Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων - Ο πρώην υπουργός αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ - Πιθανότατα το πρωί θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό...


Προφυλακιστέος κρίθηκε  ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Προφυλακιστέος κρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και έπειτα από μια μαραθώνια απολογία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ανακριτής και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση της προφυλάκισης του κυρίου Τσοχατζόπουλου καθώς τον έκριναν ύποπτο φυγής, ύποπτο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και παράλληλα συνεκτίμησαν τη βαρύτητα του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που αντιμετωπίζει.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται εκ νέου στη ΓΑΔΑ, όπου και αναμένεται να διανυκτευρεύσει καθώς δεν μπορεί να μεταφερθεί σε φυλακή μετά τη δύση του ηλίου, ενώ και οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας. O κ. Τσοχατζόπουλος πιθανότατα το πρωί θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

Κλείσιμο

Οι συνήγοροι του κυρίου Τσοχατζόπουλου κατά την αποχώρησή τους δεν προχώρησαν σε δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδώσουν γραπτή ανακοίνωση αύριο το πρωί.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογείτο ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέστατη.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με το πόρισμα των  εισαγγελέων, κ.κ. Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου που ερεύνησαν τον τρόπο απόκτησης της περιουσιακής του κατάστασης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου off – shore εταιρειών «ξέπλενε» μέρος των χρημάτων που είχε λάβει από δυο εξοπλιστικά προγράμματα – TOR – M1 και γερμανικά υποβρύχια – …επενδύοντας σε δεκάδες πολυτελή ακίνητα.

Κατά το πόρισμα, το ποσό που έχει εντοπιστεί από την υπογραφή αυτών των δυο συμβάσεων ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη του πρώην υπουργού από την μεταπώληση ακινήτων που είχε αποκτήσει με χρήματα - «προϊόν δωροδοκίας». Ενδεικτικά,  στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως ο πρώην υπουργός είχε λάβει προκαταβολικά μίζα για τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR – M1 και ενώ κανείς από τους επιτελείς του δεν φέρεται συμφωνούσε με την συγκεκριμένη αγορά!

Ο πρώην υπουργός κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για όλα όσα  έφερε στο φως η πολύμηνη έρευνα των δυο εισαγγελέων και του  ΣΔΟΕ και να αντικρούσει το πλήθος των επιβαρυντικών για τον  ίδιο στοιχείων που περιλαμβάνονται  στην ογκωδέστατη δικογραφία – περίπου 12.000 σελίδων!

Nωρίτερα το protothema.gr μετέδιδε το τι θα επικαλούνταν οι δικηγόροι του  Α. Τσοχατζόπουλου οι οποίοι με με κοινή ανακοίνωσή τους είχαν δώσει το «στίγμα» της  υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει  ο πρώην υπουργός, ο οποίος εξάλλου είχε κάνει λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι των δυο μεγάλων κομμάτων παραμονές εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δικηγόρων  ο πρώην  υπουργός αναμενόταν, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει:

-Ότι η απόφαση για την αγορά των υποβρυχίων ελήφθη το Φεβρουάριο του 2000 από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. το οποίο και  εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον Α. Τσοχατζόπουλο ως υπουργό Εθνικής Άμυνας να υλοποιήσει την απόφαση . Μάλιστα, όπως θα αναφέρει η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου ζητήθηκε η κλήση των μελών της τότε συνθέσεως του Κ.Υ.Σ.Ε.Α. προς παροχή εξηγήσεων (σε εισαγγελικές αρχές και Βουλή), όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

- Ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος υπηρέτησε υπουργός Εθνικής Άμυνας μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

- Ότι ο πρώην υπουργός απολογείται για αδικήματα που έχουν παραγραφεί και ότι η υπόθεση των TOR – M1 είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2004 και είχε κλείσει οριστικά χωρίς να εντοπιστούν ενοχοποιητικά στοιχεία.

- Ότι το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου είναι παράνομο δεδομένου ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές όλο το διάστημα των 20 μηνών που ερευνούν τα περιουσιακά του. Εξάλλου, όπως αναμένεται να αναφερθεί στον πρώην υπουργό έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση τη δήλωσης «πόθεν έσχες».

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορία για  ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκτός από  τον πρώην υπουργό αντιμετωπίζουν – σύμφωνα με το πόρισμα - 14 ακόμη  πρόσωπα, εκ των οποίων το ένα είναι ο Αστέριος Οικονομίδης που έχει ήδη  προφυλακιστεί. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κ.α.

 




Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης