Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

Αλλά και ηΕλλάδα επωφελήθηκε από την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Λάμερτ

Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ
Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα επωφελήθηκε από την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων της.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, Νόρμπερτ Λάμερτ σε συνέντευξη που έδωσε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τον Λάμερτ, η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτό που είναι, χωρίς τη μεγάλη συμβολή της Ελλάδας στην ιστορία και τον πολιτισμό της γηραιάς ηπείρου, ωστόσο, αναφερόμενος στην κρίση που έπληξε την χώρα, τόνισε ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν θα μπορούσε να γίνει με κοινωνικά λιγότερο επώδυνο τρόπο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ είπε ότι  πρόκειται για έναν «κατανοητό», αλλά όχι ο «πιο πολλά υποσχόμενο» τρόπο, ο οποίος -όπως τόνισε- οδηγεί μάλλον στην παράταση, παρά στην επίλυση του προβλήματος.

Όπως εξήγησε, η προσπάθεια έγινε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες για πολλά χρόνια, οδήγησε στη συνεχή αύξηση του δημόσιου χρέους και όχι στην επίλυση του προβλήματος και η χώρα  έφτασε σε μια κατάσταση που δεν μπορούσε με τις δικές της δυνάμεις να τα βγάλει πέρα.
Κλείσιμο

«Από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε, «κανείς δεν μπορεί να περιμένει από τρίτους να συμμετέχουν στη διαιώνιση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον Λάμερτ, «η μοναδική λύση είναι οι κοινές προσπάθειες υπέρβασης του αδιεξόδου. Αυτό τον δρόμο πήραν τα τελευταία 2-3 χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι και οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα, όπως παρατηρούμε με μεγάλο σεβασμό».

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το αν μπορεί να κατανοήσει «όλους εκείνους στην Ελλάδα και στις χώρες των προγραμμάτων λιτότητας, οι οποίοι, θεωρώντας ότι η φωνή τους δεν πρόκειται να εισακουστεί -εφόσον η Άγγελα Μέρκελ αποφασίζει τελικά για όλα, όπως πιστεύουν- δεν πρόκειται να ψηφίσουν», ο Λάμερτ ανέφερε ότι όλες οι αποφάσεις για τα προγράμματα διάσωσης έχουν εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Φυσικά μπορεί κανείς να κατανοήσει σχεδόν όλες τις ευαισθησίες και τις έγνοιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές. Ξέρετε, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αντιμετωπίζεται μόνο περιορισμένα σε επίπεδο ευρωπαϊκών συνθηκών. Τα προγράμματα βοήθειας δεν προβλέπονται από τις συνθήκες», είπε και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε ενώπιον μιας εντελώς ασυνήθιστης κατάστασης τα προγράμματα αυτά να μην προβλέπονται ρητά από τις συνθήκες, με συνέπεια να μην υπάρχει καμιά αξίωση υποστήριξης]..

Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, παρόλα αυτά, τα κράτη-μέλη, για ευνόητους λόγους, συμφώνησαν με τη θέλησή τους και μόνο να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την υιοθέτηση τέτοιων προγραμμάτων, που προϋποθέτουν τη σύναψη ιδιαίτερων συμφωνιών για την υλοποίησή τους, από τη μια πλευρά των δύο κοινοβουλίων, του ελληνικού και του γερμανικού και από την άλλη των δύο κυβερνήσεων.

«Κανένα από τα προγράμματα δεν έγινε χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής των Ελλήνων και της Μπούντεσταγκ», σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης