Στρατηγική σχέση η «συμμαχία» Ελλάδας-Κίνας

Ανάσα για την κυβέρνηση η ψήφος εμπιστοσύνης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελληνική οικονομία - Ιδιαίτερης σημασίας η υπόσχεση αγοράς ελληνικών ομολόγων - Οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν αποτιμώνται περί τα 6,5 δισ. δολάρια


Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δίνει μία ανάσα στην κυβέρνηση από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. 

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου επισήμαιναν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι “τόσο ο εγκάρδιος τόνος του κ. Λι και τα εγκωμιαστικά του λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας όσο και το γεγονός καθεαυτό ότι ο πρωθυπουργός της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη αφιερώνει ένα τριήμερο στην Ελλάδα έχουν μεγάλη συμβολική σημασία”. 

Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση και στην προσωπική του σχέση με τον κ. Λι τονίζοντας ότι κράτησε την υπόσχεση που του είχε δώσει πέρυσι στην Κίνα ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη και την οποία ενίσχυσε περαιτέρω με την ιδιωτική ξενάγηση του πρωθυπουργικού ζεύγους της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης και το δείπνο που ακολούθησε. 

Δύο είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνει η ελληνική πλευρά. Το πρώτο είναι τα εύσημα του κινέζου πρωθυπουργού για την επιτυχή έξοδο στις αγορές και η δήλωσή του ότι “ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει την ελληνική αγορά ομολόγου αλλά αυξάνουμε την αγορά μας. Έχω εκφράσει τη βούληση μου στον κ. Σαμαρά ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει νέα ελληνικά ομόλογα, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής του ελληνικού ομολόγου”. Συμβάλλει αυτή η δήλωση στην διαμόρφωση του ανάλογου κλίματος καθώς η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναζητήσει 2.5 δισ. ευρώ με νέα έξοδο ίσως και εντός του Ιουλίου. Η σχετική διαβεβαίωση δόθηκε από τον κ. Λι στον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά σχολίαζαν αμέσως μετά ότι η δημόσια δήλωση συνιστά την καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από έναν παίκτη παγκόσμιας εμβέλειας. 

Το δεύτερο σημείο είναι η διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης στην οποία αναφέρθηκε εκτεταμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εξηγώντας μάλιστα: “Στρατηγική σχέση είναι εκείνη η οποία επιτρέπει κι επιβάλλει μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν ακόμα πιο κοντά σε μόνιμη βάση με μία άλλη χώρα. Τι είναι αυτό το οποίο φέρνει την Ελλάδα σε αυτή τη στρατηγική σχέση με την Κίνα; Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εμπορική πύλη, αναβαθμίζοντας έτσι το ρόλο της χώρας μας υπέρ ενός ευρύτερου χώρου, ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πύλη μπορεί, επίσης, να γίνει αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων από την Κίνα σε μια σειρά από τομείς από τα σιδηροδρομικά δίκτυα μέχρι εταιρίες διαμετακομιστικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι θα ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδος με τα λιμάνια της Κεντρικής Ευρώπης που θα συνδέονται πλέον μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικό δυναμικό και με χώρους, όπως η ενέργεια”. 

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα επισήμανε ότι η σχέση αυτή θα παράξει θετικά αποτελέσματα που θα διαχυθούν σε όλη την Ευρώπη και ότι “είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός το οποίο θα πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να το καταλάβουν καλά”. Η δήλωση αυτή έχει αποδέκτες εκτός των συνόρων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου υπάρχουν δυνάμεις που βλέπουν με επιφύλαξη λόγω των δικών τους συμφερόντων την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα. Στην προοπτική της η σχέση αυτή καθιστά πράγματι την Ελλάδα πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στον ευρωπαϊκό χώρο και αναβαθμίζει το λιμάνι του Πειραιά όχι απλώς στο μεγαλύτερο της Μεσογείου αλλά και σε ανταγωνιστή των μεγάλων λιμανιών του Ρότερνταμ και του Αμβούργου. Φυσικά η ΕΕ έχει πολλούς τρόπους να βάλει προσκόμματα όπως έπραξε και με την σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία όταν εμπόδισε την διείσδυση της Gazprom στον ενεργειακό τομέα. Οι περί τον κ. Σαμαρά όμως λένε ότι τώρα δεν υπάρχει η αποτρεπτική γεωστρατηγική διάσταση της ρωσικής ενεργειακής εξάρτησης και ότι η Κίνα είναι διαφορετικού χαρακτήρα και βεληνεκούς παίκτης. 

Φυσικά οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν και αποτιμώνται περί τα 6,5 δισ. δολάρια έχουν την δική τους σημασία. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η απόφαση της Κίνας να αυξήσει την διείσδυση και την εμπλοκή της στην χώρα μας σε μακροχρόνια βάση μπαίνοντας στις υποδομές όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι για την διακίνηση των προϊόντων τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράγοντες που γνωρίζουν πως κινείται η Κίνα λένε ότι με την αλλαγή ηγεσίας που έγινε πέρυσι καταστρώνει δεκαετές πλάνο και στο πλαίσιο αυτό η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της και οι συμφωνίες που υπέγραψε πιστοποιεί ότι έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στην οικονομική της προοπτική. 

Για την ελληνική κυβέρνηση η οικονομική προοπτική της ελληνοκινεζικής σχέσης έρχεται σε μία περίοδο όπου αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό αλλά και έντονες πιέσεις από την ΕΕ να μην παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα με απειλή μάλιστα αναστολής της υπεσχημένης χρηματοδότησης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr