Βενιζέλος: Τα επτά βήματα για την έξοδο από το Μνημόνιο

Βενιζέλος: Τα επτά βήματα για την έξοδο από το Μνημόνιο

Το ΠΑΣΟΚ χάραξε εθνική στρατηγική, στην οποία προσχώρησαν οι άλλοι, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Βενιζέλος: Τα επτά βήματα για την έξοδο από το Μνημόνιο
Το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κριση παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του στη Βουλή για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προκαταβολή ψήφου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον Φεβρουάριο η Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο. Είπε ότι το σενάριο της αποτυχίας εκλογής του επόμενου Προέδρου θα φέρει πρόωρες εκλογές, κάτι που θα σημαίνει πρόσθετα προβλήματα, επιβάρυνση της οικονομίας, κόστος για τον πολίτη. Συμπλήρωσε πως, κατά την άποψή του, οι εκλογές δεν σημαίνουν δυναμική νίκης για όσους δυσκολεύουν την εθνική διαπραγματευση.

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ιστορία δεν μπορεί να αλλοιωθεί και ότι η συνεισφορά όλων εκείνων που ψήφισαν δύσκολα μέτρα είναι μεγάλη. Μίλησε για ηρωική προσπάθεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η οποία επί πολύ καιρό ήταν μοναχική, δύσκολη. "Χαράξαμε εθνική στρατηγική", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, "στην οποία άλλοι προσχώρησαν".

Αναλύοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, είπε ότι από τη μια μεριά θέλει να κινηθεί μονομερώς, κάτι που πρόκειται για πρόταση ολικής επιστροφής στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας, και από την άλλη μεριά ακούμε ότι το όραμα της αντιπολίτευσης είναι να κάνει αυτό που κάνει ο Ολάντ και ο Ρέντσι στην Ιταλία. "Οργανώνουν μια διπλή επιχείρηση, δημαγωγικής εξαπάτησης των πολιτών", σημείωσε και πρόσθεσε ειρωνικά ότι η κα Μέρκελ αγωνιά ότι κάποιος άλλος εκπρόσωπος της Ελλάδας θα αλλάξει τους συσχετισμούς. Υπογράμμισε δε ότι λέγονται όλα και ταυτόχρονα τα ακριβώς αντίθετά τους.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι Φοκολάρι έκλεισαν το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Πάπα και επισήμανε προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι Φοκολάρι σημαίνει εστία, τζάκι, αλλά το τζάκι δεν πρέπει να το πλησιάσεις πολύ κοντά γιατι καίγεσαι.
Κλείσιμο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από τι μνημόνιο, σε 7 σημεία:
1. Oλοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης και έγκρισή της από το Eurogroup. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επιβεβαίωση των ελαφρύνσεων και ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό.
2. Oλοκληρώνεται το στρες τεστ των τραπεζών, κάτι που θα σημάνει ρευστότητα, πιστωτική επέκταση.
3. Oλοκλήρωση ευρωπαικού σκέλους προγράμματος προσαρμογής.
4. Διαμόρφωση της χρονικής περιόδου μετά το πρόγραμμα, χωρίς δάνειο, χωρίς τρόικα, χωρίς μνημόνιο.
5. Συμφωνημένη ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, η οποία προϋποθέτει ευρωπαϊκή συμφωνία, και επίτευξη επιτοκίου στην αγορά συγκρίσιμο με το επιτόκιο του ΔΝΤ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό δυσκολεύει να γίνει λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργειται στη χώρα από πλευράς της αντιπολίτευσης.
6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών δική μας ιδιοκτησίας, στο οποίο στόχος θα είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και σημείωσε ότι το κρητήριό είναι η ρήτρα απασχόλησης.
7. Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος στο τέλος της ομιλίας του έκανε λόγο για εθνική συναίνεση και συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Επίσης ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στα δημοσιονομικά επιτεύγματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης