Χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιδιώκει η κυβέρνηση

Χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιδιώκει η κυβέρνηση

Την εκμετάλλευση της διεθνούς κρίσης προκειμένου να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει από δικές της αστοχίες στην οικονομική πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ασχολείται με την ενιαία αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης φέρεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ευελιξίας του συμφ

Χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιδιώκει η κυβέρνηση

Την εκμετάλλευση της διεθνούς κρίσης προκειμένου να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει από δικές της αστοχίες στην οικονομική πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ασχολείται με την ενιαία αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης φέρεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ευελιξίας του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό σημαίνει πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και ενδεχομένως λήψη φιλολαικών μέτρων. Η ανακοίνωσή τους θα γίνει βέβαια σε στιγμή που να προσφέρεται επικοινωνιακά.

Η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας ήταν ένα από τα θέματα που προκάλεσαν την διαφωνία μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ. Οι διαφωνίες ξεπεράστηκαν με μία ευρεία διατύπωση στο σχέδιο συμπερασμάτων που προβλέπει ότι το Σύμφωνο δεν τροποποιείται και πως επαρκεί η πρόβλεψή του πως υπό έκτακτες συνθήκες μπορούν να υπάρξουν ελαστικοποιήσεις. Η κάθε χώρα θα εκτιμήσει αν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που να δικαιολογούν χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και μπορεί να προσανατολισθεί σε μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων. Φυσικά για την ελληνική κυβέρνηση τέτοιες συνθήκες και θα τις επικαλεσθεί για να αποφύγει και την επιτήρηση της ΕΕ. Στην παρέμβαση του στην σύνοδο ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία και να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Ο κ. Αλογοσκούφης πάντως δήλωσε ότι από το σχέδιο της κυβέρνησης δια την διάσωση των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους και ότι ακόμη και αν χρειαστεί να εφαρμοστεί θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και όχι το έλλειμα.

Την σύνοδο κορυφής απασχόλησε η κοινή αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και ενώ εκεί υπήρξε συμφωνία επί τη βάση των συμπερασμάτων της σύσκεψης των ηγετών του Παρισίου διαφωνία προέκυψε στην συζήτηση για την αναμόρφωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος και την ανάγκη εποπτείας των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Γκόρντον Μπράουν πρότεινε την δημιουργία ενός νέου Μπρέτον Γούντς. Πρόκειται για το σύστημα που είχε θεσπιστεί το 1944 και προέβλεπε σταθερές ισοτιμίες, συντονισμό οικονομικων πολιτικών, επίβλεψη των κρατών, διαφάνεια των συναλλαγών. Το σύστημα αυτό καταργήθηκε στη δεκαετία του ΄70, όταν το δολλάριο εγκατέλειψε την πρόσδεσή του στο χρυσό. Ο κ. Μπράουν πρότεινε ακόμη το «ξαναχτύσιμο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Το πρόβλήμα είναι ότι η κ. Αντζελα Μέρκελ απέρριψε την δημιουργία ένα ευρωπαϊκό όργανο επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Μπράουν για την δημιουργία οργάνων επιτήρησης του διεθνούς νομισματικού και τραπεζικού συστήματος.

Κλείσιμο

Κακές ειδήσεις όμως προκύπτουν από την σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον. Από το κείμενο των συμπερασμάτων έχει απαλειφθεί η δέσμευση, των 27 πως μέχρι το 2020 θα πρέπει να υπάρξει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% κι ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κι επάρκεια ενέργειας. Την απάλειψη της δέσμευσης ζήτησε η Γερμανία και αρκετές από τις λεγόμενες φτωχές χώρες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης