Σαμαράς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω

Σαμαράς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω

Οχι νέοι φόροι - Για πρώτη φορά το 2015 μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα - Εως 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα με μείωση προσαυξήσεων και προστίμων - Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την απαραίτητη σταθερότητα για να βγει η χώρα από το τέλμα

Σαμαράς: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή και υποστήριξε ότι από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι είναι ματαιότητα κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Πάντως κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: «Ελάτε να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και χωρίς εσάς. Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε μαζί».

Ξεκινώντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα τον χαρακτήρισε «μικρό Ναπολέοντα  για τα όσα είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι αυτά είναι ντροπή και πολιτική αθλιότητα. Δεν καταφέρνετε όμως να τρομοκρατείτε τους βουλευτές. Εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας ρωτάμε ποιός πότε δεν κάνετε κουβέντα. Τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους».

Κλείσιμο
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Ακούω το ένα ψέμα μετά το άλλο τη μία λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείται στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα».



Μίλησε για τις αλήθειες που κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν:

-Η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, τώρα καλύπτουμε και τους τόκους των δανείων. Στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησής μας μηδενίζουμε το δημοσιονομικό έλλειμα.

-Μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ανάκαμψη άρχισε, η ανεργία πέφτει και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι πολύ ισχυρή. Και όλα αυτά όταν αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την Ευρώπη. Η ανεργία θα πέσει κάτω από το 23% την επόμενη χρονιά και κάτω από 20% την μεθεπόμενη. 

-Βγήκαμε στις αγορές και δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια. Το μόνο που ανησυχεί τις αγορές είναι το πολιτικό ρίσκο αν συνεχιστεί η σταθερότητα. Με την ψήφο εμπιστοσύνης εμείς ενισχύουμε την σταθερότητα και κρατάμε την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.

-Το χρέος σταμάτησε να μειώνεται ονομαστικά και θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το αρνείται μόνο η αντιπολίτευση γιατί θέλει να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, το λένε οι αγορές, το είπε ο κ. Ρένγκλινγκ και θα το πούνε σύντομα οι δανειστές.

-Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε καν τα χρήματα από το τωρινό μνημόνιο. Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο στόχος μας αυτή είναι η στρατηγική μας. Φαίνεται και στην δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ που είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και μπορεί να σταθεί μόνη της. Η κυρία Λαγκάρντ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει κριθεί. Η αποσύνδεση δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμ. Κάποιοι δεν το θέλουν σκέφτονται τώρα τί θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους.

-Οι φοροελαφρύνσεις και η ανακούφιση άρχισαν. Υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μείωση κατά 30% του πετρελαίου θέρμανσης και του επιδόματος αλληλεγγύης, διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης. Δεν υπάρχουν νέοι φόροι. Άλλη ανακούφιση είναι οι αυξήσεις στους ένστολους. Σταδιακά θα πάρουν πίσω τα τρία τέταρτα των περικοπών. Οι δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο θα αυξηθούν στις 72μέ 100 και θα μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Θα φροντίσουμε όσοι έκαναν ρύθμιση να έχουν καλύτερη μεταχείριση. Επίσης επεξεργαζόμαστε την πολύ κρίσιμη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση για την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών. Απόφασή μας είναι να καταργηθεί η προσωποκράτηση για χρέη.

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης της Τρόικας θα έχουν ολοκληρωθεί τα στρες τέστς των τραπεζών και θα ξέρουμε τί ποσό από τα χρήματα του ESM θα επιστρέψουμε για να μειωθεί το βιώσιμο χρέος μας και να εισπράξουμε την πρόσθετη βοήθεια. Έτσι θα πέσουν κι άλλο τα σπρεντς, οι τράπεζες θα δανείζονται πιο εύκολα. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε συμφωνία ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να βγούμε νωρίτερα από την εποχή των μνημονίων και να βγούμε νικητές.

Επιτέλους η οικονομία παίρνει μπροστά. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια γι αυτό διαχωρίζουμε την σημερινή διαδικασία από την προεδρική εκλογή που θα γίνει  κανονικά. 

Για κάποιους το μπάχαλο είναι αρετή και όχι η σταθερότητα. Για κάποιους η λέξη ανταγωνιστικότητα δεν έχει νόημα αλλά η καθημερινή αναταραχή αλλά αυτά τελειώσανε. Η ασφάλεια του πολίτη για κάποιους είναι ανυπόφορη. Με αυτές τις τριτοκοσμικές γελοιότητες τελειώσαμε οριστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 


«Στις προτάσεις τους υπάρχει η αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση, το ευρώ δεν το θέλουν ίσως το θέλουν αλλά δεν το θεωρούν φετίχ. Το χρέος θα ζητήσουν να το κουρέψουν κι άλλο ή θα το μειώσουν ή θα το παγώσουν; Ο κ. Τσίπρας έχει πρόγραμμα ή έχει όσα προγράμματα έχουν και οι συνιστώσες; Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση. Βγάζουν μία τοξική γεύση αλαζονείας. Δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις συνέπειες των προτάσεών τους. Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα είναι λίστα γάμου. Τί περιμένουν ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος; Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρα δεν είναι διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση από θέση απόλυτης αδυναμίας. Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν ορισμένες κυβερνήσεις αλλά 27 κοινοβούλια. Η αντιπολίτευση αγωνιά μήπως πετύχει η Ελλάδα. Φαντασιώνεστε την κυβέρνηση ενώ δεν έχετε ασκήσει τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση. Εμείς κλείσμαμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, εσείς είσαστε το παρελθόν.

Όλες οι παρατάξεις έχουν τις ευθύνες τους για την κρίση, και αυτές που κυβέρνησαν και αυτές που δεν κυβέρνησαν. Η ΝΔ προσπάθησε να περάσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Κι άλλα κόμματα πρότειναν μεταρρυθμίσεις αλλά το πεζοδρόμιο της ακύρωνε. Εκείνοι που πρωτοστατούσαν στο πεζοδρόμιο τώρα μας κουνάν το δάχτυλο. Δεν πρόκειται η χώρα να δει άσπρη μέρα αν επανέλθουν εκείνοι που μοίραζαν αυτά που δεν υπάρχουν. Ποιός θέλει μονομερή λιτότητα; Δεν υπάρχει ούτε μία κυβέρνηση που να συμφωνεί μαζί σας. Ακόμη και ο Ρέντσι που αρνείται με πάθος την λιτότητα προωθεί μεταρρυθμίσεις. Μόλις μπούμε για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί. Όχι μόνο οι κατώτατοι αλλά όλη η κλίμακα. Αν αυξάναμε τώρα τον κατώτατο μισθό μπορεί να αυξάναμε την ανεργία. Αν πέσουμε πίσω στα ελλείμματα δεν θα βρίσκεται κανείς να μας δανείσει. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε δεκάδες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κοροϊδεύετε τον κόσμο και το κάνετε με τρόπο ξέπορτο. Πήγατε στο Άγιο Όρος μέχρι και το Βατικανό έφθασε η χάρη σας αλλά προχθές στον αγιασμό αρνηθήκατε τον σταυρό».
  
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση κάτι που δεν έκανε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση παρότι διαφωνούσε με την τότε κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε όμως και στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα δικαιώματά της. Η Τουρκία παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα ακυρώσει. Πρέπει να καταδικαστεί και από την Ευρώπη. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται πλήρως στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το σχέδιό του για την σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ και συνεχίζοντας πάντα σταδιακά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας στην μείωση των φόρων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Κάναμε πολλά θα κάνουμε περισσότερα.

Κλείνοντας είπε: «Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι η εκλογολογία και η αστάθεια. Αυτή την κρίσιμη στιγή δεν πρέπει να βάλλουμε μπουρλότο σε όλα. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας, όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Ακούστηκε ότι καμαρώνεται για τις δημοσκοπήσεις. Πρώτον οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από τις εκλογές και θα γίνουν όταν προβλέπει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείται την ψήφο του λαού, είναι αλαζονικό. Όταν η χώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μπροστά της μόνο καλά γι αυτό βιάζεστε να γίνουν εκλογές. Είσασταν αντίθετοι και υπονομευτικοί σε όλα.

Αυτό που είπατε προχθές ότι κάναμε ρυθμίσεις σε συμφέροντα είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσπαθείτε να ασκείσετε ιδεολογική τρομοκρατία, κατηγορείτε ανθρώπους, ακόμη και δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη. Και μένα μου έχει ασκήσει κριτική αλλά δεν σκέφθηκα ποτέ να κάνω εμπάργκο. Τώρα κάνετε εμπάργκο και σε βουλευτές όπως τον κ. Γεωργιάδη. Αποσυνάγωγο της πολιτικής ζωής δεν μπορείτε να τον κάνετε. Σκεφτείτε πόσες φορές δεν ακούστηκαν κατηγορίες από τον δικό σας χώρο για δοσίλογους, κουίσλινγκς μερκελιστές; Πείστε πρώτα κ. Τσίπρα τους δικούς σας. Δεν φοβίζουμε εμείς τον κόσμο για εσάς εσείς με αυτά που λέτε τρομάζετε τον κόσμο. Έχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνεται κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση μην το σκέπτεστε».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης