Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται ο τσαμπουκάς Καραμανλή
Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται η επίδειξη τσαμπουκά του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αφού οι απειλές διαγραφών αφενός έμειναν χωρίς αντίκρυσμα και αφετέρου προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους βουλευτές του.
Πριν καν κοπάσει ο θόρυβος από το «ηχηρό μήνυμα Καραμανλή στους αντάρτες» ο βουλευτής κ. Θανάσης Γιαννόπουλος έδωσε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» με την οποία ζητά την παρ
Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται η επίδειξη τσαμπουκά του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αφού οι απειλές διαγραφών αφενός έμειναν χωρίς αντίκρυσμα και αφετέρου προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους βουλευτές του.
Πριν καν κοπάσει ο θόρυβος από το «ηχηρό μήνυμα Καραμανλή στους αντάρτες» ο βουλευτής κ. Θανάσης Γιαννόπουλος έδωσε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» με την οποία ζητά την παραίτηση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Οι εξηγήσεις που έδωσε ότι η συνέντευξη είχε δωθεί πριν την ομιλία του κ. Καραμανλή η οποία και τον κάλυψε είναι απλώς για να τηρηθούν τα προσχήματα. Στις δηλώσεις που έκανε μετά την δημοσιοποίηση της συνέντευξης ο κ. Γιαννόπουλος δεν αναίρεσε το περιεχόμενο των δημόσιων παρεμβάσεών και της κριτικής του στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Το Μαξίμου όμως βρίσκεται σε δύσκολη θέση και από τις επιθέσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος με δηλώσεις του την Κυριακή και το Σάββατο ζήτησε την παραίτηση Ρουσόπουλου. Ο κ. Ψωμιάδης δεν είναι μεν βουλευτής είναι όμως στέλεχος της ΝΔ που εκλέγεται στην Θεσσαλονίκη με την σημαία του κόμματος. Κανονικά η απειλή διαγραφής ισχύει και γι αυτόν. Αποδεικνύεται έτσι ότι όλος αυτός ο τσαμπουκάς έγινε μόνο για τον κ. Πέτρο Τατούλη τον οποίο θεωρούν στο κόμμα ότι είναι «προγραμμένος». Μόνο που ο κ. Τατούλης δεν είναι διατεθειμένος να τους κάνει την χάρη και να τους δώσει αφορμή να τον διαγράψουν. Αν θελήσει να φύγει θα επιλέξει εκείνος την στιγμή και την πολιτική αφορμή.
Αλγεινές εντυπώσεις όμως έχει προκαλέσει ο τσαμπουκάς Καραμανλή μεταξύ των βουλευτών του. Για τους περισσότερους η αυτοαναφορική ομιλία Καραμανλή σε ανοίκειους για πρωθυπουργός τόνους δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά μάλλον απόδειξη πολιτικής αδυναμίας. Οι περισσότεροι κάνουν παραλληλισμούς με την δεύτερη τετραετία Σημίτη όταν ο τότε πρωθυπουργός κατέφευγε σε παρόμοιες τακτικές οι οποίες όμως ουδόλως τον βοήθησαν να κυβερνήσει. Φυσικά ο κ. Σημίτης δεν έπεσε αφού διέθετε άλλωστε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά η δεύτερη τετραετία του ήταν όλο προβλήματα.
Ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η δήλωση του κ. Κώστα Γκιουλέκα ο οποίος ανέφερε ότι «εγώ δεν θα πω στον πρωθυπουργό τι πρέπει να κάνει αλλά δεν μπορώ να απολογούμαι για κανέναν». Οι βουλευτές αντιλαμβάνονται την τοποθέτηση Καραμανλή σαν μία προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει. «Με την παρέμβασή του μας κάνει όλους δυνάμει εχθρούς του» λέει ένας από αυτούς και προσθέτει: «δηλαδή εμείς είμαστε καταδικασμένοι σε αφωνία, οι βουλευτές δεν θα έχουμε πλέον δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας, τι ακριβώς ήθελε να πει ο πρωθυπουργός, ότι όλοι μας κινδυνεύουμε να μας διαγράψει και να μας στιγματίσει σαν αποστάτες; αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές».
Καθώς το πρόβλημα για την κυβέρνηση σχετίζεται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και τις αιτιάσεις περί πολιτικής εμπλοκής του κ. Ρουσόπουλου στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «ο πρωθυπουργός απειλεί ότι θα σύρει την χώρα σε εκλογές αν τολμήσει κάποιος να πειράξει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο». Έτσι όμως το πρόβλημα Ρουσόπουλου στη ΝΔ διογκώνεται και παρά τον φόβο που επικρατεί υπογείως η κατάσταση βράζει.
Αρνητικές όμως είναι οι εντυπώσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση Καραμανλή και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Ο κ. Καραμανλή προσπάθησε να διορθώσει το λάθος της ΔΕΘ με ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος στην Κεντρική Επιτροπή. Για τα στελέχη το ζητούμενο δεν είναι ο αρχηγισμός του πρωθυπουργού τον οποίο επιχείρησε να αναστυλώσει αλλά πώς θα δρομολογηθούν ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν διέξοδο από την κρίση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι γιατί θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής για μία ακόμη φορά λειτουργεί με την συνήθη αναβλητικότητά του. Εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός απομακρύνεται για το νέο έτος ενώ ακόμη πιο δυσδιάκριτες είναι οι αναγκαίες αλλαγές πολιτικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr