Επόμενος εθνικός στόχος το βιώσιμο χρέος

Επόμενος εθνικός στόχος το βιώσιμο χρέος

Βασική επιδίωξη μία επιμήκυνση μέχρι 50 χρόνια που θα κατεβάσει το κόστος εξυπηρέτησης και θα απελευθερώσει πόρους - Πρώτη αποτίμηση σήμερα σε κομματικό όργανο του εκλογικού αποτελέσματος

Καυτά μπικίνι με… πολλά εκατομμύρια!
Επόμενος εθνικός στόχος το βιώσιμο χρέος
Στο εσωτερικό της ΝΔ στρέφει σήμερα την προσοχή ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκαλεί στις 6 το απόγευμα την Εκτελεστική Γραμματεία στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού. 

Αντικείμενο είναι μία πρώτη και μάλλον τελευταία και με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλή συζήτηση αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε για το κυβερνητικό επιτελείο το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να διαμορφώσει συνθήκες κυβερνητικής ανατροπής. Θα επαναλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ψήφους ενώ η κυβέρνηση παρά τις απώλειες άντεξε παρά τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε επιμέρους διορθώσεις της κυβερνητικής πολιτικής εκεί όπου διαπιστώθηκαν λάθη, παραλείψεις και υστερήσεις και κόστισαν στο τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί στη γραμμή ότι οι βασικές αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής δεν θα αλλάξουν αφού κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Θα τονίσει ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δια των οποίων η Ελλάδα γίνεται κανονικό κράτος και διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξή της για τις επόμενες δεκαετίες. 

Για το κυβερνητικό επιτελείο ο επόμενος εθνικός στόχος είναι η διαπραγμάτευση προκειμένου να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Στόχος είναι μία επιμήκυνση μέχρι 50 χρόνια που θα κατεβάσει το κόστος εξυπηρέτησης και θα απελευθερώσει πόρους προκειμένου να διατεθούν στο εσωτερικό της χώρας για την αποκατάσταση αδικιών στα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα κυρίως όμως για την διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τόνωση της ανάπτυξης. Όλα αυτά, τονίζουν ομόφωνα Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος για την δημοσιονομική σταθερότητα.

Επ' αυτού άλλωστε ήταν σαφής και ο κ. Σόιμπλε με την άκομψη παρέμβασή του. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα ενίσχυσης κάτι που θα έδινε πολιτικά την χαριστική βολή στην τραυματισμένη κυβερνητική πλειοψηφία. 

Η βιωσιμότητα του χρέους σχετίζεται εκ των πραγμάτων με το πρόσωπο που θα έχει τον βασικό ρόλο και εδώ υπάρχει σύγχυση καθώς ο κ. Γιάννης Στουρνάρας παρόλο που λέει ότι είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού, έδειξε ότι θέλει να μετακομίσει από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αισιόδοξη ανάγνωση του αποτελέσματος και στις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας και θα αντιπαρέλθει την κριτική που ακούγεται από όλες τις πλευρές του κόμματος -αλλά στο παρασκήνιο- ότι αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και χωρίς να αλλάξει το μείγμα ουσιαστικής πολιτικής, η ΝΔ θα συνεχίσει να χάνει ψηφοφόρους. Η ηγεσία της ΝΔ θέλει να κόψει από την αρχή και την συζήτηση περί σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου για την διεύρυνση του κόμματος με την πρόσκληση των εκτός των τειχών βουλευτών και δυνάμεων. Το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης τώρα θα ήταν ομολογία ήττας και ένδειξη αμηχανίας. Πάντως η διεύρυνση του κόμματος εν ευθέτω χρόνω με την ένταξη βουλευτών και προσωπικοτήτων δεν έχει αποκλειστεί.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης