Τι κρύβει η απαξίωση της πολιτικής Παπανδρέου από τον Βενιζέλο

Τι κρύβει η απαξίωση της πολιτικής Παπανδρέου από τον Βενιζέλο

Ως πρόκριμα για τις εσωκομματικές εξελίξεις θεωρούν πολιτικοί παρατηρητές την χτεσινή παρέμβαση - Προσπάθειες και για αλλαγές στο μείγμα οικονομικής πολιτικής

Τι κρύβει η απαξίωση της πολιτικής Παπανδρέου από τον Βενιζέλο
Στην πλήρη απαξίωση της οικονομική πολιτικής της 2ετιας Παπανδρέου-Παπακωνσταντινου- Σαχινιδη προχώρησε ουσιαστικά χθες το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Έξι μήνες μετά την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ο
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος -του μνημονίου - δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικόκαθήκον».

Εκείνη την ώρα μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είχε δίπλα του τον αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Φ. Σαχινιδη ο οποίος επίσης φέρει βαρύτατες ευθύνες για την αποτυχίας της οικονομικής πολικής . Μάλιστα δεν τόλμησε να αρθρώσει κουβέντα για τα όσα είχε πει νωρίτερα ο προϊστάμενος του υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι πολίτες έχουν υποστεί βαρύτατες φορολογίες οι οποίες μάλιστα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα . Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μόνο για το 2011 έχει αναθεωρηθεί  3 φορές και από 7,5% που είχε υπολογισθεί θα κλείσει τελικά πέριξ του 10% .  Δηλαδή επί της ουσίας οι έλληνες πολίτες θα δουν σε λίγους μήνες να λαμβάνονται νέα μέτρα (πέρα από το χαράτσι στα ακίνητα την μείωση του αφορολογήτου ορίου κλπ) ύψους πάνω από 3 -4 δισ ευρω.

Ο κ. Βενιζέλος ,  σε ήπιους τόνους άλλα έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων έλεγε είπε ότι :
«Από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, αυτή την πρώτη καθοριστική χρονιά, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, είχα την ευκαιρία και στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατυπώνω πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πάντα τόνιζα αυτό που λέω και τώρα, ότι δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις
Κλείσιμο
μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος δεν επιβεβαιώθηκαν.

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για το μέγεθος της ύφεσης, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για τον χρόνο επανόδου της αγοράς στις διεθνείς αγορές, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες διογκούμενης και σωρευμένης ύφεσης και με αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν μπορείς να πετύχεις εύκολα.

Άρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες, τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε κι άλλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν' αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».

Βέβαια και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης ψήφισε τα μέτρα του πρώτου μνημονίου τα οποία μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το ερώτημα όμως είναι γιατί επέλεξε την δεδομένη αυτή στιγμή να απαξιώσει την πολιτική Παπανδρέου-Παπακωνσταντινου την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της τρόικας και ο επικεφαλής του ΙΙF Τσαλς Νταλάρα.

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι επί της ουσίας ο κ. Βενιζέλος:


·       Θέλει να απαξιώσει εν όψει των κρίσιμων εσωκομματικών διαδικασιών την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρεου όπως επίσης και τους -κατά Φλωριδη -κηπουρούς του
·       Θέλει να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης