Μάχη Κουβέλη κατά ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» για μια θέση στην Κεντροαριστερά

Μάχη Κουβέλη κατά ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» για μια θέση στην Κεντροαριστερά

Επιτέθηκε κατά του Θεοδωράκη λέγοντας ότι η κίνησή του δεν έχει σαφές πολιτικό στίγμα - Δικαιολόγησε την άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι έχει απομακρυνθεί από τον προοδευτικό χώρο

Μάχη Κουβέλη κατά ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» για μια θέση στην Κεντροαριστερά
Διμέτωπη μάχη κατά ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» θα επιχειρήσει ο κ. Φώτης Κουβέλης διεκδικώντας το δικό του μερτικό στην Κεντροαριστερά. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την παρουσίαση της συνεργασίας που θα έχει το κόμμα του για τις επικείμενες ευρωεκλογές με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης αλλά και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό στίγμα της δικής του παράταξης και να θολώσει αυτό των πολιτικών του ανταγωνιστών.

«Πολλοί αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αξιόλογοι άνθρωποι βρίσκονται παντού και προσπαθούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της. Όμως ας πούμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα» είπε και έστρεψε τα πυρά του προς την πολιτική πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Θεοδωράκη «εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την "κοινή λογική" και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους.  Όμως, ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη "κοινή λογική" για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της "κοινής λογικής" για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;  Ποια είναι η πρόταση της "κοινής λογικής" για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;». Το νέο – είπε ο κ. Κουβέλης που διαπιστώνει ότι η εμφάνιση του «Ποταμιού» του προκαλεί δημοσκοπική «αιμμοραγία» - «δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του αλλά προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική».

Απαντώντας στις επικρίσεις για την άρνηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των 58 είπε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

Κλείσιμο
Από την άλλη, υποστήριξε ότι η «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» αποτελεί καθαρόαιμη έκφραση του κεντροαριστερού χώρου και «τρίτη λύση» - απάντηση στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, είπε ότι εφόσον εκλέξουν ευρωβουλευτή θα συνεργαστούν με την ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και πως στηρίζουν την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, του Μάρτιν Σουλτς.

Μαριλένα Κοππά: Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ

Από την πλευρά της η κυρία Κοππά εξήγησε την μετακίνησή της από το ΠΑΣΟΚ στην «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» λέγοντας «Είμαστε μια υπεύθυνη αριστερά. Και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή όχθη της ιστορίας, όχι απλά στη μέση. Όχι ένα άθροισμα πελατειακών δικτύων, ή μηχανισμών σταυροδοσίας. Όχι μια σοσιαλδημοκρατία που δεν εκπροσωπεί κανένα, όχι μια αριστερή εκδοχή της ΝΔ. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο. Για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους πολίτες της».

Κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και συνολικά την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι «διολισθαίνει σε ολοένα και πιο συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές» και πως «ταυτίζεται με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ»

«Ο σοσιαλδημοκρατικός, προοδευτικός χώρος δεν είναι μονοπώλιο κανενός» είπε και προσθεσε «Δυστυχώς, είδαμε την ώρα που κάθε προοδευτική  μεταρρύθμιση ξηλωνόταν , να ψελλίζονται κενές λέξεις περί κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Όμως οι λέξεις χωρίς νόημα, μένουν άδειο κέλυφος, όπως τα κινήματα χωρίς ανθρώπους, τα κόμματα χωρίς ψηφοφόρους και οι πολιτικοί που δεν εκπροσωπούν πια κανένα».

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα της νέα συνεργασίας είπε:

1.    Να αγωνιστούμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς αναγκαστικά να ταυτιζόμαστε με τη λογική της Κομισιόν ή της ΕΚΤ. Η Ευρώπη είναι μια αξιακη δέσμευση με πολλούς δρόμους. Δεν υπάρχει ευρωμονοδρομος

2. Να οικοδομήσουμε έναν χώρο ανοικτό στην προοπτική διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αναλάβει ευθύνες και να κάνει συμβιβασμούς, αλλά με αρχές και κόκκινες γραμμές

3. Να πείσουμε για το τι σημαίνει πολυσυλλεκτικότητα: Όχι άθροισμα αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων και συσπειρώσεων κάθε είδους, για καθαρά εκλογικό στόχο αλλά συμπαράταξη στη  βάση θέσεων και προτάσεων.

4. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει η θεωρία των δυο άκρων αλλά ένας φασισμός που βρίσκει έκφραση και στο ξένιο Δια, και στη λογική ανακατάληψης των πόλεων , ένας φασισμός που χλευάζει τη δημοκρατία και παρασιτεί σε βάρος της.

5. Να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε μια αριστερά με ευπρόσδεκτες αξίες χωρίς όμως σαφείς δεσμεύσεις. Να κρατήσουμε ψηλά τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, μετέχοντας σε έναν πολιτικό αγώνα απέναντι στη δεδομένη σήμερα κυριαρχία της συντήρησης στην Ευρώπη. Με μια πολιτική πρόταση που, πέρα από τις αγνές προθέσεις, έχει συναίσθηση των κοινωνικών συνεπειών της πολιτικής πράξης».

Στον χαιρετισμό του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ότι όσοι συμμετέχουν στην Προοδευτική Συνεργασία βρίσκονται στη σωστή πλευρά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και πως είναι αναγκαία η αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική. «Γιατί εμείς κι όχι οι άλλοι;» διερωτήθηκε και απάντησε λέγοντας: «Οι άλλοι πιστεύουν στις πολιτικές της ύφεσης, ενώ εμείς θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα της Αναδημιουργίας».

Ο κ. Καστανίδης απέρριψε τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός», και δήλωσε ότι προσέρχεται στη συνεργασία χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς να διεκδικεί τίποτα.

Το πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μανίκας, είπε ότι η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ απευθύνεται σ’ όλους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν φιλοδοξεί να είναι δεκανίκι της συντηρητικής πολιτικής ούτε του αριστερού λαϊκισμού. Καταληκτικά τόνισε: «Δεν θα σωθεί η χώρα στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της Κεντροαριστεράς».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωποι φορέων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης