Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Βγάλτε εσείς ομόλογα κι εμείς είμαστε εδώ, το μήνυμα του Κινέζου πρωθυπουργού που τόνισε: «Ο ελληνικός λαός έχει την εξυπνάδα και την ικανότητα να ξεπερνά τα εμπόδια» - Στην τριήμερη επίσκεψή του, ο κ. Λι Κετσιάνγκ θα επισκεφθεί και την Κρήτη - Θα γίνουν συζητήσεις για επενδύσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας

Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη
«Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαικού διαδρόμου από και πρός την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή».

Σημείωσε ότι με τον κ. Λι είχε μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο, ενώ τον αποκάλεσε «φίλο». Εξέφρασε δε την εκίμησή του για τη στήριξη της χώρας του στα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα δοκιμάζεται από την κρίση. Η Ελλάδα ξεπρνά την ύφεση και επισρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. 

Κλείσιμο


Ακόμη ο κ. Σαμαράς είπε: «Η Ελλάδα ξεπρνά την ύφεση και επισρέφει στις χρηματαγορές, ενώ επανακτά τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Επίσης εξετάσαμε συνολικά την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιέρώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στην γεωπολιτική θέση της Ελλάδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.



Αύριο οι κ.κ. Σαμαράς και Κέτσινγκ θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. «Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Με το φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Φέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ».



Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις. Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μίας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα ενταχθεί η διδασκαλία Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έτσι «θα ανοίξουμε ένα παράθυρο συνεχούς επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς, την Κίνα και την Ελλάδα, που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Ανατολή και τη Δύση αντίστοιχα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.



Κετσιάνγκ: Ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία να ξεπεράσει την κρίση

 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κινέζος πρωθυπουργός που εξήρε τον πολιτισμό της Ελλάδας από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ για παρόμοιες νοοτροπίες μεταξύ των δύο λαών έκανε λόγο ο κ. Κετσιάνγκ. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε πως «ο ελληνικός λαός έχει την εξυπνάδα και την ικανότητα να ξεπερνά τα εμπόδια», ενώ τόνισε πως η Κίνα θα προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξει, στο πλαίσιο που μπορεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Φέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4% έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, τόνισε την πίστη του, πως ο ελληνικός λαός έχει τη σοφία και την ικανότητα να ξεπεράσει την κρίση του δημόσιου χρέους, ενώ υποστήριξε πως «η Κίνα είναι πάντα δυνατός υποστηρικτής της Ελλάδας». Επιπλέον, εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον κ. Σαμαρά για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων το Μάιο με χαμηλό επιτόκιο, ενώ δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Κετσιάνγκ, ενώ προανήγγειλε πως αν η Ελλάδα εκδόσει ομόλογα, η Κίνα «θα είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος υποστηρικτής». Παράλληλα θα παροτρύνει τους Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.

Σαν στο σπίτι του αισθάνεται στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστήριξε. «Είναι η πρώτη επίσκεψη μου προς τις νότιες περιοχές ως πρωθυπουργός της Κίνας. Για την Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, νιώθω σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει την Ανατολή και η άλλη στην Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχουμε πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στην Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιούσουμε τις συμφωνίες στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία» είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρωθυπουργός στη δήλωσή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κινέζο ομόλογό του που τήρησε την υπόσχεσή του και ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του πρώτου στο Πεκίνο, επισκέφθηκε την Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε πως έχει «εξασφαλιστεί μια σχέση φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού» μεταξύ των δύο αρχαιότερων πολιτισμών του κόσμου.


Η άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τις 15.30, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη σύζυγό του. Ο Κινέζος πρωθυπουργός κατέβηκε από το αεροσκάφος κρατώντας σφιχτά από το χέρι τη σύζυγό του Τσενγκ Χονγκ. Κατόπιν αντάλλαξε χειραψίες και θερμά χαμόγελα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγό του Γεωργία.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ με τη σύζυγό του Τσενγκ Χονγκ χαιρετούν κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο

Μετά την επιθεώρηση του αγήματος και τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Κίνας, ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να συστήσει τον Λι Κετσιάνγκ σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πρώτος ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και δίπλα του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Να σημειωθεί ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή, που τα τηλεοπτικά συνεργεία έσπευσαν να καταγράψουν τις χειραψίες του Κινέζου πρωθυπουργού με τους υπουργούς της κυβέρνησης ένας εικονολήπτης έπεσε πάνω στην υπουργό Τουρισμού και από τύχη δεν τραυμάτισε την κυρία Κεφαλογιάννη που στεκόταν δίπλα στον κ. Τασούλα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Αναπτυξης Νότης Μηταράκης ήταν επίσης παρόντες.


Ο πρωθυπουργός της Κίνας και η σύζυγός του κατέφθασαν στην Ελλάδα με κρατικό αεροσκάφος της Air China

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ κυρίαρχος σκοπός του είναι να κλείσει όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχουν σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, να επιβεβαιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του σε μια σειρά άλλους τομείς και κυρίως να εδραιώσει την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πύλη της Ανατολής προς την Ε.Ε.

Η πρήτη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, όπου ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν στεφάνι. Ο Κινέζος πρωθυπουργός κατέθησε στεφάνι στο Μνημείο και στάθηκε προσοχή, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.


Μία κοπέλα προσέφερε λουλούδια στον πρωθυπουργό της Κίνας κατά τη διάρκεια της υποδοχής του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Οι δύο πρωθυπουργοί κατόπιν βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποίησαν επίσημη συνάντηση, ενώ ακολούθησε η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και διμερών συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας, των υποδομών, του τουρισμού, των εξαγωγών. Το βράδυ το ζεύγος Σαμαρά θα παραθέσει δείπνο στο πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης αφού προηγηθεί ιδιωτική ξενάγηση. 

Δείτε την υποδοχή του Κινέζου πρωθυπουργού:



Θέλοντας να τονίσει τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο της Κίνας ως πρωταγωνιστή σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Σαμαράς θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Λι Κετσιάνγκ, ενώ θα ακολουθήσει σειρά επαφών Ελλήνων υπουργών με τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον Κινέζο πρωθυπουργό.


Στην υποδοχή του πρωθυπουργικού ζεύγους της Κίνας βρέθηκε και η σύζυγος του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία

Την Παρασκευή το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά και το απόγευμα θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ «Κίνα - Ελλάδα, Ναυτιλία Επενδύσεις Εμπόριο». Το μεσημέρι ο Κινέζος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ταξίδι του κινέζου πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κρήτη όπου επίσης θα συνοδεύεται από τον κ. Σαμαρά. 


Οι Εθνικοί Ύμνοι Ελλάδας και Κίνας ακούστηκαν μετά την άφιξη του πρωθυπουργικού ζεύγους της Κίνας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Να σημειωθεί πως σήμερα και αύριο, πέραν των επίσημων συνομιλιών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή συνολικά 19 ελληνοκινεζικών συμφωνιών ύψους άνω των 6,4 δισ. δολ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το φορτωμένο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού που θεωρούν ότι σηματοδοτεί την απόφαση της χώρας για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης