ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα συμμαχιών για την προεδρική εκλογή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα συμμαχιών για την προεδρική εκλογή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Στόχος να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ»

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα συμμαχιών για την προεδρική εκλογή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα συμμαχιών για την προεδρική εκλογή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ
Επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με ανεξάρτητους βουλευτές θα επιδιώξει να έχει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

Πρώτος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να εξαντληθούν όλες οι κοινοβουλευτικές και πολιτικές δυνατότητες σε αυτή τη φάση για την αποτροπή της πώλησης της εταιρίας την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν «έγκλημα». Ταυτόχρονα δε να πιεστούν βουλευτές των δύο κυβερνώντων κομμάτων, που προέρχονται από περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον όπως η Δυτική Μακεδονία και είτε να εκτεθούν στην τοπική κοινωνία, είτε να διαφοροποιηθούν από την επιλογή της κυβέρνησης.

Το εγχείρημα του κ. Τσίπρα δεν είναι εύκολο, με δεδομένους τους αριθμητικούς συσχετισμούς στη Βουλή. Ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός νέου κλίματος ανάμεσα στα κόμματα που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική γενικότερα. Θέλει ουσιαστικά να διερευνήσει τις δυνατότητες και κυρίως να προετοιμάσει μια κοινή στάση ευρύτερων δυνάμεων και στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου αυτή να μπλοκαριστεί στην παρούσα Βουλή για να τερματιστεί ο βίος της κυβέρνησης.

Όλοι συμφωνούν ότι εάν πετύχει η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών για την υπόθεση της ΔΕΗ, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί ο ίδιος αριθμός βουλευτών (συν ένας), που δεν θα συναινέσει στην προεδρική εκλογή και άρα θα επιταχυνθούν ραγδαία οι πολιτικές εξελίξεις, με τις εκλογές να είναι προ των πυλών.

Για τον μείζονα αυτό στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι χρειάζονται βήματα ωρίμανσης συμμαχιών, με την υπόθεση της ΔΕΗ να έχει αναγορευτεί ήδη σε ένα κρίσιμο μέτωπο προς αυτή την κατεύθυνση.
Κλείσιμο

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θέλει μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να προετοιμάσει τις συμμαχίες του κόμματός του με κόμμα ή βουλευτές, με τέτοιο τρόπο που να καμφθούν οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν πρόσφατα η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό, δημοκρατικό ριζοσπαστικό μέτωπο με δυνάμεις και από την κεντροαριστερά πολλοί στο εσωτερικό του αντέδρασαν. Εφόσον όμως αυτό το μέτωπο και οι συμμαχίες δοκιμαστούν και οικοδομηθούν σε κοινωνικούς αγώνες, τότε θα είναι πιο ώριμες και αποδεκτές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο στόχος των 120 υπογραφών
 
Η επιχείρηση συγκέντρωσης 120 βουλευτικών υπογραφών είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι έχει μια πολιτική δυναμική και θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί όντως να συγκεντρωθούν τόσες υπογραφές. Από την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρείται έτσι κι αλλιώς η Χρυσή Αυγή, άρα η «δεξαμενή» στην οποία απευθύνεται η πρόταση δεν ξεπερνά τους 130 βουλευτές, εφόσον αφαιρέσει κανείς το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και τους ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, που θέλει μόνιμη διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε ήδη τους ελιγμούς ζητώντας το αντικείμενο του δημοψηφίσματος να είναι πολύ ευρύτερο από την αποτροπή της πώλησης της μικρής ΔΕΗ. Δια του μαξιμαλισμού δηλαδή τείνει να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως… αδύναμη.

Αντιθέτως η πρόταση του κ. Τσίπρα βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος στη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ακόμη όμως κι αν πουν οι ηγεσίες τους δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τους ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές τους, ειδικά οι της «δεξιάς» πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ (Ψαριανός, Λυκούδης κ.α.).

ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ διαθέτουν 38 βουλευτές και με τους 71 του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν 109. Χρειάζονται δηλαδή και άλλοι 11 από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι βουλευτές με τους οποίους είναι ήδη σε κλίμα σύμπλευσης θα υπογράψουν, όπως οι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρης Μουτσινάς και Θόδωρος Παραστρατίδης, ενώ πιθανοί είναι ο Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Νικολόπουλος και γιατί όχι και ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Ευελπιστούν ακόμη ότι θα ταλαντευτούν με όχι αρνητική διάθεση βουλευτές όπως ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Βύρων Πολύδωρας και ίσως δύο τρεις ακόμη από τους συνολικά 23 ανεξάρτητους.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης