Ο εθνικιστής Γκρούεφσκι «προσκυνάει» τα τουρκικά σήριαλ!

Ο εθνικιστής Γκρούεφσκι «προσκυνάει» τα τουρκικά σήριαλ!

Η «επέλαση» των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην ελληνική τηλεόραση έχει ενοχλήσει πολλούς. Εχει προκαλέσει σχόλια και έχει γεννήσει «τσιτάτα»...

Ο εθνικιστής Γκρούεφσκι «προσκυνάει» τα τουρκικά σήριαλ!
Η «επέλαση» των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην ελληνική τηλεόραση έχει ενοχλήσει πολλούς. Εχει προκαλέσει σχόλια και έχει γεννήσει «τσιτάτα» από εκείνους που θεωρούν ότι η αναπαραγωγή τουρκικών σήριαλ θα επιφέρει πολλαπλά πλήγματα, όχι μόνο στην ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η οποία θα αποδεχθεί τον τρόπο ζωής των Τούρκων. «Σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε τούρκικα χωρίς υπότιτλους», μου έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου ένας φίλος ο οποίος θεωρούσε ότι τα τηλεοπτικά προγράμματα με τον Σουλεϊμάν, τη Σιλά, την «Asi» και τον μοιραίο έρωτα... διαφθείρουν τη νέα γενιά.
Πολλοί θυμώνουν με τα τούρκικα σήριαλ διαβλέποντας προσπάθεια του Ερντογάν και των νεοοθωμανιστών της Τουρκίας να «υποδουλώσουν» πολιτισμικά τους γειτονικούς λαούς.

Πάντως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία η προβολή τουρκικών σήριαλ έχει φτάσει μέχρι το βήμα της Βουλής.

Στα Σκόπια παρ' ολίγον να προκληθεί διπλωματική κρίση με την Τουρκία, όταν ο Ίβο Ιβάνοφσκι, υπουργός για την Κοινωνία της Πληροφορίας στη FYROM προανήγγειλε νέο νόμο που θα υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς των Σκοπίων να προβάλλουν πρόγραμμα παραγωγής πΓΔΜ, επισημαίνοντας «ήταν αρκετά 500 χρόνια τουρκικής δουλείας».
 
Λίγες μέρες μετά, ο κατά τα άλλα «εθνικιστής» πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έσπευσε να υπερασπιστεί τα τουρκικά σήριαλ δηλώνοντας ότι η τοποθέτηση του υπουργού του παρεξηγήθηκε...
 
Κλείσιμο
«Η 'Μακεδονία' και η Τουρκία έχουν εξαιρετικές φιλικές σχέσεις. Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μας τόσο γενικά όσο και αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις,  είναι εξαιρετικές με κάθε έννοια. Η δήλωση του υπουργού Ιβάνοβσκι για τις τουρκικές σειρές ήταν ακατάλληλη αλλά δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανέναν. Είναι προφανές ότι η δήλωση μεταδόθηκε αποσπασματικά, δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα απαγορευθούν οι τουρκικές σειρές. Ο υπουργός δεν είπε ποτέ ότι θα απαγορευθούν, ούτε πάλι έχουμε σκεφτεί να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε», δήλωσε ο κ. Γκρούεβσκι, προσθέτοντας ότι συζήτησε το ζήτημα με τον κ. Ιβάνοφσκι ο οποίος υποστήριξε ότι η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε.
 
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «δεν φταίει κανένας άλλος για την  έλλειψη εγχώριων παραγωγών» και πως η πΓΔΜ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το πρόβλημα...
 
 
Ο Σκοπιανός υπουργός για την Κοινωνία της Πληροφορίας, πάντως δήλωσε ξεκάθαρα ότι «τη θέση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών θα πρέπει να καταλάβουν εγχώριες σειρές». Κατά τον κ. Ιβάνοφσκι «με τα χρήματα που δίνονται για ξένες σειρές και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό τους, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούν να παραχθούν πολλές ποιοτικές σειρές με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα τραβήξουν την προσοχή των τηλεθεατών τους. Εάν έχουμε αποδείξει στην κινηματογραφική βιομηχανία ότι η 'Μακεδονία' έχει δυνατότητα να δημιουργήσει ταινίες που τηρούν τα διεθνή πρότυπα με 'Μακεδόνες' ηθοποιούς, θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε το ίδιο και σε εγχώριες σειρές».
 
Οι Τούρκοι πάντως δεν είδαν με καλό μάτι την ιδέα των Σκοπιανών να «εκπαραθυρώσουν τις τουρκικές σειρές. Όταν οι δηλώσεις του κ. Ιβάνοφσκι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας Hurriyet, η οποία σχολίαζε ότι η πΓΔΜ θα υιοθετήσει νόμο ώστε να περιορίσει τη μετάδοση τουρκικών σειρών και να μειώσει την τουρκική επιρροή στην κοινωνία των Σκοπίων, πολλοί Τούρκοι ανέφεραν ότι «λυπούνται γι' αυτή την απόφαση καθώς η 'Μακεδονία' δέχεται μεγάλη βοήθεια από την Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης