Κύπρος: Δεν ζητήσαμε μεγαλύτερο δάνειο λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κύπρος: Δεν ζητήσαμε μεγαλύτερο δάνειο λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλει εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες υποστηρίζει ο Χρήστος Στυλιανίδης

Κύπρος: Δεν ζητήσαμε μεγαλύτερο δάνειο λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου στα 23,5 δις, αλλά, όπως τόνισε, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλει εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι καμία επιπρόσθετη ανάγκη δεν προκύπτει από την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανάγκες της Κύπρου πέραν αυτών που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο.

Όπως είπε, τα 23,5 δισ. για τα οποία γίνεται λόγος στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και έχουν αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
Κλείσιμο

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όντως, τα οικονομικά δεδομένα επιδεινώθηκαν από τις 23 Νοεμβρίου 2012 όταν υπήρχε η προ-συμφωνία του Μνημονίου και όταν η εκτίμηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες έφτανε τότε στα 17,5 δις. 

Όπως είπε, «λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης στον τραπεζικό τομέα και στα δημοσιονομικά φθάσαμε στα 23,5 δισ.».

«Η επιδείνωση αυτή, και το αντιλαμβάνεται ο καθένας, προκλήθηκε από ανευθυνότητα, ατολμία και αναποφασιστικότητα στο να υπογραφτεί το Μνημόνιο κατά τον ουσιώδη χρόνο, Νοέμβριο με Φεβρουάριο, και λόγω δυστυχώς μιας ανεξήγητης στάσης στο να κυλήσουν οι εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα και να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τον ELA 9,6 δισ.».

Εν συνεχεία, ο κ. Στυλιανίδης, επέδωσε στους δημοσιογράφους σημείωμα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2012 και αργότερα τον Απρίλη του 2013. Στο σημείωμα δίνεται επεξήγηση για τη διαφορά μεταξύ των 17,5 δισ. και των 23,5 δισ. καθώς και ανάλυση για το πώς αυτή η διαφορά δικαιολογείται από τα δεδομένα.

«Αιτιολογείται πλήρως το θέμα της επιβάρυνσης των δημοσιονομικών που από 7.5 δισ. κατέληξε στα 10 δισ. και επεξηγείται πλήρως το θέμα της επιδείνωσης στον τραπεζικό τομέα, λόγω αυτής της παρέλευσης του χρόνου, δυστυχώς, δίχως ουσιαστικές αποφάσεις, δίχως την πολιτική ευθύνη που θα ανέμενε κανείς αυτές τις κρίσιμες ώρες», είπε ο Εκπρόσωπος.  

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε σοβαρή αυτή η επιδείνωση και είπε ότι έχει σχέση με το γεγονός ότι «πήγαμε στην ουσιαστικά διάλυση της Λαϊκής, στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, στη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, κυρίως εκτός Κύπρου, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και ο αριθμός φτάνει στα 10,6 δισ. Τόσα ουσιαστικά ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί. Για αυτό μιλάμε για χρηματοδοτικές ανάγκες των 23,5 δισ.».

Όπως εξήγησε, «αυτό έχει ήδη γίνει, δεν συζητάμε κάτι που θα γίνει από δω και πέρα. Και ήταν και ο λόγος που δυστυχώς έγιναν πιο οδυνηρά τα μέτρα στην ολοκλήρωση του Μνημονίου από ό,τι ήταν προηγουμένως και από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε Μνημόνιο τον Ιούλιο και ακόμη εάν δεν μπαίναμε στο Μνημόνιο και αποδεχόμασταν τις επτά συστάσεις της Επιτροπής και ακόμη ένα το Μάιο του 2011 όταν έγινε αυτό που έγινε στην Ελλάδα, παίρναμε διαφορετικές αποφάσεις».
«Δυστυχώς, η παρέλευση του χρόνου οδηγεί εδώ. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για αυτή την παρέλευση του χρόνου», τόνισε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο σημείωμα που δόθηκε αναφέρεται ότι το ποσό για τις τράπεζες τον Απρίλη του 2013 φθάνει τα 13,5 δισ., ενώ σε άλλο σημείωμα πάλι του Απριλίου 2013 φθάνει τα 10,6 δισ. για την Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου  και ερωτηθείς αν τα επιπρόσθετα 3 δισ. αφορούν άλλες τράπεζες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν και υπάρχουν και μέσα στο Μνημόνιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Είναι γνωστό ότι, για παράδειγμα, ο Συνεργατισμός θα τύχει 1,2 δισ. ανακεφαλαιοποιήσεις με βάση το πρόγραμμα».

Σημειώνοντας ότι «προβλέπεται 1,2 δισ. για το Συνεργατισμό. Δεν προβλέπεται οτιδήποτε που να επηρεάζει αυτή τη στιγμή τις άλλες τράπεζες, ή κούρεμα καταθέσεων ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα μέσα στο πρόγραμμα των 10 δισ. δυνατότητα που ακόμη και αν προκύψει ανακεφαλαιοποίηση να αξιοποιηθεί για άλλες τράπεζες.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της πώλησης χρυσού, ο κ. Στυλιανίδης είπε «σε συνεχή επαφή αλλά είναι ευθύνη και τελική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας».

Το θέμα πώλησης χρυσού, κατέληξε, «υπάρχει ως ένα εργαλείο που αφορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτού του προγράμματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης