Χαρδούβελης: Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει!

Χαρδούβελης: Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει!

Αντεπιτίθεται ο υπουργός των Οικονομικών κατηγορώντας κάποιους που «θέλουν να θολώσουν τα νερά» - Δραματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ο Χαρδούβελης διαβεβαιώνοντας ότι «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Χαρδούβελης: Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει!
Το... παράπονό του ότι βρίσκεται στο στόχαστρο όλων εξομολογήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα αναγκαστικά είσαι στο στόχαστρο. Κι όταν χρωστας χρήμα και έχεις και τους δανειστές, πάλι είσαι στο στόχαστρο», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Μετά την έξοδό του από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης εξερράγη και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει!».

Στο ερώτημα σε ποιους αναφέρεται, ο υπουργός των Οικονομικών έκανε λόγο για «κάποιους που το κάνουν χωρίς κανένα κόστος ή κάποιους που θέλουν να θολώσουν τα νερά», υποστήριξε ωστόσο ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί...».

Κλείσιμο
Παραλλήλως, ο κ. Χαρδούβελης δραματοποίησε ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τα στελέχη της οποίας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ το σκηνικό κρίσης με την ελληνική πλευρά εντείνεται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν στείλει τελεσίγραφο για την υλοποίηση των όρων που έχουν θέσει, τελεσίγραφο το οποίο εκπνέει αύριο Τετάρτη...



«Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε ο κ. Χαρδούβελης, δίνοντας δραματικό τόνο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Τόνισε ακόμη ότι «δεν οφελούν οι λεονταρισμοί που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση» συνιστώντας ψυχραιμία, ενώ σε ρόλο προστάτη των Ελλήνων υπογράμμισε ότι «όσο περνά από το χέρι μου δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να αντιστέκομαι στον λαϊκισμό και να προασπίζομαι την δημοσιονομική σταθερότητα».

Νωρίτερα, απαντώντας στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έχει μπερδευτεί και πολλά θρυλούνται, ο υπουργός των Οικονομικών σχολίασε ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα και επιβεβαίωσε επισήμως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την Τρόικα, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι το Μνημόνιο τελειώνει...

Υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπούλιας είπε στον κ. Χαρδούβελη: «Οι υπουργοί Οικονομικών είναι πάντα στο στόχαστρο».



Δεν χρειαζόταν άλλη παρότρυνση ο κ. Χαρδούβελης για να πει στον κ. Παπούλια: «Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα αναγκαστικά είσαι στο στόχαστρο. Κι όταν χρωστας χρήμα και έχεις και τους δανειστές, πάλι είσαι στο στόχαστρο. Αλλά πρέπει να βρεθεί λύση και θα βρεθεί λύση. Χρειάζεται ψυχραιμία, ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το Α και το Ω».

Συνεχίζοντας το διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον υπουργό Οικονομικών: «Χαίρομαι που θα μπορέσω να μάθω πολλά από σας γιατί πολλά θρυλούνται, έτσι μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και έχω μπερδευτεί».

«Περνάμε μια δύσκολη φάση. Είναι η εποχή που τελειώνει το παλιό και ξεκινά το καινούριο και τα νεύρα τεντώνονται, όχι μόνο για μας αλλά και για τους δανειστές, γιατί βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν, κι αυτό φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε...», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος.

Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται, μιλήσαμε αρκετά γι αυτό. Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθειά μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα.

Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Ο Πρόεδρος το κατάλαβε πολύ καλά. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.

Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε.

Ως Υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.

Από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.

Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση.

Ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης.

Με τον Πρόεδρο μιλήσαμε αρκετά. Συμμερίστηκε πάρα πολλά από αυτά.

Σας ευχαριστώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης