Βενιζέλος: Αντιδράσεις και σε νομικό επίπεδο αν κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις

Βενιζέλος: Αντιδράσεις και σε νομικό επίπεδο αν κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις

Ο υπουργός είπε ότι αντιμετωπίζουμε τουρκική οξύτατη πρόκληση  στην Κύπρο λόγω της απροκάλυπτης επιλογής της να στείλει το «Μπαρμπαρός» για σεισμολογικές έρευνες που προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ

Βενιζέλος: Αντιδράσεις και σε νομικό επίπεδο αν κλιμακωθούν οι τουρκικές προκλήσεις
Για ενεργοποίηση του νομικού οπλοστασίου προειδοποίησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την Τουρκία, σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

«Η αντίδρασή μας είναι έντονη και έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Όμως μπορεί να αποκτήσει και νομικά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η βασική επιδίωξη Ελλάδας και Κύπρου είναι να αποκλιμακωθεί άμεσα η ένταση.

Ο κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις, σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τουρκική οξύτατη πρόκληση  στην Κύπρο λόγω της απροκάλυπτης επιλογής της να στείλει το "Μπαρμπαρός" για σεισμολογικές έρευνες που προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ».

Ξεκαθάρισε ότι στην περιοχή που πλέει το «Μπαρμπαρός», «ασκεί νόμιμο έλεγχο η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πιο ξεκάθαρη καταδίκη για τις μονομερείς ενέργειες  της Τουρκίας από το σύνολο της Διεθνούς κοινότητας.

Επίσης, υποστήριξε ότι η πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα συνδέεται με την διεθνή συγκυρία. 
Κλείσιμο

«Η Τουρκία συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς κρίσεις. Θεωρεί ότι πρέπει να έχει ασυλία λόγω του ρόλου της στην αντιμετώπιση της  επιθετικότητας toy ISIS.  Επίσης συνδέει ότι γίνεται σε Μεσόγειο με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της όπως με το Κουρδικό. Όμως τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί τη βάρβαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία κάνει «φοβική ανάγνωση» της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και της επικείμενης με το Ισραήλ αν και -όπως τόνισε- «εμείς έχουμε διακηρύξει ότι θέλουμε καλή γειτονία».

«Θέλουμε την Τουρκία στην Ε.Ε. και να αποφεύγονται οι τεχνητές εντάσεις και να μην στρατιωτικοποιούνται αυτές οι εντάσεις. Ξεκαθαρίσαμε ότι οι τριμερείς δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα προς την Τουρκία», ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ακόμη ότι οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν την αιτία για την διακοπή των συνομιλιών στην Κύπρο. 

«Η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με προκλήσεις. Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την νομική κατάσταση που υπάρχει στο νησί. Στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ... Οι κοινότητες (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή) ως συνταγματικές οντότητες υπάρχουν. Αναζητείται λύση. Το Κράτος έχει τον έλεγχο του πλούτου ορυκτού και υποθαλάσσιου», είπε και συμπλήρωσε: «Τα θέματα ορυκτού πλούτου θα ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος. Την κεντρική κυβέρνηση η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών αναλογικά και φιλικά προς τους τουρκοκυπρίους για να αναπληρωθεί το αναπτυξιακό τους επίπεδο».

Επισήμανε, δε, ότι, όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα παραμένουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ορισμένες σκέψεις αναφορικά με επιμέρους τρόπους αντίδρασης της Κύπρου στις τουρκικές προκλήσεις με τη δράση του «Μπαρμπαρός».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αρνητικός σε ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ προβληματισμό εξέφρασε για πιθανή προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης