Μαζεύουν τη Χρυσή Αυγή από τον δρόμο

Μαζεύουν τη Χρυσή Αυγή από τον δρόμο

Το κυβερνητικό σχέδιο με στόχο να αποκαλυφθεί ο σκοτεινός ρόλος των ταγμάτων εφόδου και η απόφαση να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα που θα αποκαλύψουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης

Μαζεύουν τη Χρυσή Αυγή από τον δρόμο
Διάλυση των ταγμάτων εφόδου και «ανακριτική διείσδυση» στα άδυτα της Χρυσής Αυγής με εξονυχιστικούς ελέγχους στους οικονομικούς της πόρους, ώστε να «δεθεί» ποινικά η εγκληματική δράση της οργάνωσης, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που εκπονήθηκε μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έχει τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο να αποκαλυφθεί πλήρως ο σκοτεινός ρόλος του ηγετικού πυρήνα του νεοναζιστικού σχηματισμού.

Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών μπαίνει πλέον η ίδια η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και με τη δικαστική έρευνα, που ζητήθηκε, ήδη, να ξεκινήσει από τον Αρειο Πάγο, ανοίγει ο δρόμος για «να αντιμετωπίσουν την πυγμή της Δημοκρατίας και το σκληρό χέρι του νόμου» τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που θεωρείται από την κυβέρνηση ότι καθοδηγούν την εξελισσόμενη έξαρση της βίας, η οποία δυναμιτίζει την πολιτική ομαλότητα, εντείνει το κλίμα αποσταθεροποίησης και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Κλείσιμο
Ειλημμένη απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου, όπως υπογραμμίστηκε σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα που θα αποκαλύψουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και θα οδηγήσουν τα στελέχη της ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», έλεγε χαρακτηριστικά επιτελικό στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση του ιστορικού ηγέτη της προδικτατορικής ΕΔΑ Ηλία Ηλιού. Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας σε πρώτη φάση το υφιστάμενο νομικό οπλοστάσιο, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος ώστε να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση» και να δοθεί έτσι η δυνατότητα στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να θέσουν υπό μόνιμη παρακολούθηση τα ηγετικά στελέχη της. Επίσης, θα αναζητήσουν τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν σε διώξεις και καταδίκες την ηγετική ομάδα που έως τώρα παρέμενε στο απυρόβλητο, καθώς στα έκτροπα συμμετείχαν είτε χαμηλόβαθμα στελέχη, είτε απλά μέλη και υποστηρικτές, οι οποίοι, όπως στην περίπτωση του δολοφόνου της Αμφιάλης, έχουν οικονομική εξάρτηση από την οργάνωση. Οι ανώνυμες, εξάλλου, καταγγελίες που γίνονται από αποσκιρτήσαντα μέλη για… κατ’  αποκοπήν αμοιβή ανάλογα με τη συμμετοχή σε επιθέσεις κατά μεταναστών και σε άλλου είδους έκτροπα είναι ανατριχιαστικές και συνάμα δημιουργούν πελώρια ερωτήματα για τον οικονομικό ιστό που περιβάλλει το δίκτυο που έχει αναπτύξει η Χρυσή Αυγή και της δίνει τη δυνατότητα να στρατολογεί ευχερέστερα απόκληρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ανοιγμα λογαριασμών, δημεύσεις περιουσιών
Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που σχετίζονται με τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για να διαπιστωθεί ο τρόπος χρηματοδότησης των δράσεων, οι δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογείται η απόκτησή τους, η παρακολούθηση των τηλεφωνικών ή άλλων επικοινωνιών τους και οι έρευνες στα γραφεία του δικτύου των οργανώσεων που έχει ανοίξει σε όλη τη χώρα η Χρυσή Αυγή είναι μεταξύ των μέτρων που δρομολογούνται, όπως αποφασίστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.    

Προωθούνται, παραλλήλως, νέες δρακόντειες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον τερματισμό της δράσης των ταγμάτων εφόδου, όπως αποκαλούνται οι -κατά το πρότυπο των χιτλερικών του γερμανικού Μεσοπολέμου- οργανωμένες ομάδες των χρυσαυγιτών με τις μαύρες μπλούζες, που σκορπούν τον τρόμο στις γειτονιές ή συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με στολές παραλλαγής και στρατιωτικά παραγγέλματα, εξαπολύοντας επιθέσεις σε άλλους συμμετέχοντες, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή στον Μελιγαλά, στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της Πηγάδας όπου προπηλάκισαν τον (Νεοδημοκράτη) δήμαρχο της περιοχής και τους εκπροσώπους των θυμάτων ή στην αρχή του μήνα στο Βίτσι όταν έδιωξαν κακήν κακώς τη βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. κυρία Μαρία Αντωνίου.

Προστασία μαρτύρων
Το βασικό όπλο με το οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να πολεμήσει απηνώς τη Χρυσή Αυγή είναι ο Ποινικός Κώδικας. Στο υφιστάμενο άρθρο 187 που έχει τον τίτλο «Εγκληματική οργάνωση» ορίζεται ότι τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών «όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων», όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η βαριά σωματική βλάβη  και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων και η αποφυγή νόμιμου φόρου.
Με αντίστοιχη ποινή δεκαετούς κάθειρξης προβλέπεται ότι τιμωρείται «όποιος διευθύνει την οργάνωση», καθώς και «όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει την οργάνωση για τη διάπραξη των επιδιωκόμενων κακουργημάτων». Οι προβλέψεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν στη δίωξη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής κ. Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών της, εφόσον η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη αποφανθεί ότι ο σχηματισμός της συνιστά «εγκληματική οργάνωση».  Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι για τη διερεύνηση των αξιόποινων πράξεων της Χρυσής Αυγής, οι δικαστικές αρχές έχουν, με βάση το ίδιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα, τρεις δυνατότητες που μπορούν να κάνουν αποτελεσματικότερη την έρευνά τους, όπως:

  • η εφαρμογή των διατάξεων για την προστασία μαρτύρων, γεγονός που μπορεί να κάνει πολλά στόματα να ανοίξουν και να σπάσει η «ομερτά» που έχουν επιβάλει σε μέλη που έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, αλλά αποφεύγουν να στραφούν εναντίον της από τον φόβο της αντεκδίκησης,
  • οι «ειδικές ανακριτικές πράξεις επί εγκληματικών οργανώσεων», στις οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 253 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εντάσσεται και η «ανακριτική διείσδυση» που επιτρέπει στον διενεργούντα την έρευνα (εισαγγελέας) να δώσει οδηγίες σε αστυνομικούς να διεισδύσουν στην οργάνωση και εμφανιζόμενοι ως μέλη της να συλλέξουν πληροφορίες για την εγκληματική δραστηριότητα,
  • καταγραφή της δραστηριότητάς τους με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα ειδικά τεχνικά μέσα (παρακολούθηση τηλεφώνων και εν γένει των επικοινωνιών της οργάνωσης), με τήρηση των εγγυήσεων για την προστασία προσωπικών δεδομένων που προβλέπονται από τον νόμο.
Στις συσκέψεις στο Μαξίμου συμμετείχαν, πλην του πρωθυπουργού και του κ. Δένδια, οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης. πρόθεση της κυβέρνησης, επίσης, είναι να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι ποινικές διατάξεις για τις εγκληματικές οργανώσεις, στις οποίες εκτός από τις ένοπλες ομάδες που περιλαμβάνονται τώρα (στο άρθρο 195), θα προστεθούν και οι άοπλες ομάδες που κινούνται με στρατιωτικό βηματισμό και στοχεύουν στην τρομοκράτηση των πολιτών. «Θα φύγουν τα τάγματα εφόδου από τους δρόμους και αν οι χρυσαυγίτες επιμένουν να κάνουν παρελάσεις, ας τις κάνουν σε εσωτερικούς χώρους…», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στις κυβερνητικές συσκέψεις. Η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην απόφαση για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον φακέλο με όλες τις υποθέσεις στις οποίες έδρασαν στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ο πραγματικός της ρόλος
Παρότι τον πρώτο λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μείνει αμέτοχη στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος της Χρυσής Αυγής και να εξαρθρωθεί ο πολυπλόκαμος μηχανισμός που έχει στήσει. Αλλωστε, εκτός από τη μάχη που θα δοθεί για την προαναγγελθείσα ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου, η απόφαση για τη δίωξη των Χρυσαυγιτών βουλευτών «περνάει υποχρεωτικά από τη Βουλή». Κι αυτό καθώς, για να ασκηθεί δίωξη κατά κοινοβουλευτικών στελεχών και να γίνει έρευνα εις βάρος τους, απαιτείται προηγουμένως η άδεια της Βουλής μέσω της διαδικασίας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των εμπλεκόμενων σε αξιόποινες πράξεις.

Ερώτημα, επίσης, παραμένει αν, σε περίπτωση που οδηγηθούν σε δίκη και καταδίκη οι Χρυσαυγίτες βουλευτές, θα τους επιβληθεί και ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, που θα τους θέσει οριστικά στο πολιτικό περιθώριο.  

Γιατί δεν τίθεται εκτός νόμου
Οι σκέψεις να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή εξετάστηκαν μεν στις κυβερνητικές συσκέψεις, πλην, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείστηκε σε αυτή τη φάση για δύο λόγους: πρώτον καθώς δεν υπάρχει συνταγματικό έρεισμα για να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, και δεύτερον, επειδή κρίθηκε ως ατελέσφορη μια τέτοια διαδικασία, αφού θα μπορούσε με μια απλή μετονομασία της οργάνωσης και του προσώπου που την εκπροσωπεί να συνεχίσει τη δράση της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται το ζήτημα να επανέλθει στο προσκήνιο, μέσω της δικαστικής έρευνας, εφόσον «δέσει» η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και υπάρξουν αποφάσεις για διώξεις κορυφαίων στελεχών. «Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αρειος Πάγος, στον οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα υποβάλλονται οι δηλώσεις για τα κόμματα, με ονομασία, έμβλημα και νόμιμο εκπρόσωπο, μπορεί να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ένα κόμμα που δρα ως εγκληματική οργάνωση», λένε κυβερνητικά στελέχη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης