«Βέτο» του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Νίμιτς
Τη γραμμή της ανοιχτής διαφωνίας με την πρόταση Νίμιτς επέλεξε το ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην οποία η υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δέσμη ιδεών του Αμερικανού μεσολαβητή, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε: «Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής». Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κόκκινη γραμμή είναι «μία ονομασ
Τη γραμμή της ανοιχτής διαφωνίας με την πρόταση Νίμιτς επέλεξε το ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην οποία η υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δέσμη ιδεών του Αμερικανού μεσολαβητή, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε: «Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής». Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κόκκινη γραμμή είναι «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». Συμπυκνώνοντας σε μία φράση τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε «όχι στη διπλή ονομασία» και συμπλήρωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει «όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα».
Η στάση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε σε σύσκεψη που είχε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τους κυρίους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ανδρέα Λοβέρδο πριν από τη συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη. Η συζήτηση -που είχε τον χαρακτήρα ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ από την υπουργό Εξωτερικών- διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με εριστικούς διαλόγους και διαφωνίες. «Με την πρόταση Νίμιτς, επί της ουσίας, αναπαράγεται η σημερινή κατάσταση με άλλο ταμπελάκι», επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενοι στην κυρία Μπακογιάννη.
Κατά πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να τορπιλίσει την πρόταση του κ. Νίμιτς διότι διαφωνεί με τη λογική της διπλής ονομασίας των Σκοπίων, επειδή εμμέσως αναγνωρίζεται «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, αλλά και για προφανείς πολιτικούς λόγους, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη υιοθετώντας μια καθαρή και «εύληπτη» από τους πολίτες στάση.
Νωρίτερα την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σύνολο των προβλέψεων στην πρόταση Νίμιτς. «Η διαπραγμάτευση αυτή θα συνεχιστεί, με στόχο να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα καλύπτει και τις δύο χώρες, χωρίς νικητές και ηττημένους. Μια κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον κ. Κώστα Καραμανλή. Σε ερώτηση αν η δέσμη ιδεών Νίμιτς ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, η υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις. «Δεν διαπραγματεύεται κανένας δημόσια. Το αντιλαμβάνεστε αυτό. Διαπραγματευόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αναμένουμε την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα και από την άλλη πλευρά», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη. «Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης», υποστήριξε η υπουργός κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να λάβει την απάντηση του κ. Κάρολου Παπούλια: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις».
Το μεσημέρι της Παρασκευής η κυρία Μπακογιάννη θα ενημερώσει διαδοχικά για την πρόταση Νίμιτς τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr