«Συζητάμε τους όρους της επόμενης ημέρας», λέει κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr

«Συζητάμε τους όρους της επόμενης ημέρας», λέει κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr

Με την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση κάλυψε τα νώτα της στο εσωτερικό

«Συζητάμε τους όρους της επόμενης ημέρας», λέει κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr
Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για τη νέα συμφωνία που θα διαδεχθεί την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του χρόνου βρίσκονται σε εξέλιξη όπως δείχνει και η συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Το περίγραμμα υπάρχει, αυτό που συζητείται τώρα είναι οι όροι της επόμενης συμφωνίας», έλεγε στο protothema.gr κυβερνητικό στέλεχος αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι όροι θα πρέπει να δίνουν στην κυβέρνηση το περιθώριο των πολιτικών χειρισμών στο εσωτερικό της χώρας ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τουλάχιστον την προεδρική πλειοψηφία. Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να εμφανίστηκε αισιόδοξος τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 όπως άλλωστε όφειλε, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διευρυνεί την διαφορά περίπου στις 10 ποσοστιαίες μονάδες και ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες χάνει έδαφος και στα ποιοτικά στοιχεία. Συνολικά η εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι πλέον θα πρέπει να δράσει αφενός στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών με θετικές ρυθμίσεις και αφετέρου να πετύχει μία μείζονα επωφελή για την χώρα συμφωνία.

Με την επιβεβαιβέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής η κυβέρνηση θέλησε να καλύψει τα νώτα της στο εσωτερικό της χώρας και να βάλλει φρένο αφενός στην διαρκή εκλογολογία που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου στην εσωτερική αμφισβήτηση που είχε αναπτυχθεί στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης. Η κυβέρνηση δεν βγήκε ενισχυμένη -πήρε τις αναμενόμενες ψήφους- ωστόσο ο κ. Σαμαράς μπορεί να εμφανίζεται στους συνομιλητές του ως πρωθυπουργός που έχει εξασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα και ελέγχει τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Οι επόμενοι μήνες μέχρι τον κρίσιμο Φεβρουάριο θα είναι αφιερωμένοι στις διαπραγμάτευσεις με τους δανειστές και στον επικοινωνιακό εξωραισμό της συμφωνίας που έχει αρχίσει να διαφαίνεται. 

Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε ολά τα επίπεδα από το κορυφαίο του πρωθυπουργου με τους ομολόγους του και τους αξιωματούχους της ΕΕ μέχρι το τεχνοκρατικό της Τρόικας καθώς εκρεμεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων και η οριστική αξιολόγηση που θα δίνει την βάση για τη νέα συμφωνία. Στις εν γένει διαπραγματεύσεις εντάσσεται και η Τράπεζα της Ελλάδος αφού ένα σκέλος των προβλέψεων αφορά το τραπεζικό σύστημα όπως έδειξε και η πρόσφατη παρουσία του κ. Γιάννη Στουρνάρα στην αποστολή στην Ουάσιγκτον. 

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όπως το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην Βουλή είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Την θέση αυτή δεν αποδέχεται προς το παρόν τουλάχιστον το ΔΝΤ που μίλησε για χρηματοδοτικό μαξιλάρι, η ΕΚΤ που έβαλε προυπόθεση την υπάρξη προγράμματος επιτήρησης προκειμένου να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ρευστότητας και το Βερολίνο που έχει τοποθετηθεί καθαρά για νέο δάνειο. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το περίγραμμα της λύσης που θα είναι στη μέση. Το υπάρχον πρόγραμμα ούτως ή άλλως ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου όσον αφορά στην συμμετοχή της ΕΕ. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επισήμως με επιστολή του στο ΔΝΤ τον τερματισμό και του δικού του σκέλους. Το ερώτημα είναι πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015 και 2016.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση απαντά με τον δανεισμό από τις αγορές. Όμως ο δανεισμός προυποθέτει για να είναι με βιώσιμους όρους να συνεχίσει να υπάρχει η εγγύηση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στις εγγυήσεις αυτές, στις υποχρεώσεις της χώρας και στην επιτήρηση της εφαρμογής τους θα παιχθεί η νέα συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και την συνολική ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι σε θέση να εξωραίσει επικοινωνιακά ώστε να στηρίξει το πολιτικό της αφήγημα ότι έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και ότι πια καθορίζουμε μόνοι μας τα του οίκου μας. Είναι η ελάχιστη προυπόθεση για να απευθυνθεί στους βουλευτές τον Ιανουάριο για να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εάν μέχρι τότε με τις κινήσεις στο εσωτερικό έχει πετύχει να μειώσει την δημοσκοπική διαφορά τότε ίσως  κερδίσει τον έναν επιπλέον χρόνο. Επί του παρόντος όμως φαίνεται απίθανο γιατί προεδρική πλειοψηφία με 10 μονάδες διαφορά και την δυσαρέσκεια της κοινωνίας στα ύψη δύσκολα θα υπάρξει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης