Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΕΥΔΑΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΕΥΔΑΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας - Για «συμπαράταξη» και «συμπόρευση» έκανε λόγο μετά τη συνάντησή του με τον Απ. Τζιτζικώστα- Στις 18:30 η ομιλία και η διαβούλευσή του με εκπροσώπους φορέων





Στη Μύκονο η Madonna;
Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΕΥΔΑΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Εμπορικός και πολιτισμικός κόμβος μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη, μέσω της Διεθνούς Έκθεσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε την 78η ΔΕΘ, συνοδευόμενος από βουλευτές, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα και στελέχη.



Κλείσιμο
Είπε ακόμα ότι η ΔΕΘ πρέπει να γίνει περισσότερο διεθνής και να δώσει ευκαιρίες για προώθηση νέων επιχειρήσεων και προϊόντων, όπως τα αγροτικά.



Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo και ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, επισήμανε ότι φέτος αναμένεται να διπλασιαστεί η επισκεψιμότητα της διοργάνωσης και ίσως, οριακά, υπάρξει κερδοφορία της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του σωματείου των 70 εργαζομένων στη ΔΕΘ-Helexpo και ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους.



«"Μαύρο πρόβατο" η αυτοδιοίκηση μετά τις μνημονιακές επιλογές»

Έπειτα από τη συνάντηση, που είχε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι μνημονιακές επιλογές έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε «μαύρο πρόβατο».

Όπως όλη η αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, έτσι και ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε: «Οι μνημονιακές επιλογές έχουν μετατρέψει την αυτοδιοίκηση σε μαύρο πρόβατο. Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται περί αυτοδιοίκησης, πρόκειται περί μιας υποβαθμισμένης ετεροδιοίκησης. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και οι δήμαρχοι καλούνται να υλοποιήσουν έναν σχεδιασμό, ο οποίος είναι ασφυκτικός σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών».

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο και πως προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ένα μεγάλο μέτωπο στην πόλη κατά της ιδιωτικοποίησης.

«Θέσαμε στον πρόεδρο τον πλήρη αποκεφαλισμό και τον πλήρη ευνουχισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε με τις περικοπές των εισπράξεων από το κράτος, είτε με τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων, όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας, ουσιαστικά οι δήμαρχοι έχουν απογυμνωθεί από κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο έχουν εκλεγεί», δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος για το θέμα της ΕΥΑΘ τάχθηκε υπέρ της διαδημοτικής διαχείρισης του νερού.

Και οι δύο επισήμαναν ότι τα νέα δεδομένα της κρίσης αναγκάζουν τους δήμους να στραφούν προς την κατεύθυνση ανακούφισης των πολιτών, που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Μόλις ο κ. Τσίπρας έφτασε έξω από το δημαρχείο, τον πλησίασε μαθήτρια της γ΄δημοτικού, η Ραφαέλα, και του είπε: «Δεν έχουμε δασκάλους και φύλακες στο σχολείο».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με σχολικούς φύλακες, που έχουν κατασκηνώσει έξω από το δημαρχείο. Εκείνοι του ζήτησαν να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες τους. «Σαν αυριανός πρωθυπουργός να μην μας ξεχάσεις» του είπε ένας από τους φύλακες και ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «Έχουμε σκληρό δίσκο με μεγάλη μνήμη».

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συμμετείχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Για τις 18:30 είναι προγραμματισμένη διαβούλευση του κ. Τσίπρα με εκπροσώπους φορέων.





Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα σταντ της Αυστραλίας, της ΕΥΔΑΠ, της TRAINOSE, των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επιμελητηρίου Δράμας, των Γιατρών του Κόσμου, όπου γίνονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με την υποστήριξη της ΔΕΗ και ιδιωτών εκθετών.



Στη διάρκεια της περιοδείας τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άτομο με ειδικές ανάγκες πρόσφερε στον κ. Τσίπρα ένα dvd με το ντοκιμαντέρ «Ανάδυση» από την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου πήρε μέρος στο αγώνισμα της κολύμβησης. Άλλο άτομο με ειδικές ανάγκες τον σταμάτησε και του μίλησε για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, κι έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης.Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε και τον κάλεσε στην απογευματινή συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων.
Για συμπαράταξη και συμπόρευση έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Απόστολο Τζιτζικώστα


Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και συζήτησαν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ κ.α.

«Το ενδιαφέρον μας είναι ειλικρινές και στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η αυτοδιοίκηση δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, διότι είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, λόγω των μειωμένων πόρων και των αντίξοων συνθηκών σε ένα περιβάλλον ύφεσης, λιτότητας και κοινωνικής αποδιοργάνωσης", είπε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε «μεγάλης κομβικής σημασίας έργο» τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια να ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται διάθεση ριζοσπαστική και συγκρουσιακή, πολλές φορές, με τη λογική του κεντρικού κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας για να δοθεί λύση στο ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία και ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι η παρέμβαση θα είναι άμεση. Έθεσε, επίσης, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και ο περιφερειάρχης είπε ότι θα το θέσει προς συζήτηση στο μητροπολιτικό συμβούλιο.

"Χαίρομαι να υπάρχει κοινή, αν θέλετε, αφετηρία συζήτησης και με πολιτικούς που έχουν διαφορετική οπτική με τη δική μας", επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου πρέπει να πρυτανεύσει το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε, όσο μπορούμε να περιορίσουμε, τη μεγάλη καταστροφή που γίνεται στην πατρίδα μας. Κι εμείς να ξέρετε δεν θα έχουμε ούτε εμμονές, ούτε ιδεολογικές αναστολές, να διευρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε το μέτωπο της συνεργασίας γιατί όχι και της συμπαράταξης εάν είναι, για να έχουμε αποτέλεσμα, αν είναι να σταματήσουμε τη ζημιά ή το βάθεμα της ζημιάς που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές. Ένα πλατύ κοινωνικό, κατά βάση, μέτωπο στο θέμα του νερού πολλών και διαφορετικών δυνάμεων. Δεν χωράνε εκεί διαφορές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες".

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως από το ΕΣΠΑ, και για την προετοιμασία σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020), για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και τις δυσκολίες από τη χαμηλή χρηματοδότηση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης