Έρογλου: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλη την ΑΟΖ της Κύπρου

Έρογλου: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλη την ΑΟΖ της Κύπρου

Η κυριαρχία στα χωρικά ύδατα δεν είναι μόνο των Ελλήνων, είπε ο Τουρκοκύπριος κατά τη συνεδρίαση της λεγόμενης «βουλής» στα κατεχόμενα

Έρογλου: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλη την ΑΟΖ της Κύπρου
Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία διάρκειας πέντε περίπου ωρών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ενημέρωσε σήμερα τη λεγόμενη "βουλή" στα κατεχόμενα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Ερογλου ανέφερε πως εξήγησε σε λεπτομέρεια τις προτάσεις και των δυο πλευρών.

Ανέφερε εξάλλου πως στην τρίτη φράση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει "παζάρεμα", μια διαδικασία πάρε-δώσε και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής πλευράς "εξαπάτησαν τους Ελληνοκύπριους λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν όλοι πίσω, ότι οι Τούρκοι θα πάνε στην Τουρκία και πως ο τουρκικός στρατός θα φύγει".

Κλείσιμο
Πρόσθεσε πως πιθανότητα για αυτό το λόγο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να ξεκινήσει το "παζάρεμα".

Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσει να εργάζεται για να φθάσει σε μια βιώσιμη και διαρκή συμφωνία.

Σημείωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε το καθήκον της λέγοντας πως αναμένει την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε αυτός να ενεργήσει με την κοινή λογική, κατά την έκφρασή του.

Σημείωσε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, προσθέτοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά εξουσιοδότησε τη διενέργεια σεισμικών ερευνών από την κρατική τουρκική  εταιρεία πετρελαίου εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως η προστασία του τουρκικού πλοίου που θα κάνει τις έρευνες επιβάλλεται.

"Η κυριαρχία δεν είναι μόνο δική τους. Πρέπει να ενεργούν έχοντας υπόψη τους ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό", ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόκλησης κρίσης, ο κ. Ερογλου είπε πως δεν νομίζει να γίνει κάτι τέτοιο γιατί κάτι ανάλογο έγινε και όταν η Noble Energy ξεκίνησε τις έρευνές της.

Είπε εξάλλου πως η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις έγινε ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της Ελλάδας στις 3 Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει πως η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνεργασία Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων.

Επεσήμανε πως όλα τα ελληνοκυπριακά κόμματα υποστήριξαν την απόφαση κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει απροθυμία εκ μέρους τους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Υποστήριξε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται "υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων", επαναλαμβάνοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα επί του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης