Πρόταση Οικολόγων για αξιοποίηση των στρατοπέδων στη Θεσσαλονίκη

Πρόταση Οικολόγων για αξιοποίηση των στρατοπέδων στη Θεσσαλονίκη

Πρόταση για περισσότερο ωφέλιμη και αποδοτική αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων στην Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Πρόταση Οικολόγων για αξιοποίηση των στρατοπέδων στη Θεσσαλονίκη
Πρόταση για περισσότερο ωφέλιμη και αποδοτική αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων στην Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου και του  Γ΄ Σώματος Στρατού, κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός διαδημοτικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποδίδοντας χώρους για αστικές καλλιέργειες και παραγωγή τροφής για τις βαρύτερα πληττόμενες κατηγορίες των συμπολιτών μας, για πράσινους χώρους που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (και ιδιαίτερα καυσώνων) και για κοινωνικές δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αλληλεγγύης (στέγαση κοινωνικών ιατρείων, παντοπωλείων, ανταλλαγών μεταχειρισμένων αντικειμένων, κ.ο.κ.). 

Επίσης μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς κόμβους ενός δικτύου που θα ενώνει πράσινους και ελεύθερους χώρους με πολιτιστικά μνημεία και σωζόμενες κοίτες ρεμάτων», πρότεινε ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων οι υποδομές αυτές δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, ούτε εντατικούς ρυθμούς χρηματοδότησης και  υποστήριξη μπορεί να υπάρξει από ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Κλείσιμο

«Ωστόσο, το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν  αποτελεσματικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Με γραπτή του ερώτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή ο κ. Χρυσόγελος, έφερε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας την ανησυχία των πολιτών της Θεσσαλονίκης
αλλά και φορέων για το ενδεχόμενο να περιέλθουν τα πρώην στρατόπεδα της πόλης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να εκποιηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στερώντας από τους πολίτες από πολύτιμους χώρους πρασίνου και δράσεων πολιτισμού. 

Σε άλλη ερώτησή του σχετική με το θέμα ο κ. Χρυσόγελος αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στις επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία που επικρατούν εκεί λόγω της κακής διαχείρισής του από τις στρατιωτικές αρχές με διασπορά ινών αμιάντου και μη αποκατάσταση παλιάς χωματερής και για τις επιπλοκές από την άρνηση απόδοσής του στον τοπικό δήμο, τη στιγμή μάλιστα που πολίτες έχουν αναπτύξει εκεί πρωτοποριακές δράσεις πολιτισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αστικών καλλιεργειών. 

«Με την ερώτηση αυτή, οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε τους μακρόχρονους αγώνες οικολογικών οργανώσεων και τοπικών φορέων και ζητάμε να μάθουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει τη σημασία των αστικών χώρων πρασίνου και τη δυνατότητα μιας οικολογικής αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης. Το παράδειγμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες πόλεις της Ελλάδας με επιβαρυμένες πολεοδομικές, κυκλοφοριακές και ατμοσφαιρικές συνθήκες», αναφέρει ο Ν. Χρυσόγελος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης