Στουρνάρας: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα οι συζητήσεις με την τρόικα

Στουρνάρας: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα οι συζητήσεις με την τρόικα

«Θα φανεί αν είμαστε κοντά σε συμφωνία», είπε ο υπουργός για τις αμυντικές βιομηχανίες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου - Προσπάθεια για να κλείσουν «όσο το δυνατόν περισσότερα» από τα ανοικτά θέματα μέχρι τον Ιανουάριο

Στουρνάρας: Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα οι συζητήσεις με την τρόικα
Οι συζητήσεις με την τρόικα διεξάγονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε για τις συσκέψεις που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες και η τρόικα και εμείς. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «θα φανεί αν είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Κλείσιμο
Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά με τις αμυντικές βιομηχανίες», ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «γίνονται συζητήσεις»

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, έπειτα από τη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, κυβέρνηση και τρόικα καταβάλλουν
προσπάθεια για να κλείσουν «όσο το δυνατόν περισσότερα» από τα ανοικτά θέματα μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό ζήτημα, το οποίο απασχόλησε την συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με την Τρόικα, ήταν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

«Εξετάζουν τα νέα στοιχεία που τους δώσαμε» ανέφερε η ίδια πηγή, δηλώνοντας πως ενδεχομένως αύριο να κατατεθεί για ψήφιση στην τελική μορφή του στη Βουλή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο πιθανότατα να ενσωματωθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως π.χ. για το φόρο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (δηλαδή ένα ανεξάρτητο όργανο για παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού).

Μέσα στη χρονιά ή στις αρχές της επόμενης θα πρέπει να κατατεθούν και μια σειρά από άλλα νομοσχέδια:

- Για τους πλειστηριασμούς

- Για το θέμα των κινήτρων συλλογής αποδείξεων, αν και δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

- Για το αν θα παραταθεί η μείωση και το 2014 στον ΦΠΑ εστίασης.

- Αρχές Ιανουαρίου θα κατατεθεί πιθανότατα το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για τα πρόστιμα της εφορίας.

Αν και δεν χρειάζεται να έρθει ειδικός νόμος, Τρόικα και κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για την τύχη των ΕΑΣ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει εκκρεμότητες

Την ώρα της σύσκεψης του κ. Στουρνάρα με την Τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε, έναν όροφο πιο πάνω, στο κτίριο της οδού Νίκης, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και άλλους συναρμόδιους υπουργούς (Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Γεωργιάδη κλπ) για θέματα επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για απολύσεις και κινητικότητα.

«Εμείς δεν έχουμε εκκρεμότητες» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε  από δημοσιογράφους αν θα μετάσχει και αυτός στη σύσκεψη με την Τρόικα.

«Πυρετός» διεργασιών από το πρωί

Έπειτα από περίπου ένα μήνα, οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ επέστρεψαν, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, με σκοπό να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και να υπάρξει συμφωνία, έστω και τον Ιανουάριο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το υπ. Οικονομικών κινούνταν σε ρυθμούς Τρόικας. Ο υπουργός κ. Στουρνάρας μετέβη στο γραφείο του τα ξημερώματα και το πρωί είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Ακολούθησε σύσκεψη με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Μαυραγάνη, ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επίσης από τις 10:30 το πρωί πραγματοποιούνταν συσκέψεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, που επίσης βρίσκονται στην Αθήνα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης