Λαφαζάνης: Εκλογές τώρα - Μιχελάκης: Ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ

Λαφαζάνης: Εκλογές τώρα - Μιχελάκης: Ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ζητά ο Τσίπρας - Καλεί τον πρωθυπουργό να απομακρύνει Δένδια και Αθανασίου - Επεισόδιο και με τη Ραχήλ Μακρή να παίρνει θέση υπέρ της ΧΑ - Παναγιώταρος: Να αποφυλακιστούν Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι βουλευτές





Λαφαζάνης: Εκλογές τώρα - Μιχελάκης: Ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΧΑ
Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής ως συνέχεια των σφοδρών πολιτικών αναταράξεων που προκαλεί το βίντεο Μπαλτάκου - Κασιδιάρη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε για δημοκρατική εκτροπή και κάλεσε τη συγκυβέρνηση να «φύγει αμέσως τώρα! Η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές», με αποτέλεσμα να του απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης πως υιοθετεί τα επιχειρήματα της ΧΑ.

«Εσάς θα πάρει η μπάλα γιατί, όταν ταυτίζεστε στις ψηφοφορίες, το βλέπαμε μαζί πηγαίνατε χεράκι-χεράκι, όταν υιοθετείτε την επιχειρηματολογία και ζητάτε την παραίτηση δύο υπουργών, ταυτίζεστε με αυτούς και αυτό θα μείνει στην ιστορία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει φορτωθεί πολλά. Δεν θα φορτωθεί όμως και τον κ. Μπαλτάκο».

Κλείσιμο
Από τη ΧΑ ο Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε ότι ο κ. Μπαλτάκος είναι «κολλητός» του πρωθυπουργού και πρόσθεσε «μαζί πήγαν στο Άγιο Όρος. Στο ίδιο δωμάτιο κοιμόντουσαν. Ίσως και στο ίδιο κρεβάτι για λόγους οικονομίας!».

Αναλυτικά, ο υπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ: «Επικαλείται τη λάσπη της ΧΑ, την υιοθετεί, τη βάζει στον ανεμιστήρα και κατευθύνεται εναντίον οποιουδήποτε. Αυτή η λάσπη που πετάτε προς τον πρωθυπουργό θα σας γυρίζει. Απ' όσα ακούγονται στο βίντεο αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα... Είναι ντροπή να ταυτίζεστε με αυτούς».

Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι από το περιεχόμενο του βίντεο προκύπτει πως «η Δημοκρατία απειλείται και κατακρεουργείται», ενώ για τον κ. Μπαλτάκο σημείωσε πως «ο κ. Μπαλτάκος δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Δεν ήταν μόνο γραμματέας υπουργικού συμβουλίου. Παρενέβαινε άμεσα και ευθέως στο κυβερνητικό έργο. Ήταν ο άνθρωπος που μόνιμα ήταν πίσω από τα υπουργικά έδρανα και συντόνιζε τους υπουργούς. Ήταν η ορχήστρα της κυβέρνησης των υπουργών στο νομοθετικό έργο. Μιλάμε για το Νο 2 της κυβέρνησης, ο οποίος δυστυχώς ήταν πάνω από τους υπουργούς. Ήταν η σκιά η φωνή και η εντολή του πρωθυπουργού στη Βουλή. Αντιθεσμικός ο ρόλος που είχε αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού».

Σημείωσε ακόμη ότι η παραίτηση του γγ της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα καθώς, όπως είπε, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση «είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει αθέμιτα μέσα για να ανακόψει τη δημοκρατική φορά των πραγμάτων, που βγάζει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι «είστε ανοικτή απειλή για τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση μόνο δεινά φέρνει. Η μόνη λύση εθνικές εκλογές, για να δώσει ο λαός δημοκρατική αλλαγή. Υπερεπείγουσα η ανάγκη σήμερα. Σας προκαλούμε: φύγετε αμέσως τώρα. Διέξοδος εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά».

Από τη ΝΔ, η κυρία Σοφία Βούλτεψη, απευθυνόμενη στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Τι προσπαθείτε να κάνετε; Να ενοχοποιήσετε μια μεγάλη παράταξη; Να ταυτίσετε τη ΝΔ με νεοναζιστικές απόψεις; Έγκλημα κατά της Δημοκρατίας κάνετε, ταυτίζοντας τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό με αυτές τις απόψεις. Αθωώνετε τη ΧΑ, υιοθετώντας τα επιχειρήματά της. Το μόνο που κάνετε, είναι να προσθέσετε στη δύναμη της ΧΑ».

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι « η ΝΔ πρέπει να καταλάβει τι της έχει συμβεί. Η θεωρία των δύο άκρων κατέρρευσε εκκωφαντικά εχθές. Το άκρο είναι ένα: η βία και ο φασισμός, γι' αυτό και ό,τι σηματοδοτεί ακροδεξιές λογικές, πρέπει άμεσα να αποκοπεί. Αυτό είναι το ζητούμενο από τη ΝΔ».

Αναφορικά με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως είναι λάθος, καθώς υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα της ΧΑ.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ζητά ο Τσίπρας

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέματα Μπαλτάκου ζητά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως οι αποκαλύψεις «για τις στενές και μυστικές σχέσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εγείρουν μείζον θέμα για τη δημοκρατία και την ομαλότητα» και εξηγεί ότι εγείρεται μείζον θεσμικό θέμα από τις αναφορές του κ. Μπαλτάκου «για σχεδιασμούς χειραγώγησης της δικαιοσύνης, εγείρουν και μείζον θεσμικό θέμα».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί, έπειτα απ' όλα αυτά, να συνεχίσει να κρύβεται. Το ελάχιστο που θα όφειλε να πράξει θα ήταν, εκτός από το να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Μπαλτάκου και των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στο λαό» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Εντούτοις δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Ούτε καν τον κ. Μπαλτάκο δεν απέπεμψε. Του έδωσε την ευχέρεια να  παραιτηθεί. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδεικνύει ενοχή. Είναι προφανές ότι η επίσημη αφήγηση πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και ισχυρός κρίκος της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, λειτουργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Είναι, επίσης, προφανές ότι η ιδεολογική συγγένεια κυβερνητικών θυλάκων εξουσίας με την ακροδεξιά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την Δημοκρατία. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά απεδείχθη επικίνδυνη, δεν μπορεί να συνεχίσει να χειρίζεται τις τύχες της χώρας».

Και συνεχίζει: «Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή που ανεδείχθη μείζον θέμα απειλής της δημοκρατικής ομαλότητας με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, ζήτησα να γίνει έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής για όλα τα ζητήματα και τις συνέπειες που αφορούσαν στη δημιουργηθείσα, πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κατάσταση. Η συζήτηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Σήμερα θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναφέρω το αίτημα, ώστε μπροστά στο λαό να τοποθετηθούν όλοι. Πρωτίστως ο πρωθυπουργός, που οφείλει να δώσει εξηγήσεις, αλλά και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που εν γνώσει του στηρίζει μία κυβέρνηση με εκλεκτικές συγγένειες με το παρακράτος της ακροδεξιάς. Βάσει του άρθρου 143 του ΚτΒ, σας ζητώ να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, εντός των αμέσως επόμενων ημερών και το συντομότερο δυνατόν».

Ένταση και με τη Ραχήλ Μακρή υπέρ της ΧΑ

Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε και ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αφορμή της έντασης στάθηκε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, που έθεσε θέμα διαδικασίας μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπου φαίνεται να συνομιλεί με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Η αναφορά ωστόσο σε εμπλοκή και του Αντώνη Σαμαρά εξόργισε τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ στο επεισόδιο παρενέβησαν και οι παριστάμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν.

«Ο Σαμαράς θέλει να μας χώσει φυλακή» φώναξε ο Νίκος Μίχος, ενώ ο Παναγιώταρος άρχισε να φωνάζει ότι ο Σαμαράς είναι φασίστας.

Η ένταση επεκτάθηκε, με τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, να φωνάζει: «Είστε χούντα. Παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη. Είστε φασίστες».

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος αρχικά έκλεισε τα μικρόφωνα σε όλους και έκοψε τη συζήτηση, λέγοντας: «Δε θα το κάνουμε καλοκαιρινό εδώ μέσα. Σοβαρευτείτε όλοι».

Παναγιώταρος: «Να αποφυλακιστούν οι βουλευτές της ΧΑ»

Ακόμη, την αποφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος, προχωρώντας ακόμα ένα βήμα την τακτική του κόμματος, που ξεκίνησε εχθές με τη δημοσίευση του βίντεο.

«Ζητάμε την αποφυλάκιση του αρχηγού της ΧΑ και των υπολοίπων συναγωνιστών που διώκονται παρανόμως» είπε ο βουλευτής, εκτιμώντας ότι το υλικό που κατέγραψε η κρυφή κάμερα είναι αρκετό, για να ανατρέψει τα ευρήματα των δικαστικών αρχών.

Ζήτησε επίσης τις παραιτήσεις όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, του πρωθυπουργού, των δικαστικών και των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεσή τους.




 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης