ΧΑ: Δάκρυα, απειλές, λεξοτανίλ και 50ευρα στη συζήτηση για την άρση ασυλίας

ΧΑ: Δάκρυα, απειλές, λεξοτανίλ και 50ευρα στη συζήτηση για την άρση ασυλίας

«Λύγισαν» οι Παπανδρεϊκοί από την αναφορά του Μπούκουρα στον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ - «Τον Ιούλιο που κλείνει το 6μηνο της προφυλάκισής μου θα παραμείνω καλό παιδί και θα σας θυμάμαι κ. Αθανασίου», η ευθεία απειλή του Γερμενή

ΧΑ: Δάκρυα, απειλές, λεξοτανίλ και 50ευρα στη συζήτηση για την άρση ασυλίας
Εν μέσω δακρύων και υπο δρακόντεια αστυνομικά μέτρα εξελίχθηκε η συζήτηση στην Βουλή για τα εισαγγελικά αιτήματα άρσης ασυλιών των Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, Νίκου Μίχου αλλά και των προφυλακισμένων Στάθη Μπούκουρα και Γιώργου Γερμενή. Η ομολογουμένως πρωτοφανής για τα πολιτικά  χρονικά  κοινοβουλευτική συνεδρίαση, καθώς για πρώτη φορά παρέστησαν προφυλακισμένοι βουλευτές, μετέτρεψε την πολύπαθη – ειδικά τα τελευταία χρόνια - Ολομέλεια σε σκηνικό παράστασης δικαστικής σαπουνόπερας. Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο μεταφοράς κρατουμένων, θωρακισμένα τζίπ του Μεταγωγών, δακρύβρεχτες απολογίες, απειλές, αποστασιοποιήσεις και από κάτω το κοινό να χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κουνούσαν χαρτονομίσματα προκειμένου να «πικάρουν» τους πρώην «συναγωνιστές» τους και σε εκείνους άλλων κομμάτων που συγκινήθηκαν από την ψυχολογικά φορτισμένη τοποθέτηση του κ. Μπούκουρα και έσπευσαν να του δώσουν κουράγιο.

«Λύγισαν» οι Παπανδρεϊκοί

Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας και των τεσσάρων βουλευτών χωρίς να υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις αν και η ομιλία Μπούκουρα δημιούργησε την αίσθηση ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα του έδιναν «ψήφο εμπιστοσύνης». Η αλήθεια είναι ότι η ψυχολογική κατάρρευση του βουλευτή, η αναφορά στα παιδιά του με λυγμούς και δάκρυα προκάλεσε αμηχανία στην Ολομέλεια. Είναι δε ενδεικτικό ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ ομολογούσαν ότι θα ήθελαν να ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας του, φοβήθηκαν όμως πιθανή δημόσια κατακραυγή σε περίπτωση που δημοσιευόταν η ψήφος τους.

Δεν φοβήθηκαν να διαφοροποιηθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής και Γ. Ντόλιος οι οποίοι προφανώς συγκινήθηκαν από τις αναφορές του κ. Μπούκουρα στον ιστορικό ηγέτη του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου. «Προέρχομαι από άλλον ιδεολογικό χώρο, από το ΠΑΣΟΚ! Ναι, κύριε πρόεδρε (σ.σ. απευθύνεται στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη) από το ΠΑΣΟΚ» είπε και πρόσθεσε «Ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή… "Η Ελλάδα στους Έλληνες" έλεγε πρόεδρε… Ανέβαινα στις κολώνες πάνω και κρέμαγα σημαίες, τότε για την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, τότε που όλοι ελπίζαμε στην αλλαγή».

Κλείσιμο
Ειδικό σχέδιο μεταγωγής με θωρακισμένα τζιπ

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι για την υποδοχή των προφυλακισμένων βουλευτών και την αποφυγή πιθανής επιδίωξης των μελών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν την διαδικασία σε τηλεοπτικό σόου με φόντο την Βουλή, η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την φρουρά του κοινοβουλίου είχαν κατεβάσει «ρολά» στο κτίριο. Είναι ενδεικτικό ότι από νωρίς το πρωί και εως την μια το μεσημέρι είχε απαγορευτεί η είσοδος σε όλους τους επισκέπτες ακόμα και για εκείνους που τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκδοθεί άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική εντολή δόθηκε όταν διαπιστώθηκε το φιλοναζιστικό κόμμα έχει ζητήσει να επιτραπεί η είσοδος σε 40-50 άτομα προκειμένου να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση από τα θεωρεία της Ολομέλειας. Τελικά η είσοδος επιτράπηκε μόνο για μέλη της οικογένειας του κ. Γερμενή. Ως προς το επιχειρησιακό κομμάτι οι δύο προφυλακισμένοι βουλευτές έφθασαν στην Βουλή λίγο πριν τις 12 με θωρακισμένα τζίπ του Μεταγωγών  τα οποία εισήλθαν στο γκαράζ του Μεγάρου από την είσοδο της οδού Αμαλίας.

Εκεί τους παρέλαβε πολυάριθμο κλιμάκιο της ασφάλειας της Βουλής και τους οδήγησε – χωρίς χειροπέδες – στο κεντρικό κτίριο από την υπόγεια είσοδο, πίσω από τη λεωφόρο Β. Σοφίας, από την οποία συνήθως εισέρχονται τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο έκθεσης. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στο ημιυπόγειο και μέσω εσωτερικής σκάλας οδηγήθηκαν σε σημείο κοντά στην είσοδο της Ολομέλειας. Οι βουλευτές της Χ.Α. υποδέχθηκαν τον κ. Γερμενή με επευφημίες – «άξιος – άξιος», αγκαλιές και χειροκροτήματα και τον έβαλαν να καθίσει δίπλα στον «αναπληρωτή αρχηγό» Ηλία Κασιδιάρη.  Από την άλλη οι ανεξάρτητοι πλέον Μπούκουρας και Αλεξόπουλος προτίμησαν τα βορινά έδρανα μεταξύ των μελών της ΝΔ και των ΑνΕλ.

Λεξοτανίλ, αποκηρύξεις και απειλές

Τις εντυπώσεις ως προς την συζήτηση έκλεψε αναμφισβήτητα η τοποθέτηση του κ. Μπούκουρα ο οποίος μετά την ανάγνωση των πρώτων γραμμών, πέταξε την γραπτή ομιλία και προσπάθησε να περιγράψει το δικό του δράμα. Σε πολλά σημεία αναγκάστηκε να διακόψει καθώς ξέσπαγε σε λυγμούς. Υποστήριξε την αθωότητά του, πως βρίσκεται άδικα στην φυλακή και αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα στέκεται όρθιος με ψυχοφάρμακα. Με δάκρυα στα μάτια και ένταση φωνής ανθρώπου που βρίσκεται σε απόγνωση  υποστήριξε πως «Δεν είμαι φασίστας ούτε ναζιστής. Πατριώτης είμαι. Θέλω μια καλύτερη χώρα για τα παιδιά μου… Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα με λεξοτανιλ και λαντόζ. Ούτε η γυναίκα μου δεν τα ξέρει αυτά που σας λέω! Αλλα θέλω να μου πείτε τι πρέπει να απαντήσω στα παιδία μου όταν με επισκέπτονται στις φυλακές και ρωτούν γιατί είμαι φυλακισμένος;».

Πρόσθεσε: «Κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής. Ήμουν λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 ετών – δεν τα λέω για να με λυπηθείτε – ο πατέρας μου έπαθε καρκίνο και αναγκάστηκα να αναλάβω την επιχείρηση. Είμαι παντρεμένος 25 χρόνια με την ίδια σύζυγο και έχω  3 παιδιά για τα οποία είναι υπερήφανος αλλα δεν εχω τι να τους απαντήσω όταν με ρωτούν γιατί είμαι στη φυλακή». Σαφείς αποστάσεις από την εγκληματική δράση της Χ.Α. επιχείρησε να κρατήσει ο κ. Αλεξόπουλος υποστηρίζοντας έμαθε για τις δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων από το ανακριτικό υλικό. Σημείωσε ότι «το βίντεο Κασιδιάρη - Μπαλτάκου αποδεικνύει ότι η ΧΑ είχε κρυφή ατζέντα από τους βουλευτές που δεν συμμετείχαμε στα κομματικά όργανα αλλά και από τους απλούς υποστηρικτές» ενώ ισχυρίστηκε ότι ήθελε να αποχωρήσει νωρίτερα από το κόμμα αλλά φοβόταν αντίποινα κατά της οικογένειά του. Η ομιλία του κ. Αλεξόπουλου φαίνεται πως εκνεύρισε τους πρώην «συναγωνιστές» του με αποτέλεσμα να του κουνούν χαρτονομίσματα, θέλοντας να υπονοήσουν ότι η ανεξαρτητοποίηση του οφείλεται σε χρηματισμό!

Με φράση που εκλαμβάνεται ως ευθεία απειλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου έκλεισε την τοποθέτησή του ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ κ. Γιώργος Γερμενής. «Τον Ιούλιο που κλείνει το 6μηνο της προφυλάκισής μου θα παραμείνω καλό παιδί και θα σας θυμάμαι κ. Αθανασίου. Θα σας θυμάμαι καλά! Όπως θα σας θυμούνται και τα μέλη της οικογένειάς μου» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και πρόσθεσε «να δω τι θα κάνετε και στις εκλογές όταν ο ελληνικός λαός εμένα θα με ξαναστείλει εδώ (σ.σ. στην Βουλή) και εσάς στον κάλαθο τον αχρήστων. Τέλος, ο κ. Μίχος μίλησε για «χολιγουντιανό σόου» εις βάρος του ίδιου και των συναδέλφων του ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Εμείς γνωρίζαμε με ποιους είχαμε να κάνουμε. Εσείς δεν γνωρίζετε με ποιους τα έχετε βάλει». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης