Μαρινάκης: Tο δημοσίευμα του BBC ότι το ελληνικό λιμενικό ευθύνεται για θανάτους μεταναστών δεν αποδεικνύεται

Μαρινάκης: Tο δημοσίευμα του BBC ότι το ελληνικό λιμενικό ευθύνεται για θανάτους μεταναστών δεν αποδεικνύεται

Το ελληνικό λιμενικό σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Τα στελέχη επιχειρούν με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαντούν κύκλοι του Λιμενικού – Τι λέει το BBC

marinakis_pavlos
«Κάθε καταγγελία ερευνάται και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του BBC, που επικαλούμενο μάρτυρες αναφέρει ότι το ελληνικό λιμενικό σώμα ευθύνεται για θανάτους παράτυπων μεταναστών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα την εξάρθρωση σημαντικού αριθμού διακινητών.

«Το ελληνικό λιμενικό έχει δείξει την εντελώς αντίθετη εικόνα. Σώζουν καθημερινά δεκάδες ζωές και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τέτοιους ισχυρισμούς.


Τι απαντούν κύκλοι του Λιμενικού για το δημοσίευμα


Θέση για τις καταγγελίες του BBC για παράνομες πράξεις του Λιμενικού Σώματος που περιλαμβάνουν φερόμενες επαναπροωθήσεις, βίαιη συμπεριφορά ή/και οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση κύκλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού επίσημη ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί ακόμα τουλάχιστον επισημαίνουν:

Κλείσιμο
«Αναφορικά με δημοσίευμα του BBC, δέον να σημειωθούν τα ακόλουθα:

Τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρούν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο.

Οι ενέργειές τους στο θαλάσσιο πεδίο είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), τη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS Convention) και τη Διεθνή Σύμβαση για την Έρευνα και Διάσωση στη Θάλασσα (SAR Convention).

Καθ' όλη τη διάρκεια της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Συγκεκριμένα, από το έτος 2015 έως το έτος 2024 έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή 251.543 υπήκοοι τρίτων χωρών που βρέθηκαν σε κίνδυνο στο θαλάσσιο πεδίο, σε σύνολο 6.185 περιστατικών. Η άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα» και προσθέτουν:

«Όσον αφορά ισχυρισμούς για παράνομες πράξεις (που περιλαμβάνουν φερόμενες επαναπροωθήσεις, βίαιη συμπεριφορά ή/και οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση), πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι επιχειρησιακές πρακτικές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συμμορφώνονται πλήρως με το ισχύον διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο καθώς και με το ύψιστο ηθικό καθήκον της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής.

Σε περίπτωση φερόμενων αποκλίσεων από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί εσωτερικής έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες Αρχές. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές αυτές, παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ληφθείσες καταγγελίες έχουν αξιολογηθεί ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους, αναφορικά με την εκτίμηση για περαιτέρω εσωτερική διερεύνηση ή μη της υπόθεσης»

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «αναφορές, δηλώσεις ή «μαρτυρίες» που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου των ανωτέρω θεσμικών διαδικασιών, στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί ότι, η εξομοίωση του αποτελεσματικού συνοριακού ελέγχου με «pushbacks», αποτελεί ένα αφήγημα που τροφοδοτεί τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τα δίκτυα αυτά εφαρμόζουν εγκληματικές πρακτικές, επιβιβάζοντας τους μετανάστες σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα πλοία, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς σωσίβια, κατά τις νυχτερινές ώρες και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από την πρώτη κιόλας στιγμή της επιβίβασης και καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, η δημοσιογραφική ανάδειξη και καταδίκη τέτοιων εγκληματικών πρακτικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση στις χώρες προέλευσης καθώς και των μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους αυτών των ταξιδιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά περιστατικά».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του BBC

Σε δημοσίευμά του με τίτλο «η ελληνική ακτοφυλακή έριξε μετανάστες στη θάλασσα και πέθαναν, σύμφωνα με μάρτυρες», το BBC υποστηρίζει ότι το ελληνικό σώμα έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, σε διάστημα τριών ετών, ενώ σε εννέα περιπτώσεις, ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό.

«Οι εννέα είναι ανάμεσα σε περισσότερους από 40 ανθρώπους που φέρονται να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα τεξαναγκαστικής εξόδου τους από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό λιμενικό σώμα, απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το BBC, από τα 15 περιστατικά που εξέτασε, την περίοδο από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023, οδήγησαν 43 θανάτους.Ειδήσεις σήμερα

Νεαρή κοπέλα επανέφερε 75χρονο που κατέρρευσε στη μέση του δρόμου στον Βόλο - «Είχα χάσει τον παππού μου με τον ίδιο τρόπο»

Ο Λύτρας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, δήλωσε ότι έχει ψυχολογικά και αφέθηκε ελεύθερος! Δείτε τις δηλώσεις του


H ακτινογραφία της ευρωκάλπης και της μεγάλης αποχής - Από το κέντρο τελικά οι απώλειες για τη ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης