Κουβέλης: «Είμαστε η τρίτη λύση»

Κουβέλης: «Είμαστε η τρίτη λύση»

Απαξίωσε το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας ότι δεν έχει «πολιτικό στίγμα» και «ιδεολογικές αναφορές»

Κουβέλης: «Είμαστε η τρίτη λύση»
Ως εναλλακτικός «προοδευτικός πόλος» - «τρίτη λύση» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναπροσδιορίζεται η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, μεταξύ των οποίων η κυρία Μαριλένα Κοππά και ο κ. Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην εκδήλωση για τη συγκρότηση της «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία», σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας είναι να εκφραστούν εκείνοι «που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική. Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της αντιπολίτευσης, που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό».

Αναφερόμενος στις διεργασίες που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων και η πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Θεοδωράκη με το «Ποτάμι» ή υποστήριξε ότι στερούνται σαφούς πολιτικού στίγματος.

Κλείσιμο
«Πολλοί αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αξιόλογοι άνθρωποι βρίσκονται παντού και προσπαθούν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της. Όμως ας πούμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα» είπε.

Και συμπλήρωσε: «Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την "κοινή λογική" και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους.  Όμως, ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη "κοινή λογική" για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της "κοινής λογικής" για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;  Ποια είναι η πρόταση της "κοινής λογικής" για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;».

Σημείωσε μάλιστα ότι το «νέο» δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του αλλά «προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΔΗΜΑΡ καταγράφει σημαντικές δημοσκοπικές απώλειες  από την εμφάνιση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την άρνηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των 58 είπε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός».

Τέλος, είπε ότι εφόσον εκλέξουν ευρωβουλευτή θα συνεργαστούν με την ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και πως στηρίζουν την υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, του Μάρτιν Σουλτς.

Μαριλένα Κοππά: Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ

Από την πλευρά της η κυρία Κοππά εξήγησε την μετακίνησή της από το ΠΑΣΟΚ στην «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» λέγοντας «Είμαστε μια υπεύθυνη αριστερά. Και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή όχθη της ιστορίας, όχι απλά στη μέση. Όχι ένα άθροισμα πελατειακών δικτύων, ή μηχανισμών σταυροδοσίας. Όχι μια σοσιαλδημοκρατία που δεν εκπροσωπεί κανένα, όχι μια αριστερή εκδοχή της ΝΔ. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο. Για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους πολίτες της».

Κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και συνολικά την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι «διολισθαίνει σε ολοένα και πιο συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές» και πως «ταυτίζεται με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ»

«Ο σοσιαλδημοκρατικός, προοδευτικός χώρος δεν είναι μονοπώλιο κανενός» είπε και προσθεσε «Δυστυχώς, είδαμε την ώρα που κάθε προοδευτική  μεταρρύθμιση ξηλωνόταν , να ψελλίζονται κενές λέξεις περί κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Όμως οι λέξεις χωρίς νόημα, μένουν άδειο κέλυφος, όπως τα κινήματα χωρίς ανθρώπους, τα κόμματα χωρίς ψηφοφόρους και οι πολιτικοί που δεν εκπροσωπούν πια κανένα».

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα της νέα συνεργασίας είπε: «

1.    Να αγωνιστούμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς αναγκαστικά να ταυτιζόμαστε με τη λογική της Κομισιόν ή της ΕΚΤ. Η Ευρώπη είναι μια αξιακη δέσμευση με πολλούς δρόμους. Δεν υπάρχει ευρωμονοδρομος

2.   Να οικοδομήσουμε έναν χώρο ανοικτό στην προοπτική διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αναλάβει ευθύνες και να κάνει συμβιβασμούς, αλλά με αρχές και κόκκινες γραμμές

3. Να πείσουμε για το τι σημαίνει πολυσυλλεκτικότητα: Όχι άθροισμα αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων και συσπειρώσεων κάθε είδους, για καθαρά εκλογικό στόχο αλλά συμπαράταξη στη  βάση θέσεων και προτάσεων.

4. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει η θεωρία των δυο άκρων αλλά ένας φασισμός που βρίσκει έκφραση και στο ξένιο Δια, και στη λογική ανακατάληψης των πόλεων , ένας φασισμός που χλευάζει τη δημοκρατία και παρασιτεί σε βάρος της.

5. Να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε μια αριστερά με ευπρόσδεκτες αξίες χωρίς όμως σαφείς δεσμεύσεις. Να κρατήσουμε ψηλά τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, μετέχοντας σε έναν πολιτικό αγώνα απέναντι στη δεδομένη σήμερα κυριαρχία της συντήρησης στην Ευρώπη. Με μια πολιτική πρόταση που, πέρα από τις αγνές προθέσεις, έχει συναίσθηση των κοινωνικών συνεπειών της πολιτικής πράξης».

Συμπληρώνοντας, ο κ. Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι η νέα προσπάθεια επιχειρεί να εκπροσωπήσει τον χώρο από το Δημοκρατικό Κέντρο εως την Ριζοσπαστική παραδοσιακή Αριστερά ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ακυρώνει στην πράξη τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης