Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη λόγω ΕΡΤ

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη λόγω ΕΡΤ

Σχέδιο ταχείας επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επεξεργάζεται η κυβέρνηση - «Η νέα ΕΡΤ θα είναι έτοιμη άμεσα», προαναγγέλει ο υπουργός Οικονομικών

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη λόγω ΕΡΤ
Καθοριστική θα είναι από κάθε άποψη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε για την Δευτέρα το βράδυ προκειμένου να δωθεί χρόνος. Καθώς κανείς δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της χώρας ούτε βέβαια οι δανειστές στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του την Τετάρτη το βράδυ ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει πίσω και ότι η ΕΡΤ με την μορφή που είχε δεν μπορεί να ανοίξει ξανά. Από την άλλη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι για να βρεθεί συμβιβασμός θα πρέπει να φύγει το μαύρο από τις οθόνες. Στο πλαίσιο αυτό πολλά θα κριθούν από το αν την Δευτέρα κατατεθεί από κυβερνητικής πλευράς ένα συμβιβαστικό σχέδιο για να ξανανοίξει άμεσα ο δημόσιο φορέας Ραδιοτηλεόρασης. Τα πράγματα όμως μόνο απλά δεν είναι ειδικά μετά την χθεσινή απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ ότι εάν ο κ. Σαμαράς υλοποιήσει των σχεδιασμό του και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή με το μαύρο της ΕΡΤ να παραμένει τότε δεν θα την στηρίξουν. Παρόμοιες απόψεις υπάρχουν και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως και αντίθετη οπτική των βουλευτών της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι να επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις.




Από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι ουδέποτε ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο παρά τις διαρροές είναι βέβαιο ότι η ψήφος εμπιστοσύνης συζητήθηκε ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια του πρωθυπουργού για την υπέρβαση του αδιεξόδου. Είναι όμως σαφές πλέον ότι στο τραπέζι των τριών βρίσκεται το γενικότερο θέμα της κυβερνητικής λειτουργίας. Η τρικομματική μετά από έναν χρόνο λειτουργίας έχει φθάσει σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να πέσει από τις εσωτερικές της αντιθέσεις. Εκτός από το θέμα της ΕΡΤ είναι πάντα ανοικτό το θέμα του αντιρατσιστικού νόμου όπως και της ιθαγένειας. Πρόκειται για ζητήματα εκτός του πλαισίου του Μνημονίου που όμως αναδεικνύουν την διαφορά πολιτικής στόχευσης των τριών κομμάτων. Ήδη είναι πολλοί εντός των τριών κομμάτων που συμφωνούν ότι προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να κερδίσει χρόνο ζωής η κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει ένας επαναπροδιορισμός της μεταξύ τους συμφωνίας στα πέραν του μνημονίου θέματα όπως καιτου τρόπου άσκησης της κυβερνητικής λειτουργίας ακόμη και ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός παράγοντας θα προτιμούσε όλα αυτά να γίνουν με τον δικό του σχεδιασμό και όχι υπό την πίεση των καταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό πάντως αν και κανείς δεν το επιθυμεί δεν αποκλείεται να πάμε σε εκλογές από ατύχημα...
Κλείσιμο
Στουρνάρας: Άμεσα έτοιμη η νέα ΕΡΤ
Άμεσα θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να υπολογιστούν και να δοθούν οι αποζημιώσεις στο προσωπικό που θα αποχωρήσει.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ «δεν ήταν ευχάριστη. Ήταν όμως αναγκαία».

Ακόμη, υπερασπίστηκε και τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι «οι αλλαγές εν κινήσει δεν είναι εφικτές. Εν κινήσει δεν μπορούσαμε να μετακινήσουμε έναν τεχνικό από τη Μουρούζη στην Αγία Παρασκευή».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε την περιουσία της ΕΡΤ. Δεν γίνεται καμία βιαιότητα αυτή τη στιγμή. Η περιουσία της ΕΡΤ είναι και του ελληνικού λάου. Η απόφαση δεν είναι ευχάριστη. Η σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα είναι αναγκαίο μετρό για τον εξορθολογισμό του κόστους σε έναν νέο φορέα τηλεόρασης, ραδιοφώνου και διαδικτύου».

Εξήγησε πως «όσοι έχουν εμπειρία από τη δημόσια διοίκηση, ξέρουν ότι μόνο μεσα από συγκρούσεις μπορεί να γίνει η αλλαγή. Οι αλλαγές εν κινήσει δεν είναι εφικτές. Εν κινήσει δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, όταν δεν μπορούμε να μετακινήσουμε έναν τεχνικό από τη Μουρουζη στην Αγια Παρασκευή».

Σημείωσε ακόμη ότι «έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για τη σύσταση του νέου φορέα. Το υπουργείο Οικονομικών εχει οριστει φυσικός διάδοχος της ΕΡΤ. Έχουμε ηδη προχωρησει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και θα προχωρήσουμε στην αποζημίωση του προσωπικού, όταν εχουμε τα στοιχεια. Θα πρέπει να τονίσω την ευθύνη του προσωπικού, γιατί ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει τα στοιχεία, με τα όποια είναι χρεωμένος. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και διαφανή φορέα χρηστής διοίκησης, τον οποίο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας».
Σχέδιο-«γέφυρα» για τη μετάβαση από την παλιά στη νέα ΕΡΤ επεξεργάζεται το Μαξίμου

Ένα σχέδιο-«γέφυρα», προκειμένου να φύγει το «μαύρο» από τις οθόνες της ΕΡΤ και η δημόσια τηλεόραση να επαναλειτουργήσει, μέχρι να βγει στον «αέρα» η ΝΕΡΙΤ, φέρεται να επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «ταχύτατης επανεκκίνησης» της ΕΡΤ, που θα ρίξει στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς, προβλέπει τη λειτουργία του νέου κρατικού καναλιού το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Στο νέο σχήμα θα χρησιμοποιηθούν πολλά πρόσωπα της παλιάς ΕΡΤ, τα οποία έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επαναπρόσληψη.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι επεξεργάζονται ένα σχέδιο, προκειμένου, μέχρι να ανοίξει η ΝΕΡΙΤ, να μην υπάρχει το μαύρο στις οθόνες. Συγκεκριμένα, θα προτείνουν να εκπέμπει κανονικά το σήμα, με προσωρινό πρόγραμμα, πιθανότατα επαναλήψεις του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά ομάδες δημοσιογράφων με δίμηνες συμβάσεις, τις οποίες θα υπογράψουν με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να λειτουργήσει η προσωρινή ΕΡΤ, ώσπου να ανοίξει η ΝΕΡΙΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ένα tweet της δημοσιογράφου Νικόλ Λιβαδάρη, υπεύθυνης για το δελτίο της Ελλης Στάη: «Ζητάνε επίσης "πρόθυμους" για να οργανώσουν υποτυπώδη "μεταβατική λειτουργία"...» αλλά και του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Κογιάννη: «Αισχρό. Ζητούν από διευθυντές να βρουν μια ομάδα με δίμηνες συμβάσεις με το ΥΠΟΙΚ ώστε να λειτουργήσει η ΕΡΤ, μέχρι να την ανοίξουν ως ΝΕΡΙΤ!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης