Στο Πεντάγωνο ο Τσίπρας - Τα εθνικά θέματα προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο Πεντάγωνο ο Τσίπρας - Τα εθνικά θέματα προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο

Στο Πεντάγωνο ο Τσίπρας - Τα εθνικά θέματα προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε μία κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό και περιεχόμενο. Με την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Κύπρο να χτυπάει κόκκινο, αλλά και τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο να απαιτούν διπλωματική εγρήγορση της Αθήνας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι έχει απόλυτη επίγνωση της κρισιμότητας στα εθνικά μέτωπα και είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τη δέουσα προσοχή, ευαισθησία και αποφασιστικότητα.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο διατηρεί άριστη σχέση και επικοινωνία εδώ καιρό, αλλά και την υπόλοιπη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Κεντρικό θέμα της επίσκεψης θα είναι ασφαλώς η κατάσταση στη Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις τελευταίες πιέσεις της Άγκυρας προς την Λευκωσία. Ειδικά μετά την αιφνιδιαστική κίνηση με τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» να εισέρχεται τη Δευτέρα στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Κλείσιμο
Στίγμα για το πώς προσεγγίζει το θέμα έδωσε μόλις το περασμένο Σάββατο ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, την χαρακτήρισε  «απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο». Τόνισε μάλιστα ότι «ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής». 

Με αφορμή και την εξέλιξη αυτή, αλλά και τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή (από την Ουκρανία και την Αλβανία, με τα γεγονότα σε βάρος ελληνικής καταγωγής πολιτών, έως τη Συρία και τους τζιχαντιστές), η άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «η ιδιαίτερα βεβαρημένη διεθνής συγκυρία όπως αυτή που ζούμε, με εστίες έντασης και κρίσεις να αναζωπυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη, καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε μια λογική άκριτης ευθυγράμμισης στις προτεραιότητες ισχυρών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και ανέφερε ως παράδειγμα στον πρόσφατο θάνατο ελληνικής καταγωγής πολιτών στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή «αποδεικνύει πόσο κοντά μας είναι η κρίση στην χώρα αυτή και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας, μακριά από ψυχροπολεμικές λογικές  που εξωθούν τις χώρες τις περιοχής να διαλέξουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας».      

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένη αντίληψη και στρατηγική για τα θέματα αυτά, όπως περιέγραψε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του το Σάββατο: «Η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να διεκδικεί δυναμικά εντός, αλλά και πέρα από την ΕΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Που να προασπίζει και προωθεί ενεργά τα συμφέροντα της Ελλάδας, να ενισχύει το διεθνή της ρόλο και να συνεισφέρει στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα. Και μια τέτοια εξωτερική πολιτική θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης