«Zυμώσεις» για ανασχηματισμό και κυβερνητική διεύρυνση

«Zυμώσεις» για ανασχηματισμό και κυβερνητική διεύρυνση

Όλοι προτείνουν νέους υπουργούς - Ο Βενιζέλος συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδιώκοντας να κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων - Στις 16:30 δίνει συνέντευξη Τύπου - Αύριο στον Παπούλια ο Σαμαράς και μετά συναντάται με Βενιζέλο - Εντείνονται στο παρασκήνιο οι πιέσεις

ΗΠΑ: Ελεύθερες και αμερόληπτες εκλογές στην Αίγυπτο
«Zυμώσεις» για ανασχηματισμό και κυβερνητική διεύρυνση
Ενδοκυβερνητικούς και εσωκομματικούς κραδασμούς στη ΝΔ προκαλεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην γαλάζια παράταξη είναι διάχυτη πλέον η γκρίνια για την ήττα και την διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων. Τόσο οι καραμανλικοί όσο και οι φιλελεύθεροι παρασκηνιακά βάζουν θέμα ευθυνών και σημαδεύουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο οποίο καταλογίζουν λάθος τακτική και ατυχείς επιλογές προσώπων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ “βάρυνε” χθες λόγω των διαρροών του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι “δεν θα κάνει τον σάκκο του μποξ”, εκφράζοντας αγανάκτηση γιατί η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ τον θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα της ΝΔ και προαναγγέλλοντας ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Οι αρχικές διαρροές προκάλεσαν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου που θεώρησε ότι ρίχνουν λάδι στην φωτιά της εσωτερικής αμφισβήτησης. Τελικά μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα έκανε νέες διαρροές ανασκευάζοντας και λέγοντας ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο κ. Στουρνάρας θα κάνει και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Κλείσιμο
Ενδεικτική του κακού κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η δήλωση του πρώην υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ο οποίος ζητά να αποτιμηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα κομματικά όργανα και κάνει ευθέως λόγο για “ατυχή αποτελέσματα ως συνέπεια λαθών και μη ενδεικνυόμενων επιλογών” και υποστηρίζει: “Θα ήταν, επομένως, χρήσιμη μια νηφάλια επεξεργασία και αποτίμηση των αποτελεσμάτων στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Το κυριότερο, όμως, ζητούμενο, τούτη την ώρα, είναι ο επαναπροσδιορισμός όσων πολιτικών δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας -αλλά ίσως μόνο σε άγονες «εργαλειοθήκες»- με στόχο την ανασυγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Το μήνυμα για διορθωτική πορεία είναι ξεκάθαρο”. Όπως και ο κ. Χαρακόπουλος είναι πολλοί οι βουλευτές οι οποίοι ζητούν διόρθωση της οικονομικής πολιτικής  προβλέποντας ότι η συνέχιση της ίδιας πορείας θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση το κόμμα. Βεβαίως οι εταίροι διαμήνυσαν στον κ. Σαμαρά ότι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων όπως βαπτίζουν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν συζητείται. Στο πλαίσιο αυτό οι δυνατότητες του κ. Σαμαρά είναι περιορισμένες. Ενώ όμως δεν έχει περιθώριο κινήσεων στον τομέα της οικονομικής πολιτικής μπορεί να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα με ανασχηματισμό και διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Οι πολιτικές κινήσεις απαιτούν βέβαια συμφωνία του κυβερνητικού εταίρου κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος συμπεριφέρεται σαν νικητής των εκλογών και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας ξεκινώντας από τον ανασχηματισμό όπου σύμφωνα με πληροφορίες ζητά οκτώ υπουργεία ενώ βάζει “βέτο” για πρόσωπα που πρέπει να φύγουν ή να μην μπουν στην κυβέρνηση. Η συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου αυξάνει την δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ όπου τα περισσότερα γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους παρασύρει στην πτώση του. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός την Πέμπτη συναντάται με τον κ. Βενιζέλο, μία συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις. Ο κ. Βενιζέλος εκτός από τον ανασχηματισμό ζητά επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ενώ άνοιξε και θέμα εκλογικού νόμου προκειμένου να μειωθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα τώρα που την πρωτιά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος σήμερα θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στις 16:30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Πάντως ο ανασχηματισμός είναι μία δυνατότητα του πρωθυπουργού να αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης προσελκύοντας βουλευτές από τους ανεξάρτητους, από την ΔΗΜΑΡ που είναι στα πρόθυρα διάλυσης ή ακόμη και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που επίσης αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε διεύρυνση τη ΝΔ. Η συζήτηση άνοιξε μετά από δημόσια πρόσκληση του κ. Άδωνη Γεωργιάδη προς τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη να συνεργαστεί με τη ΝΔ κάτι όμως που απέρριψε με έντονο τρόπο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιμένοντας στις αιτιάσεις του για τον κ. Σαμαρά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης