Εντείνουν τις πιέσεις οι Γερμανοί

Εντείνουν τις πιέσεις οι Γερμανοί

Ο Α.Σαμαράς προετοιμάζεται για τα κρίσιμα ραντεβού με την Α.Μέρκελ και τον Φρ.Ολάντ - Στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα θα πάρει μία «τελευταία ευκαιρία» - Για ανάγκη λήψης μέτρων 14 και όχι 11,5 δισ. ευρώ μιλά το Spiegel

Εντείνουν τις πιέσεις οι Γερμανοί
Στην πρώτη περιοδεία του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αποστολή να κερδίσει την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για να ξεφύγει από την οικονομική κατάρρευση.

Ενώ ο διεθνής τύπος κατακλύζεται από σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να προσδιορίσουν το κόστος «εξαγοράς» του ελληνικού χρέους και αναχρηματοδότησης των ελλειμμάτων της Ισπανίας και πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν αντικρουόμενες δηλώσεις που δημιουργούν την εικόνα μιας Βαβέλ χωρίς κοινή γραμμή, το βάρος της απόφασης πέφτει στη Γερμανία η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2013 και συνεπώς επηρεάζεται από την κομματική ισορροπία για την προσέλκυση ψήφων.

Το ραντεβού του κ. Αντώνη Σαμαρά με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ είναι το κρισιμότερο από τα τρία τεστ που καλείται να περάσει το επόμενο επταήμερο ο πρωθυπουργός.

Προετοιμαζόμενος για το ραντεβού που θα έχει με την κυρία Μέρκελ την επόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς έχει συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές του είναι περιορισμένες και ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο κίνδυνος που διατρέχει η χώρα είναι πολύ μεγάλος και οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν φροντίσει να το καταστήσουν απολύτως ξεκάθαρο μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις τους και τις διαρροές για τις προθέσεις και τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζουν χωρίς την Ελλάδα στα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα περιθώρια κινήσεων που έχει είναι περιορισμένα. Η απόφαση που έχει ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και είναι σε γνώση τόσο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη είναι να παρουσιαστεί στην Γερμανίδα καγκελάριο το σχέδιο περιορισμού των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. όπως ακριβώς προβλέπεται από το μνημόνιο.

Με βάση αυτό το πλάνο, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να κάνει μια πρώτη διερευνητική συζήτηση με την κυρία Μέρκελ για τις δυνατότητες παράτασης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προσπαθήσει να αντικρούσει την άποψη που εκφράζεται κυρίως από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέλσερ ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη από τα υπόλοιπες 16 χώρες της ευρωζώνης. Η ελληνική προσπάθεια θα είναι να πειστεί η γερμανική κυβέρνηση ότι η Αθήνα δεν ζητά από το Βερολίνο να μεταφερθούν ακόμη περισσότεροι πόροι από τις τσέπες των Γερμανών φορολογουμένων στους Έλληνες.

«Καμία βοήθεια σε όποιον δεν τηρεί τις δεσμεύσεις», επανέλαβε την Κυριακή ο κ. Ρέσλερ.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε το Σάββατο ότι η κρίση χρέους δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα «πηγάδι δίχως πάτο», για τη Γερμανία. «Υπάρχουν όρια», ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε και απέκλεισε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.
 
Την ίδια ώρα σε διαφορετική κατεύθυνση κινούνται δύο Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές (του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, δηλαδή) οι οποίοι υποστήριξαν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας μελετά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.   
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να υλοποιήσει περικοπές 14 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη διετία προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.
 
Κατά τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, «είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στους Έλληνες να εκφράσουν τα αιτήματά τους, να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και τότε να συζητήσουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να βρουμε την χρυσή τομή».
 
Οι δανειστές της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να αξιολογήσουν την πορεία του προγράμματος ενώ η κυβέρνηση θα έχει οριστικοποιήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών ύψους 11,5 δισ.ευρώ για το 2013 και το 2014.
 
Πριν το ραντεβού του κ. Σαμαρά με την κυρία Μέρκελ την Παρασκευή, την προηγούμενη μέρα -στις 23 Αυγούστου δηλαδή- η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη.
 
Οι συζητήσεις Μέρκελ - Ολάντ έρχονται σε μία χρονική στιγμή που δημοσιεύονται πληροφορίες ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει όρια στα επιτόκια που πληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης για μελλοντικές αγορές κρατικών ομολόγων.
 
Για κάποιους, το σχέδιο αυτό ισοδυναμεί κατά κάποιο τρόπο με το τύπωμα χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης