Προβληματισμός στη ΝΔ για τις πιέσεις της Τρόικας

Προβληματισμός στη ΝΔ για τις πιέσεις της Τρόικας

Στη Συγγρού, πέραν του όποιου πολιτικού κόστους, φοβούνται ότι τα νέα μέτρα θα κληροδοτήσουν παράταση της ύφεσης και στην επόμενη κυβέρνηση

Προβληματισμός στη ΝΔ για τις πιέσεις της Τρόικας
Για τη μια το μεσημέρι της Κυριακής μετατίθεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου ωστόσο, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ο κ. Παπαδήμος και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να απαντήσουν σε πολύ δραματικά διλήμματα που θέτει η τρόικα στη χώρα μας, ζητώντας νέα, επώδυνα μέτρα.

Η καθυστέρηση οριστικοποίησης  της σύσκεψης, είναι ενδεικτική της εμπλοκής που υπάρχει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό για το πακέτο των μέτρων.

Κλείσιμο
Η διαρροή από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου ότι αν δεν προκύψει συμφωνία ο κ. Παπαδήμος θα καταθέσει την εντολή προκάλεσε αίσθηση στη Ν.Δ. Στελέχη του κόμματος απαντούσαν: «Ο κ. Παπαδήμος έπρεπε να κάνει τον σκληρό στο εξωτερικό της χώρας στις διαπραγματεύσεις και όχι στο εσωτερικό απέναντι στα κόμματα και στον ελληνικό λαό».  

Στη λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Είναι δύσκολο ο κ. Σαμαράς να αρνηθεί τη συμφωνία και να θέσει εν κινδύνω το PSI και το νέο δάνειο. Από την άλλη, είναι δύσκολο να εξηγήσει στους ψηφοφόρους και στην κομματική βάση την πλήρη υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε βάλει.  

Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στις επικουρικές και στο μισθολογικό κόστος αλλά επεκτείνεται στο συνολικό πακέτο που ζητούν οι εταίροι και δανειστές, το οποίο προβλέπει νέα μέτρα για το διάστημα 2012-2015 και κινείται σε αντιαναπτυξιακή τροχιά. Ο κ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε την Παρασκευή το βράδυ ότι για τη Ν.Δ. αποτελεί κόκκινη γραμμή το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού. Αρκετά στελέχη θεωρούν ότι «αν ο κ. Σαμαράς δεχτεί όσα του ζητούν, θα υπογράψει τον πολιτική του αυτοκτονία». Αμφισβητούν αν τα μέτρα αυτά πάρουν την έγκριση της Βουλής καθώς υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ εκτιμούν ότι θα έχουν μεγάλο εκλογικό κόστος για τη Ν.Δ.

Είναι σαφές  ότι, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σαμαράς και ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, θα έχει να διαχειριστεί μια οικονομία σε συνεχή ύφεση -και για το 2012 και το 2013- χωρίς δημοσιονομικά εργαλεία και αναπτυξιακούς πόρους και ενώ θα έχει εκ των προτέρων δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων. Στην ουσία από τον πρώτο μήνα θα πρέπει να υλοποιεί επαχθή μέτρα εισπρακτικού και φορολογικού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης