Υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός ομογενών και μεταναστών από τις εκλογές

Υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός ομογενών και μεταναστών από τις εκλογές

Με ενστάσεις από όλους τους χώρους, ειδικά σχετικά με την ψήφο των ομογενών

Υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός ομογενών και μεταναστών από τις εκλογές
Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).

Το νομοσχέδιο συνάντησε μονάχα τις ενστάσεις του ΚΚΕ που δήλωσε «παρόν», ενώ η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, υλοποιεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτίμησε πως το δικαίωμα που είχε δοθεί στους επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα - νόμιμους αλλά μη πολιτογραφημένους - μετανάστες, αντέβαινε στο Σύνταγμα.

Η απόφαση ωστόσο, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Πολιτείας να πολιτογραφεί αλλοδαπούς επί τη βάσει «τυπικών και ουσιαστικών κριτηρίων»: νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα, αλλά και τεκμηρίωση των «γνήσιων δεσμών τους προς την ελληνική κοινωνία» (ενσωμάτωση).

«Οι αποφάσεις των Ολομελειών του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της μειοψηφίας τους, είναι απολύτως δεσμευτικές και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας το αν θα τις υλοποιήσει ή όχι. Η οποιαδήποτε αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ θα συνεπαγόταν ακυρότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών» παρατήρησε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ).
Κλείσιμο

«Γιατί δεν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία για την ιθαγένεια με τους αυστηρότερους όρους - και με αυτή τη λογική να φτάναμε σε αναπροσδιορισμό του εκλογικού σώματος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος (ανεξάρτητος).

«Το ΣτΕ είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναποτελεσματικότητά σας στη διαχείριση της παραμονής των μεταναστών και όχι να αποκλείσει όλους τους μετανάστες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στάθης Παναγούλης.

«Η απόφαση του ΣτΕ βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεδομένου ότι είναι εφαρμοστέα, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Σαλτούρος. Ο Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ) επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό στη Βουλή, και εκτίμησε πως ο πολιτικός κόσμος έχει τοποθετηθεί πλειοψηφικά υπέρ του δικαιώματος ψήφου.

«Η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, και αποσιωπά πως η εξέλιξη αυτή υπήρξε προεκλογική της δέσμευση» σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Από 170.000 ανθρώπους, είχαν κάνει χρήση του δικαιώματός τους μόνον 12.762. Και τώρα, η συγκυβέρνηση έρχεται να τους καταργήσει και αυτό το δικαίωμα...»

Η τροπολογία ωστόσο, δέχθηκε βολές και για την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους ομογενείς, που επίσης στερούνται του δικαιώματος ψήφου που είχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Τροπολογία κατά των ομογενών» την χαρακτήρισε η εισηγήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, θεωρώντας «παράλογη και αντεθνική» την ταύτιση των ομογενών με τους αλλοεθνείς μετανάστες.

«Υπερψηφίζουμε την τροπολογία με το ίδιο ερώτημα που έθεσαν οι ΑΝΕΛ» ανέφερε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).  

«Πολιτική της Ελλάδας είναι να διατηρηθούν οι ομογενείς στις εστίες τους και να κρατήσουν την υπηκοότητα που είχαν. Δεν είναι σκοπός της Ελλάδας να τους φέρει όλους εδώ» απάντησε ο Ηλίας Βλαχογιάννης (ΝΔ). 

«Αν οι ομογενείς μας στην Αυστραλία πάρουν αυστραλιανή υπηκοότητα, αυτομάτως χάνουν την ελληνική. Το ίδιο γίνεται και με τη Ν. Αφρική» παρατήρησε ο Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ). «Ας μην λαϊκίζουμε λοιπόν ζητώντας "ψήφο στους ομογενείς", χωρίς κατάλληλη επεξεργασία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε με τη σειρά του, πως η κυβέρνηση φέρνει έγκαιρα μια τροπολογία που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας τα λοιπά ζητήματα στον Κώδικα για την Ιθαγένεια και την συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται.

«Μέχρι τώρα είχαμε 20 νόμους και 42 κανονιστικές αποφάσεις για τις νομιμοποιήσεις. Τώρα έρχεται ένας νόμος. Απλοποιούνται οι διαδικασίες. Οι άδειες εργασίας, από τέσσερις κατηγορίες γίνονται μία - και καταργούμε 20 δικαιολογητικά. Έχουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης