Διακαής πόθος η ΕΕ για τα Σκόπια

Διακαής πόθος η ΕΕ για τα Σκόπια

Η Ελλάδα εξέλαβε την ενέργεια αυτή ως "πρόκληση", σύμφωνα με την Επιτροπή...

Διακαής πόθος η ΕΕ για τα Σκόπια
Στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, θα επαναλαμβάνεται η σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση της Επιτροπής θα αναφέρεται ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ θα έχει θετικό αντίκτυπο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα και γενικά για την κατάσταση στην περιοχή. Η Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεση της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στην έκθεση του 2010, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τη σύσταση αυτή της Επιτροπής.

Στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ το 2011 γίνονται, σύμφωνα με την Ντνέβνικ, αναφορές και στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως "στενές", ιδίως στον οικονομικό τομέα, όμως επηρεάζονται από την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η Επιτροπή, στην έκθεσή της, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανέγειρε στην πλατεία των Σκοπίων, ένα άγαλμα το οποίο μοιάζει στον Μ.Αλέξανδρο.

Η Ελλάδα εξέλαβε την ενέργεια αυτή ως "πρόκληση", σύμφωνα με την Επιτροπή. Πρόκειται για ένα τεράστιο άγαλμα, το οποίο οι αρχές της ΠΓΔΜ αποκαλούν επισήμως ως το άγαλμα του "Έφιππου Πολεμιστή", όμως στην κοινή γνώμη της χώρας είναι γνωστό ως το άγαλμα του "Μεγάλου Αλεξάνδρου". Το άγαλμα αυτό τοποθετήθηκε στην πλατεία των Σκοπίων τον περασμένο Ιούνιο.

«Ενέργειες και δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας, πρέπει να αποφεύγονται», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.
Κλείσιμο

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, όμως μέχρι σήμερα, από τις συναντήσεις αυτές, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα δύο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, χωρίς περαιτέρω αναβολές», σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης