Σενάρια πυροδοτεί η απομάκρυνση του βουλευτή

Σενάρια πυροδοτεί η απομάκρυνση του βουλευτή

Η συνέντευξη του κ. Πέτρου Τατούλη στο «Έθνος» η οποία ασκούσε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και έθετε το ερώτημα αν είναι «ανίκανος ή συνένοχος» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε την αφορμή για την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να περισώσει κάτι από το ούτως ή άλλως καταρρακωμένο αρχηγικό προφίλ του. Ακόμη κι έτσι ό

Η συνέντευξη του κ. Πέτρου Τατούλη στο «Έθνος» η οποία ασκούσε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και έθετε το ερώτημα αν είναι «ανίκανος ή συνένοχος» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε την αφορμή για την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να περισώσει κάτι από το ούτως ή άλλως καταρρακωμένο αρχηγικό προφίλ του. Ακόμη κι έτσι όμως και παρότι η διαγραφή ήταν προαποφασιμένη εδώ και πολύ καιρό ο τρόπος που έγινε εκτιμάται ότι έχει κόστος και για τον κ. Καραμανλή. «Θα συνεχίσω να εκφράζω τις προσδοκίες των ελλήνων πολιτών σε πείσμα εκείνων που έχουν απομονωθεί και αποκοπεί από την κοινωνία. Η στιγμή είναι κρίσιμη, έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, η μόνη ελπίδα για τον τόπο είναι οι έλληνες πολίτες, η μόνη ελπίδα είναι η βεβαιότητά μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» ήταν η δήλωση με την οποία απάντησε ο κ. Τατούλης στην διαγραφή του.

Ο βουλευτής πάντως διέψευσε σενάρια που τον ήθελαν να συζητά με το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος του προβλήματος ενώ πρόσθεσε ότι για όσους ψάχνουν για εφιάλτες αυτοί βρίσκονται στην άλλη πλευρά. Υποστήριξε πάντως ότι ο μεσαίος χώρος πρέπει να εκφραστεί ξανά, μία αποστροφή που ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για δημιουργία νέου κόμματος και πυροδότησε υποθέσεις για το αν ο κ. Τατούλης είναι μόνος του ή σε συνεννόηση με άλλους παράγοντες.

Αν και η διαγραφή ανακοινώθηκε στη 1:00 το μεσημέρι η απόφαση είχε ληφθεί από το πρωί. Ο κ. Καραμανλής είχε μιλήσει προηγουμένως με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου κ.κ. Γιάννη Αγγέλου και Γιάννη Ανδριανό και είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα κορυφαία στελέχη κ.κ. Γιώργο Σουφλιά, Προκόπη Παυλόπουλο, Δημήτρη Σιούφα, Βαγγέλη Μειμαράκη και Ντόρα Μπακογιάννη. Το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον γραμματέα του κόμματος κ. Λευτέρη Ζαγορίτη. Οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν ότι ο κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει την διαγραφή πριν καν μιλήσει με τα στελέχη του. Οι υπουργοί πάντως συμφώνησαν μαζί του ότι η αποπομπή του βουλευτή ήταν αναπόφευκτη. «Ήταν θέμα προσωπικής αξιοπιστίας του πρωθυπουργού αν δεν το έκανε θα ήταν πολύ χειρότερα και το πλήγμα για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερο» έλεγε ένας από τους πρωινούς του συνομιλητές. ΄

Βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι διχασμένα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι αιτιάσεις και η κριτική του κ. Πέτρου Τατούλη είναι βάσιμη και απηχεί τις απόψεις της κομματικής βάσης. Παρόλα αυτά όμως η κριτική ήταν πολύ σκληρή για να την αντιπαρέλθει ο πρωθυπουργός.

Ως ουσιαστικός λόγος της απομάκρυνσης προβλήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «η συνέντευξη του κ. Τατούλη στην  εφημερίδα είναι ο τελευταίος κρίκος από μια σειρά ενεργειών που τον έχει απομονώσει πολιτικά και ψυχικά από την παράταξη» καθώς επίσης ότι  «η συνέντευξη χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη οξύτητα και από ακραίες εκφράσεις και μάλιστα σε ώρες κρίσιμες για την χώρα όπου το ζητούμενο για όλους είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Η κυβέρνηση αποδυναμώνεται και μένει με 151 βουλευτές σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και από την οικονομική κρίση. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περιθώριο άλλης διαγραφής και το ερώτημα είναι τι θα κάνει με τον επόμενο βουλευτή που θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση έστω και όχι τόσο σκληρή όσο ο κ. Τατούλης. Στην επόμενη διαγραφή πέφτει η κυβέρνηση κάτι που καθιστά πιο ευάλωτο τον κ. Καραμανλή σε μία εποχή που λόγω των ατυχών χειρισμών του η δυσαρέσκεια στην κοινωνία άλλα και στο εσωτερικό του κόμματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

spirtzis_xristos_main

Με εσωτερικό «memo», το οποίο εστάλη από την γραμματεία του προέδρου της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, καλούνται ουσιαστικά όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας να δώσουν το «παρών», προκειμένου, προφανώς, να φανεί... πολύς ο κόσμος στην εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

3