Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

«Σε καλό κλίμα αλλά θα δούμε», λέει ο κ. Στουρνάρας - Η κυβέρνηση επιδιώκει την συμφωνία, αλλά αναίμακτα - Η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για τυχόν πολιτική αποσταθεροποίηση, πιέζοντας για άμεσες ρυθμίσεις

Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Μετ' εμποδίων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα ενώ οι πιθανότητες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι πολλές.

Χθες το βράδυ βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν θα προκύψει συμφωνία απάντησε ότι «έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Θα φανεί», ενώ σε ερώτηση για τα Αμυντικά Συστήματα απάντησε «γίνονται συζητήσεις». Η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη, αφού κατά την συνήθη τακτική της η Τρόικα ανοίγει συνεχώς θέματα και βάζει προσκόμματα.

Κλείσιμο
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει φυσικά να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά παράλληλα δεν υποχωρεί από ένα πλαίσιο που θα της επιτρέψει να φέρει τα σχετικά νομοσχέδια στην Βουλή και να τα περάσει δίχως απώλειες. Η Τρόικα πάλι δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας και πιέζει για ρυθμίσεις που αν υιοθετηθούν θα προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση και κοινωνικές αναταράξεις. Η κυβέρνηση κινείται έχοντας υπόψη της ότι σε μερικούς μήνες έχει ευρωεκλογές. Το κοινωνικό κλίμα είναι ήδη άσχημο και η τυχόν επιβάρυνσή του από τα μέτρα που ζητά η Τρόικα μπορεί να αποτελέσει την χαριστική βολή για την συγκυβέρνηση. Σημειώνεται δε το παράδοξο ενώ η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να κατανοεί την κοινωνική κατάσταση και τις πολιτικές δυσκολίες το κλιμάκιο των ελεγκτών να επιμένει στις απαιτήσεις του ενώ σημειώνεται και διάσταση στο εσωτερικό τους με διαφωνία του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση για συμφωνία στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών ώστε να εκταμιευθεί η δόση του ενός δις ευρώ που εκκρεμεί. Η κυβέρνηση πέτυχε να μην κλείσουν τα ΕΑΣ ωστόσο θα υπάρξουν εκατοντάδες απολύσεις που θα συμπεριληφθούν για να καλυφθεί ο αριθμός των 4.000 μέχρι το τέλος του χρόνου που είναι η υποχρέωση από ελληνικής πλευράς.

Συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση και για την φορολόγηση των ακινήτων -όπου παραμένει η διαφωνία για το ποσό που θα εισπραχθεί- όπως και για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων που επιδιώκει να διατηρηθεί με προυποθέσεις το καθεστώς προστασίας μέχρι το τέλος του 2014. Η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταθέσει το νομοσχέδιο εντός των προσεχών ημερών ακόμη και χωρίς συμφωνία με την Τρόικα. Δεν θα είναι η καλύτερη εξέλιξη αφού ναι μεν θα περάσει το νομοσχέδιο από την Βουλή αλλά η διαφωνία θα επηρεάσει την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 4,9 δις ευρώ που εκκρεμεί.

Παραμένει η διαφωνία και για το άλλο θέμα που έχει ανοίξει η τρόικα και είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα όπως και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης