Χλιαρές αντιδράσεις για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕE

Χλιαρές αντιδράσεις για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕE

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν θέλει να ακολουθήσει σκληρή πολιτική απέναντι σε Ρωσία και ρωσόφιλους Ουκρανούς

Χλιαρές αντιδράσεις για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕE
Ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, με μάλλον χλιαρό απόηχο. Κύριο θέμα αποτέλεσε φυσικά το τεταμένο κλίμα στην Ουκρανία. Η συνεχιζόμενη κόντρα του Κιέβου με τη Μόσχα, κυρίως λόγω της ενδεχόμενης ρήξης της Ουκρανικής Κυβέρνησης με το ρωσόφιλο τμήμα του πληθυσμού της, έχει δυναμιτίσει περαιτέρω τις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης  και έχει επιφέρει σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έχει εκφράσει πρόθεση να εξοπλίσει τις Ουκρανικές δυνάμεις.

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτερος των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικής σταθερότητας, δε φαίνεται να ακολουθεί από την αρχή τη σκληρή πολιτική των ΗΠΑ, ακόμα και σε θέσπιση οικονομικών κυρώσεων. Στην τελευταία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, αποφασίστηκε η επέκταση της λίστας Ρώσων και Ουκρανών (ρωσόφιλων) αξιωματούχων και επιχειρηματιών που υφίστανται κυρώσεις παγώματος περιουσίας και θεωρήσεων βίζα.
 
Κλείσιμο
Πέραν του μέτρου αυτού, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε δηλώσεις καταδίκης της Ρωσικής δράσης, με χαρακτηριστική αυτή της Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής:
«Οποιαδήποτε περαιτέρω δράση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Είναι μείζονος σημασίας να βρεθεί πολιτική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση Ουκρανίας και Ρωσίας. Την Πέμπτη θα έχω συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας, με στόχο να ξεκινήσει διάλογος για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία και να επανέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στη περιοχή».

Χρηματοδοτική ανάσα
Πάντως σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έγκριση της μακροοικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στην Ουκρανία, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το Κίεβο έχει άμεσα ανάγκη χρηματοδότησης καθώς το ισοζύγιο πληρωμών του βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα, και χωρίς τη βοήθεια ΕΕ και ΔΝΤ θα χρεοκοπήσει. Η συνολική βοήθεια αναμένεται να φτάσει τα 1.6 δισ. ευρώ, και θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της Ουκρανικής οικονομίας και προϋπολογισμού. 

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την προσωρινή άρση δασμών σε εισαγωγές προϊόντων της Ουκρανίας στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. 
Σκοπός της κίνησης αυτής είναι αφενός να βοηθηθεί η Ουκρανική οικονομία μέσω αυξημένων εξαγωγών λόγω χαμηλότερων τιμών και αφετέρου να τονωθούν οι σχέσεις της με την ΕΕ εν’ όψη της επικείμενης συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ. Υπενθυμίζουμε πως η συμφωνία σύνδεσης αποτέλεσε μήλον της Έριδος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, καθώς αμφότεροι ανταγωνίζονταν για τη δική τους συνθήκη με αποτέλεσμα τον διχασμό της Ουκρανίας και την  αποδυνάμωση της.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση του πριν τη κατάλυση του για τις εκλογές, καταδίκασε με μεγάλη πλειοψηφία την κατοχή της Κριμαίας από την Ρωσία, και τη χαρακτήρισε παράνομη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης