Τσίπρας προς Αβραμόπουλο: Στα θέματα της άμυνας απαιτούνται συγκλίσεις

Τσίπρας προς Αβραμόπουλο: Στα θέματα της άμυνας απαιτούνται συγκλίσεις

«Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά» - «Πρέπει να υλοποιηθούν οι στρατιωτικές αποφάσεις για το μισθολόγιο των στρατιωτικών» - «Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να περιβάλλεται από εμπιστοσύνη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το Πεντάγωνο

Τσίπρας προς Αβραμόπουλο: Στα θέματα της άμυνας απαιτούνται συγκλίσεις
Συνάντηση διάρκειας τρισήμισι ωρών με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας- όπως είπε- είχε ο ίδιος και το επιτελείο του ουσιαστική ενημέρωση για τον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά, ο κ. Τσίπρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, διάρκειας μιας ώρας και στη συνέχεια, ενημερώθηκε από την αναπληρωτή υπουργό, Φώφη Γεννηματά και την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ενημέρωση δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της θεσμικής ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, πρόσθεσε.

Κλείσιμο


Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες, με τη συμμετοχή δύο πολεμικών σκαφών, στον χώρο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστά απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Εκτιμούμε, συνέχισε, ότι η πρόκληση αυτή έχει στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τορπιλίζει την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή. «Ρίχνει λάδι στη φωτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.





Μιλώντας για την «εγκληματική πολιτική διαχείριση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης» που αντιμετωπίζει η χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι η αποτρεπτική ικανότητά της παραμένει ισχυρή και αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχει υποστεί το προσωπικό. Όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά.





Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι περιβάλλεται με εμπιστοσύνη «διότι το κράτος θα έχει συνέχεια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η αποτρεπτική ικανότητα δεν σχετίζεται με εξοπλισμούς, αλλά και με τη δομή άμυνας, μεταξύ άλλων.





Οι μεγάλες αδυναμίες του στρατεύματος, συνέχισε, δεν σχετίζονται με την παρούσα κρίση, αλλά με τους σκανδαλώδεις εξοπλισμούς του παρελθόντος που δεν συνδέονταν με τις προμήθειες ανταλλακτικών.

Είναι ανάγκη να φύγουμε από το μοντέλο των εξοπλισμών του παρελθόντος και να θέσουμε νέες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και τη διατήρηση του αξιόμαχου, υπενθυμίζοντας τις σχετικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Της ενημέρωσης προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ Αβραμόπουλου και Τσίπρα, στο ξεκίνημα της οποίας έγινε ο ακόλουθος διάλογος

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας καλωσορίζω, κύριε Πρόεδρε, στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Είναι γνώριμος ο χώρος γιατί έχετε ξανάρθει εδώ παλιότερα με τους συνεργάτες σας.
 
Από τότε μέχρι τώρα πολλά έχουν αλλάξει και στο χώρο και στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί θα αποτελέσουν αντικείμενο σήμερα της ενημέρωσης που ως εκ του θεσμικού σας ρόλου - και ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που πήρατε να βρεθούμε σήμερα - είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσουμε πολλές από εκείνες τις πτυχές που αφορούν και στο αμυντικό σύστημα της χώρας και στα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα ανησυχητικά, που έχουν προκύψει στην περιοχή μιας και φαίνεται ότι οι εξελίξεις τόσο στην Μέση Ανατολή αλλά και στο ευρύτερο τόξο από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία φέρνουν την Ελλάδα μπροστά σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.


 
Εκείνο που μπορώ να σας πω ξεκινώντας είναι ότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα κρατιέται όρθιο, η ψυχή του είναι οι άνθρωποί του, αλλά και όλο το δίκτυο και το σύστημα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
 
Θα τα πούμε όμως περισσότερο κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπουργέ, εμείς έχουμε μία δυνατότητα να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, εντούτοις τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις.
 
Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, έχει ουσιαστικό, διότι βρισκόμαστε σε μία τεταμένη περίοδο. Υπάρχει ρευστότητα, γεωπολιτική ρευστότητα και νομίζω ότι οφείλουμε να δώσουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι  η χώρα παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί μεγάλες πληγές στην οικονομία της, παραμένει μία χώρα με ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και αποτρεπτική ικανότητα.
 
Και ως εκ τούτου νομίζω ότι είναι χρέος μας, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, να έχουμε την ουσιαστική και θεσμική ενημέρωση για όλες αυτές τις εξελίξεις.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης