«Σκληρό» μπρα ντε φερ Κουβέλη - «58»

«Σκληρό» μπρα ντε φερ Κουβέλη - «58»

Ποιοι μιλούν για αποχώρηση αν δεν συγκροτηθεί κοινό ευρωψηφοδέλτιο- Ψαριανός: Δεν είμαι ΠΑΣΟΚος που βρήκα καταφύγιο στη ΔΗΜΑΡ...

«Σκληρό» μπρα ντε φερ Κουβέλη - «58»
Αρνητικός επιμένει να εμφανίζεται ο πρόεδρος τις Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με την Κίνηση των «58» και το ΠΑΣΟΚ. «Έχει μια αντίφαση με αυτά που έλεγε όταν ιδρύθηκε η ΔΗΜΑΡ», απαντά με δήλωσή του στο protothema.gr
ο βουλευτής του κόμματος κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τους «58», συμμετέχοντας στην εκδήλωσή τους στο θέατρο Ακροπόλ. Ο κ. Ψαριανός δεν είναι ο μόνος στη Δημοκρατική Αριστερά που τάσσεται υπερ της σύμπλευσης με τους «58». Στελέχη του κόμματος που υπερασπίζονται αυτή την επιλογή συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΣΗΕΑ και συζήτησαν για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει συνεργασία, μετά τις αντιρρήσεις του προέδρου του κόμματος. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, υποστηρίζουν την άποψη πως αν ο κ. Κουβέλης δεν κάνει πίσω ως τη συγκρότηση ευρωψηφοδελτίων, τότε η μόνη επιλογή θα είναι η μαζική αποχώρηση από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Κουβέλης εχθές επανήλθε και επιβεβαίωσε την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και σε πιθανές εθνικές εκλογές. «Στις προσεχείς εκλογές, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε εθνικές εκλογές, η Δημοκρατική αριστερά, θα έχει την αυτόνομη κάθοδο της, ταυτόχρονα διεκδικώντας μέχρι τη μέρα που θα φτάσουμε εκεί, να έχει εξασφαλίσει την συμπαράταξη για να συγκροτήσουμε τον χώρο του Δημοκρατικού σοσιαλισμού», είπε ο πρόεδρος τις ΔΗΜΑρ και πρόσθεσε:

Κλείσιμο
«Δε θα έχουμε συνεργασία με την κίνηση των 58, πολύ δε περισσότερο όταν η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρεται σε μια συνεργασία που πρέπει να υπάρξει στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ που μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Θα πρόκειται για προσβολή της πολιτικής λογικής». Συνεργάτες του κ. Κουβέλη υπενθυμίζουν πως το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Στην ίδια γραμμή με αυτή του κ. Κουβέλη συστοιχήθηκε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικών Αντιπροσώπων του κόμματος. Εκεί ο κ. Λοβέρδος διαχώρισε τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την Νέα Ελλάδα, από εκείνη του ΠΑΣΟΚ με τους «58». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στην  Κεντροαριστερά εμφανίζονται προοπτικές για δύο σχήματα, ΔΗΜΑΡ και Νέα Ελλάδα και ΠΑΣΟΚ με τον εαυτό του, δηλαδή με τους 58 του Κ. Σημίτη και του κ. Β. Βενιζέλου».

Ψαριανός: Δεν φεύγω από τη ΔΗΜΑΡ


Παρά τη διαφωνία του με τις επιλογές του κ. Κουβέλη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ψαριανός, μιλώντας στο protothema.gr ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το κόμμα. «Δεν είμαστε περαστικοί από τη ΔΗΜΑΡ, δεν είμαστε χθεσινοί ΠΑΣΟΚοι που βρήκαμε καταφύγιο. Την ιδρύσαμε με κόπο, με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπικό και οικονομικό κόστος - με τα εικοσάρικα των μελών, δεν έχουμε διάθεση να την εγκαταλείψουμε. Θέλουμε να πείσουμε την πλειοψηφία του κόμματος να επανέλθει εκεί που ήταν, την στιγμή της ίδρυσής της». Ο κ. Ψαριανός προσθέτει πως μέλημα της μειοψηφίας του κόμματος είναι η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος στο οποίο θα συμμετέχουν κόμματα, τάσεις και κινήματα του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου. Εκφράζει την προσδοκία πως τελικά ο χώρος αυτός δεν θα εκπροσωπηθεί με δύο ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές, αλλά με ένα.

Ο κ. Ψαριανός σημειώνει, δε, ότι «η συμπαράταξη ενός πλειοψηφικού ρεύματος δεν είναι ένας γάμος ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Αυτό δεν το θέλει κανένας». Επιπλέον εκφράζει την απογοήτευσή του σε σχέση με τη στάση του κ. Κουβέλη, αφού, όπως λέει, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε ενθαρρύνει τον κ. Βούλγαρη να συνεχίσει την προσπάθεια των «58».

Οι «58» παρουσιάζουν πρόγραμμα και ευρωψηφοδέλτιο

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις ανάμεσα στους «58», οι οποίοι στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους αναφορικά με την Ευρώπη. Αμέσως μετά προγραμματίζεται η παρουσίαση δεύτερου προγράμματος σε σχέση με την χώρα. Στην παρούσα φάση συζητούν για τον τρόπο διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο τα δύο επικρατέστερα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για τις πρώτες θέσεις είναι αυτά των κκ Γιαννίτση και Παγουλάτου.

Κατά πάσα πιθανότητα τον μήνα Φεβρουάριο οι «58» θα πραγματοποιήσουν συνδιάσκεψη στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι προγραμματικές τους θέσεις, μετά τις εκδηλώσεις που οργανώνουν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης