Τι οφέλη προσδοκά η κυβέρνηση από την προεδρία στην ΕΕ

Τι οφέλη προσδοκά η κυβέρνηση από την προεδρία στην ΕΕ

Η ψήφος ανοχής των βουλευτών της συμπολίτευσης - Τα διλήμματα προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Το πρωτογενές πλεόνασμα και η στάση του Βερολίνου

Τι οφέλη προσδοκά η κυβέρνηση από την προεδρία στην ΕΕ
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα, η αποχώρηση-διαγραφή Πολύδωρα αποδυναμώνει περαιτέρω την ούτως ή άλλως ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της δικομματικής κυβέρνησης.

Η διαρροή ότι «τώρα η κυβέρνηση είναι πιο ισχυρή αφού όποιος βουλευτής διαφωνεί θα το σκεφτεί δύο φορές να καταψηφίσει αφού θα ρίξει την κυβέρνηση» είναι απλώς ενδεικτική της αμηχανίας. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πορευτεί μακροπρόθεσμα και να εξαντλήσει την τετραετία εκβιάζοντας μονίμως τους βουλευτές της. Το ότι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπάρχουν κι άλλοι δυσαρεστημένοι βουλευτές προιωνίζεται τα χειρότερα. Οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης και Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν κρύβουν ότι διαφωνούσαν με τα νομοσχέδια για τα ακίνητα και για τους πλειστηριασμούς αλλά ψήφισαν ακριβώς για να μην πέσει η κυβέρνηση. Υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που διαφωνούν αλλά επιλέγουν να μην το δημοσιοποιούν. Η διαγραφή Πολύδωρα όμως αποτελεί και πολιτικό πλήγμα για τη ΝΔ αφού ο πρώην υπουργός έχει απήχηση σε ένα σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης. Η ανακοίνωση της ΝΔ δεν πείθει αφού ο κ. Πολύδωρας είχε δημοσιοποιήσει την διαφωνία του από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε επανέλθει προειδοποιώντας ότι θα καταψηφίσει.

Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πιο δύσκολα αφού στην δυσαρέσκεια για την ασκούμενη πολιτική προστίθεται και η αμφισβήτηση για την ηγεσία του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου.

Το Βερολίνο κρατά το κλειδί των εξελίξεων

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εσωτερικής αμφισβήτησης και κοινωνικής δυσαρέσκειας το αν θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση εξαρτάται από την Τρόικα και από τις εντολές που θα της δώσει ο άξονας Βερολίνο-Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία δύσκολη διαπραγμάτευση αφού όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά. Η Τρόικα δεν έβαλε μεν βέτο αλλά διαφώνησε με το περιεχόμενο των μονομερών ρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση το Δεκέμβριο. Μέχρι το Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται για το δημοσιονομικό κενό του 2014 στο οποίο η Τρόικα προσθέτει την υστέρηση από το νέο φόρο ακινήτων αλλά και το ΦΠΑ στην εστίαση στην οποία επιμένει η κυβέρνηση. Παραλλήλως υπάρχει ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση για τα διαρθρωτικά όπως η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που θα έχει συνέπειες στα ασφαλιστικά ταμεία επαγγελματικών ομάδων. Η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με δημοσιονομικά μέτρα. Μία κουρασμένη κοινοβουλευτική ομάδα θα κληθεί να ψηφίσει υπό τον εκβιασμό ή ψηφίζετε ή πέφτει η κυβέρνηση. Μέσα από αυτό το πρίσμα μία καθαρή ήττα στις ευρωεκλογές θα είναι λύτρωση αφού πολύ λίγοι είναι οι βουλευτές που συμμερίζονται το όραμα των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Θα πρέπει η Τρόικα να κάνει στροφή 180 μοιρών όπως ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου και να αποδεχθεί τις προβλέψεις για “απογείωση” της ελληνικής οικονομίας για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση. Ακόμη κι έτσι όμως τον Απρίλιο με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλενονάσματος θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και για την συνολική διευθέτηση του χρέους η οποία αφενός θα μακρύνει και αφετέρου θα καταλήξει σε μνημόνιο με νέα μέτρα και εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Κλείσιμο

Πολιτικό χαρτί η προεδρία

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εμφυσήσει αισιοδοξία στα κόμματα της συγκυβέρνησης και στην κοινωνία ενώ θα παίξει και το χαρτί της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Φυσικά δεν θα εκβιάσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την χώρα -κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις μεταξύ των εταίρων μας - εκ των πραγμάτων όμως η άσκηση της προεδρίας αφήνει περιθώρια χειρισμών πολύ περισσότερο δε που υπάρχουν θέματα που άπτονται των συμφερόντων της χώρας:

- κατ αρχήν η προωθηση με κοινοτικούς πόρους πολιτικών για την Ανάπτυξη και για την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της ρευστότητας κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-ακολούθως η προώθηση και η εξειδίκευση του πλαισίου που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ecofin για την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη και για τις διαδικασίες διάσωσης προβληματικών τραπεζών.

-πλεονέκτημα αποτελεί και η προώθηση τους ευρωατλαντικού συμφώνου ελεύθερου εμπορίου που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και έχει ήδη συζητηθεί στις επαφές του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.

-Με τα ελληνικά συμφέροντα συνάδει και η τελευταία απόφαση της ΕΕ για διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις πολιτικές άμυνας και Ασφάλειας.

-Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που θα προωθήσει η ελληνική προεδρία είναι η ενίσχυση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, η ασφάλεια στην θάλασσα και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης με συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες προέλευσης.

Με την προώθηση των θεμάτων και τις επαφές που θα έχει ως προεδρεύων της Ένωσης ο κ. Σαμαράς θα ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης