάξει" εναντίον του ΕΕΤΗΔΕ».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο «Grexit», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν τίθεται θέμα, «όμως, αυτά που είναι αυτονόητα, μπορούν να χαθούν σε πέντε ημέρες, ακόμα και σε πέντε λεπτά».

Αυτό, όπως είπε, είναι και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης