Ομοβροντία κατά Εφραίμ και Αρσένιου

Ομοβροντία κατά Εφραίμ και Αρσένιου

Κατάφερε να εξοργίσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, με την άρνησή του να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της. Παρότι το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Εφραίμ έγινε τελικώς αποδεκτό με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, σύσσωμη η επιτροπή στη συνέχεια καταδίκασε τη στάση του μοναχού, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την άρνησή του να παραστεί όπως έκαναν όλοι οι άλλ

Κατάφερε να εξοργίσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, με την άρνησή του να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της. Παρότι το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Εφραίμ έγινε τελικώς αποδεκτό με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, σύσσωμη η επιτροπή στη συνέχεια καταδίκασε τη στάση του μοναχού, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την άρνησή του να παραστεί όπως έκαναν όλοι οι άλλοι μάρτυρες, που έχουν κληθεί στη Βουλή.

Το ίδιο καταδικαστική είναι η επιτροπή και για τη στάση του ηγούμενου κ. Αρσένιου, ο οποίος επίσης προτίμησε να καταθέσει γραπτό υπόμνημα και να μην απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή αναφέρει ότι «θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δύο συγκεκριμένων μαρτύρων, οι οποίοι, μη σεβόμενοι τον θεσμό της Βουλής, τον θεσμό και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής και την αξίωση του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αντί να έρθουν να καταθέσουν και να συμβάλλουν έτσι στη διερεύνηση της υπόθεσης, έφεραν ένα ψυχρό έγγραφο στο οποίο είναι καταχωρημένες οι απόψεις τους, μη δεχόμενοι ούτε καν διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και πάρα πολύ πιθανόν να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μέχρι τούδε στάσης τους απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα το οποίο διερευνούμε».

Η τακτική των μοναχών πάντως είχαν διχάσει νωρίτερα την επιτροπή, καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις για την αντιμετώπισή τους. Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΚΕ (13) έγιναν δεκτά τα υπομνήματα. Οι οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο ένας του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά, ενώ και ο ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι δεν έπρεπε η επιτροπή να παραλάβει τα υπομνήματα, τα οποία θα μπορούσαν να κατατεθούν σε άλλη υπηρεσία της Βουλής.

Η ψηφοφορία προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που επισήμανε ως «απολύτως αντιφατική τη στάση όσων κομμάτων, στην Εξεταστική Επιτροπή, αποδοκίμασαν μεν ως άρνηση καταθέσεως τη στάση των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου, εντούτοις όμως ψήφισαν υπέρ της παραλαβής εκ μέρους του προεδρείου της επιτροπής γραπτών υπομνημάτων των δύο μαρτύρων χωρίς προφορική τους εξέταση».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Εφραίμ ανέφερε, δικαιολογώντας τη στάση του, ότι «μ’ έχουν καλέσει και ήδη έδωσα και θα ξαναδώσω εξηγήσεις στον εισαγγελέα. Οι συνήγοροί μου, λοιπόν, με συμβούλεψαν ότι δεν μπορώ να είμαι μάρτυρας και εδώ και εκεί, να δώσω εξηγήσεις, να φέρομαι ως ύποπτος. Γι’ αυτό και εγώ έφερα ένα υπόμνημα, όπως με συμβούλεψαν οι συνήγοροί μου, να παραδώσω στην επιτροπή. Σέβομαι την επιτροπή, σέβομαι όλους ξεχωριστά, προσεύχομαι για εσάς να σας φωτίσει ο Θεός να δώσετε σωστή θέση και να έχετε σωστή διερεύνηση του θέματος, αλλά δεν μπορώ να παραστώ και να δεχθώ ερωτήσεις. Διότι εγώ και μία καλημέρα να πω, θα την παρεξηγήσουν οι δημοσιογράφοι». Από την πλευρά του ο κ. Αρσένιος δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και ύποπτοι και μάρτυρες κατά τους διεθνείς κανόνες και τους εθνικούς».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ntora_mpakogianni_5

«Η σημερινή παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών τη στιγμή που τρέχουν τόσα πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι τελείως διαλυμένη» είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών

kyriakos

«Μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν ήταν αποχώρηση του κ. Κοτζιά, αλλά αποπομπή», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάθεση νέας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης μετά τις 17 Δεκεμβρίου

1
tsipras_kammenos_kotzias_main2

Η κάλυψη που ζήτησε και δεν πήρε ο πρώην ΥΠΕΞ - «Θέλησαν να με θάψουν» η πρώτη αντίδρασή του μέσω twitter - Πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν πως αυτός που έπρεπε να φύγει ήταν ο Καμμένος - Γιατί ενώ τον είχαν πείσει να μην ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον Καμμένο, αυτός εξερράγη

46